fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Προσφυγή Μαγιάκη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Μαρούσι

Στις 8-4-2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συγκρότηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕ».

 

Πρόκειται για ανώνυμη εταιρία με μόνο μέτοχο το Δήμο Αμαρουσίου που διοικείται από 7μελές δημοτικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμαρουσίου. Τα υπόλοιπα 6 μέλη του ΔΣ της εταιρίας είναι μη αιρετά. Ο κ. Δήμαρχος κατά την εκφώνηση της πρότασης του δεν αισθάνθηκε τη δημοκρατική υποχρέωση να παρουσιάσει δημόσια τα κριτήρια της επιλογής των μελών του ΔΣ και τα ουσιαστικά προσόντα τους, θεωρώντας  ότι έχει το αλάθητο και δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της πλειοψηφίας εκ των προτέρων, χωρίς προβληματισμούς και αντιρρήσεις.

 

Η «ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕ» σχεδιάζεται να διαχειρίζεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περίπου 8 εκ. από τις δαπάνες του Δήμου που αφορούν την Τεχνική Υπηρεσία, την Πολεοδομία, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Δράσεις που προηγουμένως διεκπεραιώνοταν από τις υπηρεσίες του Δήμου με τη διαφάνεια που επιβάλλει η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων, τώρα θα εκτελούνται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης ημέτερων.

 

Το ποσό αυτό, που σημειωτέον αποτελεί το 20% των πραγματικών δαπανών του Δήμου, θα διαχειρίζεται από μια εταιρία που η μόνη της τεχνογνωσία θα είναι η «μεσιτεία». Δηλαδή η ανάθεση της διαχείρισης των παραπάνω υποθέσεων του Δήμου σε ιδιωτικά γραφεία που θα τυχαίνει να έχουν την «προτίμηση» των μελών του ΔΣ και βεβαίως του προέδρου του που βεβαίως είναι και ο Δήμαρχος.

Έτσι με τα ίδια «αξιοκρατικά» κριτήρια που επελέγησαν οι «άριστοι» ως μέλη του ΔΣ θα επιλέγονται και οι «συνεργάτες» στους οποίους θα ανατίθενται τα έργα.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Με μια σειρά νόμων που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από τον Αύγουστο του 2019 όπως:

  • Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, των Σχολικών Επιτροπών, των Οργανισμών των Κοινωφελών Επιχειρήσεων να ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε λάβει στον πρώτο γύρο
  • Η απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίαρχου όργανου που εκφράζει τη λαϊκή βούληση σε τοπικό επίπεδο, με τη μεταφορά πολλών αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του στην Οικονομική Επιτροπή
  • Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων ρου Δημάρχου σε ότι αφορά τις απευθείας αναθέσεις
  • Η πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα στην ΤΑ το οποίο είναι υπερπλειοψηφικό με το Δήμαρχο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα του Δήμου ακόμα και αν πάρει ποσοστό 43% την Πρώτη Κυριακή

Στην πράξη και στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», της «αποτελεσματικότητας» και της «ανάπτυξης»

  • Απαξιώνεται η δημοκρατική βούληση των πολιτών,
  • Συρρικνώνεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των ΟΤΑ
  • Ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες των ΟΤΑ
  • Ανάγεται ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης σε τοπικό «Κυβερνήτη» με υπερενισχυμένες εξουσίες

με σκοπό  να παρακαμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις και να εφαρμοστούν οι μνηημονιακές, νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές πολιτικές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Στο Μαρούσι «τα παχιά λόγια» για τα πλεονεκτήματα των δημοτικών επιχειρήσεων τα ακούσαμε τα τελευταία 25 χρόνια από όλες τις διοικήσεις του Δήμου. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Μια πόλη υποβαθμισμένη για τους κατοίκους της και ταυτόχρονα υπερχρεωμένη και «φόρου υποτελής» στο Κράτος για τα επόμενα 160 χρόνια. Χρέη που βέβαια δεν πληρώνουν ούτε ο κ. Τζανίκος ούτε ο κ. Πατούλης αλλά οι δημότες του Αμαρουσίου. Και παρόλα αυτά οι διαδοχοί τους, χωρίς καμιά αιδώ, συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη πολιτική.

 

Η παράταξη μας προσέφυγε στη Αποκεντρωμένη διοίκηση της Αττικής για την ακύρωση της απόφασης του ΔΣ για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού για μια σειρά ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους.

Συντάσσεται με τους εργαζόμενους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους μηχανικούς του Δημοσίου που αντιτίθενται στην απαξίωση της αυτοδιοίκησης, θα καταγγείλει στους πολίτες τις επιλογές της διοίκησης Αμπατζόγλου και θα συμμετέχει στους αγώνες που θα αναπτυχθούν.

ΥΓ. Αν περίμεναν λίγο δεν θα χρειαζόταν καν να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ, γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ στις 15-4-2021 ψήφισε νόμο με τον οποίο η συγκρότηση Αναπτυξιακού Οργανισμού μπορεί να αποφασιστεί από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς να είναι απαραίτητη η απόφαση του ΔΣ.

18/04/2021

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Στη συνέχεια παρατίθεται το μέρος της προσφυγής με το οποίο αντικρούεται επί της ουσίας και με νομικά επιχειρήματα  η προσβαλλόμενη απόφαση.

 

«Η  προσβαλλομένη απόφαση αντίκειται στο νόμο     και δη    στο άρθρο 75 παρ. 1 του ν. 3463/2006 όπου  προβλέπεται ότι : « Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

    Η τοιαύτη δε  προστασία κατά τον τρόπο κατά τον οποίο  προτείνεται ,ήτοι την δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού ,ουδόλως  άγει προς την ανάπτυξη  και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων οικονομικών ή άλλων  και της ποιότητας ζωής  της τοπικής κοινωνίας και αυτό διότι  αναπτυξιακός σχεδιασμός   η  οικοδόμηση ενός βιώσιμου τοπικού οικονομικού – κοινωνικού μοντέλου,   με σκοπό την ανάσχεση – αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της ύφεσης  σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του Δήμου ως προς το περιβάλλον  είναι  ανάγκη  να  ασκείται από τον Δήμο  μέσω των υπηρεσιών του , οι οποίες και έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου και την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

   Επειδή η παροχή των υπηρεσιών αυτών δεν δικαιολογεί  την παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας  και  τείνει να οδηγήσει στην καταχρηστική ανάθεση τοιούτων έργων ,αποκλειουμένης της αρχής της αμεροληψίας και της χρηστής και επωφελούς για τους δημότες διοικήσεως ,καθότι η  λειτουργία ενός τέτοιου ΝΠΙΔ    διέπεται από αρχές που δεν προσιδιάζουν στον χαρακτήρα της προστασίας των ΝΠΔΔ –Δήμων  .Εξ άλλου η μέχρι τώρα  λειτουργία τέτοιου είδους οργανισμών και παρεμφερών ΝΠΙΔ μόνο οικονομικά δεινά έφερε στους Δήμους , πολλώ δε μάλλον στο Δήμο Αμαρουσίου , οι οποίοι και  βάρυναν οικονομικά με χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ τον Δήμο.

     Επειδή πρέπει οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το υπό σύσταση   νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου    να  παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, τις οποίες ο ίδιος οφείλει να τις ασκεί    δια μέσου των φορέων του και υπέρ των δημοτών του πολλώ δε μάλλον, όταν μπορεί να γίνει με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος .

    Επειδή δεν δικαιολογείται η ανωτέρω ανάθεση έργων  σε ΝΠΙΔ , χωρίς να έχει επακριβώς αποτυπωθεί η  εργασία που θα παρέχει   ο οργανισμός επακριβώς και ποιος είναι ο γενεσιουργός λόγος συστάσεως   ενός διαμεσολαβητικού ΝΠΙΔ  , ο οποίος απλώς εισηγείται χωρίς να  έχει αποφασιστικό λόγο  και χωρίς να έχουν αποτυπωθεί επακριβώς εξ υπαρχής οι αρμοδιότητες , οι στόχοι ,οι σκοποί  και οι αρχές που θα τον διέπουν  , και όχι να  αρκείται το καταστατικό αυτού σε μία έκθεση ιδεών περί του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων αυτού ,αφήνοντας αμφιβολίες περί του συννόμου  αυτού .

   Επειδή η συνεχής βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας εναπόκειται στις αρμοδιότητες του Δήμου  και απαιτεί να μην κατασπαταλάται το δημοτικό χρήμα  και μάλιστα κατά παράβαση  κάθε  κανόνος χρηστής διοικήσεως .

  Επειδή  οι αρμοδιότητες του υπό σύσταση ΝΠΙΔ πρέπει να  ασκούνται από  δημοτικούς υπαλλήλους , με ειδικές γνώσεις   βάσει της αρχής της αμεροληψίας  και της χρηστής διοικήσεως , προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου.»

Advertisement. Scroll to continue reading.
προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
Advertisement Enter ad code here
Οκτ 14, 2021 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
16°C σποραδικές νεφώσεις
πέμ10/14 παρ10/15 σαβ10/16 κυρ10/17 δευ10/18
-/17°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
20/15°C
σποραδικές νεφώσεις
19/14°C
σποραδικές νεφώσεις
18/15°C
ελαφρές νεφώσεις
19/14°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Το Δ.Σ. της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Αμαρουσίου ενημερώνει τα Μέλη και τους φίλους για τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη: * Προέδρου της...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Δυναμικά τοποθετείται και στον τομέα της εναλλακτικής ανακύκλωσης ο Δήμος Αμαρουσίου, διευρύνοντας το υφιστάμενο δίκτυο κόκκινων κάδων σε 41 σημεία και στις 17 γειτονιές της...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Μάχη Νικολαράκου, μια δυναμική γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα,  αποφάσισε να βγει μπροστά και να προσφέρει στον εμπορικό σύλλογο. Οι καταστηματάρχες του κέντρου την...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τη λειτουργία 7 εκ των 13 Παιδικών Χαρών που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021. Ο...