fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Μαγιάκης: Διαρκής Λιτότητα τουλάχιστον για 5 ακόμα χρόνια με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2021-2024

Άρθρο του επικεφαλής της παράταξης Λ. Μαγιάκη σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2021-2024 που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 20-5-2020:

Κατάρτιση Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2021-2024 ∆ήµου Αµαρουσίου.

Διαρκής Λιτότητα τουλάχιστον για 5 ακόμα χρόνια

Άρθρο του επικεφαλής της παράταξης Λ. Μαγιάκη

Εισάγεται για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20-5-2020 το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραμμα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2021-2024 ∆ήµου Αµαρουσίου (ΜΠΔΣ)

Το ΜΠΔΣ 2021-2024  Δήμου Αμαρουσίου συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΣ ( 11884/18-2-2020) και αποκαλύπτει ανάγλυφα τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις των Κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες συνεχίζονται, παρά το γεγονός «ότι τα μνημόνια έληξαν τον Αύγουστο του 2018».

Συγκεκριμένα τα πραγματικά έσοδα του Δήμου παραμένουν σχεδόν στάσιμα γύρω στα 50 εκ. το χρόνο εκ των οποίων τα 7 εκ. είναι εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων. Επομένως τα πραγματικά έσοδα ετήσια του Δήμου ανέρχονται σε 43 εκ.

Εξ αυτών μόνο τα 8 εκ. αποτελούν κρατική επιχορήγηση ήτοι το 18.6% η οποία μάλιστα στα επόμενα χρόνια 2021,2022,2023,2024 μειώνεται κατά 9% περίπου δηλαδή στα 7,3 εκ.

Αντίθετα τα δημοτικά τέλη σε βάθος τετραετίας αυξάνονται κατά 1.3 εκ δηλαδή κατά 8.3%.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας παραμένουν σταθερές γύρω στα 17 εκ. γεγονός που σημαίνει ότι δεν προγραμματίζονται νέες προσλήψεις, παρά μόνο αντικατάσταση όσων φεύγουν με σύνταξη.

Τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται σε ετήσια βάση σε 6 εκ. κατά  μέσο όρο, δηλαδή το 14% των πραγματικών εσόδων του Δήμου χρησιμοποιείται για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων του παρελθόντος. Αυτό αναδεικνύει την αφαίμαξη των πολιτών προς όφελος των Τραπεζών, αν συγκριθεί με τις επενδύσεις του Δήμου που κυμαίνονται μόλις στα 4,2 εκ. το χρόνο δηλαδή στο 10% των πραγματικών εσόδων του Δήμου.

Οι μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις) του Δήμου προς τρίτους (Σχολικές επιτροπές, Κοινωνική πολιτική, Πολιτισμός Αθλητισμός) παραμένουν σταθερές γύρω στα 7,6 εκ.

Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στο τέλος της τετραετίας μειώνεται από τα 33 στα 20εκ προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των εσόδων και να παρουσιάζεται ο Δήμος με πλεονασματικές τις χρήσεις 2020-2024.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα παρακάτω:

Ο Δήμος Αμαρουσίου για τα επόμενα 4 χρόνια θα παρουσιάσει μια στασιμότητα σε ότι αφορά τις παραγωγικές του δαπάνες δηλαδή τις μεταβιβάσεις προς τρίτους που αφορούν κυρίως την Παιδεία την Κοινωνική πολιτική και τον Πολιτισμό- Αθλητισμό και τις επενδύσεις για νέα έργα.

Το προσωπικό παρά τις μεγάλες ελλείψεις θα παραμείνει σταθερό και δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις.

Η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων θα παραμείνει υψηλή γύρω στο 14% των πραγματικών εσόδων του Δήμου.

Για να καλυφθεί η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και μάλιστα για να υπάρχουν και ετησίως πλεονάσματα χρήσης θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και θα μειωθεί, στο τέλος της τετραετίας, κατά 13 εκ. το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Αμαρουσίου ειδικότερα κάτω από αυτές τις συνθήκες διαρκούς λιτότητας σε βάρος των δημοτών τους δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

Να σχεδιάσει το μέλλον της και να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και προστασία του περιβάλλοντος.

Να συντηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές και να ανατάξει την πολεοδομική αναρχία και το κυκλοφοριακό χάος, να ανεβάσει το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη.

Να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων.

Αντίθετα κάθε φορά μπροστά στο δίλλημα «ανάπτυξη» ή λιγότερα έσοδα θα υποχωρεί σε κάθε είδους πιέσεις για «επενδύσεις» τύπου Καζίνο της Πάρνηθας που θα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων από το Κράτος προς την ΤΑ που ξεπερνούν τα 20 δις και η αύξηση της συνταγματικά  κατοχυρωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Ειδικά για το Δήμο Αμαρουσίου που εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένος η διαγραφή μέρους των χρεών του αποτελεί αναπόδραστη αναγκαιότητα.

Η διοίκηση Αμπατζόγλου αποδέχεται τα τετελεσμένα των Τραπεζών και των funds και δεν διεκδικεί από την Κυβέρνηση τη διαγραφή χρεών του Δήμου ακριβώς όπως έγινε το 2014  με τα χρέη του Δήμου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

 

Καλούμε τους πολίτες του Αμαρουσίου, αφού ενημερωθούν, να αντιδράσουν σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας που τους αποστερούν το δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη περιβαλλοντικά και λειτουργικά βιώσιμη, με κοινωνικές και πολιτιστικές παροχές που να καλύπτουν  τις σύγχρονες ανάγκες τους.

18-5-2020

Ιαν 24, 2022 - Δευ
Μαρούσι, Ελλάδα
0°C αραιές νεφώσεις
δευ01/24 τρι01/25 τετ01/26 πέμ01/27 παρ01/28
-/0°C
ήπιες χιονοπτώσεις
2/-4°C
αίθριος καιρός
3/-4°C
αίθριος καιρός
6/-1°C
αίθριος καιρός
8/1°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η πτώση της θερμοκρασία αναμένεται να είναι ισχυρή τις επόμενες μέρες στα Βόρεια Προάστια. Την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 0 βαθμούς...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Μαρούσι αποχαιρετά τον Ιερέα Γεώργιο Γεμελιάρη. Ο Πατήρ Γεώργιος Γεμελιάρης υπηρέτησε την ενορία των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου για περισσότερο από δύο δεκαετίες με ευλαβικότητα. Συλλυπητήριο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά σε εστιατόριο στο Μαρούσι επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών. Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με...

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ

Το Θρυλικό όνομα της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, ο μαρουσιώτης Ολυμπιονίκης μας Σπύρος Λούης ζωντάνεψε μέσα από το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή το 2004....