fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

Θ. Αμπατζόγλου: «Απόφαση ύβρις κατά του υψίστου συμβόλου της Χριστιανοσύνης που βάλει ευθέως κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2020, με ψήφισμά του καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων τόνισε: «Η  απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά την χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO σε τζαμί, αποτελεί ύβρη κατά του υψίστου συμβόλου της Χριστιανοσύνης. Βάλει δε ευθέως κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει αποδείξει πως σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και προστατεύει τα μνημεία όλων των πολιτισμών».

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου:

«Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος συνιστά ευθεία προσβολή έναντι του οικουμενικού χαρακτήρα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο πολιτισμικά και θρησκευτικά, έχει πανανθρώπινη αξία και είναι ύψιστο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της γεφύρωσης των πολιτισμών και των θρησκειών. Αντιρρήσεις εξέφρασε δημόσια και ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μετά την κήρυξή της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αγία Σοφία προστατεύεται κατά το διεθνές δίκαιο από την Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Παγκοσμίου Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς (1972)

Η ενέργεια αυτή του Τούρκου Προέδρου είναι προφανές ότι αποτελεί ιταμή προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων  χριστιανών, λοιδορεί τον ελληνισμό , παραβιάζει  θεμελιώδεις αρχές  πανανθρώπινων αξιών και βάλει ευθέως κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να αρθρώνει δημόσιο λόγο  όταν επιχειρείται να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και ιδίως όταν αυτή η παραβίαση αντίκειται στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου εκφράζει την αγανάκτησή του  καλεί όλες και όλους να υπερασπιστούμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη των Δήμων και των Περιφερειών αποστέλλοντας κοινή επιστολή στην UNESCO,  που δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα αυτόν αλλά και αντίστοιχη επιστολή στον Δήμο Κωνσταντινούπολης.

Επιζητούμε, τέλος, την υποστήριξή του συλλογικού μας  οργάνου (ΚΕΔΕ) για το συγκεκριμένο θέμα με την αποστολή του συγκεκριμένου ψηφίσματος στα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας».

 

Η αρχή έγινε από τον πάντα δραστήριο και πρωτοπόρο σε εκκλησιαστικά ζητήματα, δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, που από τις 14/7/2020 πρωτοκόλλησε στο Δήμο Αμαρουσίου την πρότασή του για ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ενάντια στην μετατροπή του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Μαρούσι 24 εξασφάλισε την πρόταση του κ. Αντωνόπουλου:

 

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
Ιούν 25, 2022 - Σαβ
Μαρούσι, Ελλάδα
22°C ελαφρές νεφώσεις
σαβ06/25 κυρ06/26 δευ06/27 τρι06/28 τετ06/29
αίθριος καιρός
30/22°C
αίθριος καιρός
31/23°C
αίθριος καιρός
30/22°C
αίθριος καιρός
30/22°C
αίθριος καιρός
28/21°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Την Πέμπτη 09/06 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου στον χώρο του Οίκου Τυφλών (τ. Λασκαρίδειο Ίδρυμα). Με έκδηλη αγωνία...

ΓΕΝΙΚΑ

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύ​θυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων καταλαμβάνουν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από το σοβαρό, τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην λεωφόρο Κηφισίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας από κατάστημα της περιοχής....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε μία ακόμη δράση «Νοιάζομαι»,  προχωρά ο Δήμος Αμαρουσίου για την προστασία των αδέσποτων της πόλης που αφορά σε συγκέντρωση τροφών και φαρμάκων για τα αδεσποτάκια σκύλους και...