Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Γιώργου Πατούλη

Γ. Πατούλης: Και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κάνουμε το Μαρούσι ακόμη πιο δυνατό.

Σε έντονη συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και νέος Περιφερειάρχης Αττικής  κ. Γιώργος Πατούλης απηύθυνε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και παρουσία του νέου Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου απολογιστική-αποχαιρετιστήρια ομιλία για τη δωδεκάχρονη θητεία του στη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος υπό την παρούσα σύνθεση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους και καθέναν ξεχωριστά για τα χρόνια της συνεργασίας μας, και τους παρόντες συναδέλφους, αλλά και όσους πέρασαν από τα έδρανα του Δημοτικού μας Συμβουλίου κατά τις προηγούμενες θητείες, και άφησαν το δικό τους στίγμα, αλλά και όσους εκλιπόντες συναδέλφους και συνεργάτες μας που δυστυχώς δεν είναι σήμερα μαζί μας. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε βήμα σε όλες τις απόψεις, αντιπαρατεθήκαμε, αλλά πέρα από διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες και διχαστικές λογικές, επιλέξαμε το δημιουργικό διάλογο, τη σύνθεση των απόψεων, τη συνεργασία με τελικό αποδέκτη το όφελος των συμπολιτών μας. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας, και καθενός ξεχωριστά μέσα από τη στάση του σε αυτήν εδώ την αίθουσα»σημείωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στην έναρξη της ομιλίας του.

Παραδίδουμε στην επόμενη Διοίκηση του Δήμου, ένα Δήμο καθαρό, χωρίς βάρη, με εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του   

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στην πολύ «βαριά κληρονομιά»  που παρέλαβε το 2007 ως νέα η Διοίκηση τότε, ανέπτυξε το σχέδιο δράσης το οποίο τέθηκε  άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου ο Δήμος να μην καταρρεύσει και σήμερα να πατά γερά στα πόδια του.

«Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι μετρήσιμο. Η πορεία οικονομικής εξυγίανσης στη δωδεκαετία 2007 -2019 αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους ισολογισμούς του Δήμου. Το 2007, ο ισολογισμός κατέγραψε έλλειμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017, ο Δήμος πέτυχε για τρίτη συνεχή χρονιά, να καταγράψει  πλεόνασμα , ύψους 9,5 εκατομμυρίων. Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε διαθέσιμα στο ταμείο του Δήμου μας, πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Όταν πριν από 12 χρόνια δεν έβρισκες ούτε ένα ευρώ στο ταμείο. Κι έχουμε λεφτά στο ταμείο την ώρα μάλιστα που ο πίνακας οφειλών προς τρίτους έχει σχεδόν μηδενίσει, σε μια περίοδο που η χρηματοδότησή μας από το Κεντρικό Κράτος έχει μειωθεί πάνω από 60%,στην πιο δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα, σε μια 12ετία που μειώσαμε πάνω από 40% τα ανταποδοτικά τέλη. Είμαι περήφανος γιατί εγώ και οι συνεργάτες μου πετύχαμε με σταθερά βήματα, συστηματική δουλειά με διαφάνεια, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής διαχείρισης, να περάσει το  Μαρούσι οριστικά στην “εποχή των πλεονασμάτων”. Σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου “πατά γερά στα πόδια του”. Καταφέραμε να μην φορτώσουμε  στις επόμενες γενιές της πόλης, τα λάθη των προηγούμενων. Και παραδίδουμε στην επόμενη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, έναν Δήμο καθαρό, χωρίς βάρη με εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του.»

Την περίοδο 2007 – 2017 αυξήθηκε κατακόρυφα η περιουσία της πόλης

«Δεκάδες  μεγάλα και μικρά έργα υποδομής εκτελέστηκαν σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά του. Τα έργα αυτά αποτελούν σήμερα ” προίκα” της πόλης και των κατοίκων της. Αποτελούν τη ” θετική κληρονομιά” που αφήνουμε στην επόμενη Διοίκηση του Δήμου, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως. Το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από πλευράς Δήμου, ξεπερνά τα 120.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν προήλθαν από τις τσέπες των δημοτών μας, αλλά είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διεκδίκησης και των ώριμων μελετών της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Όλα όσα έγιναν στο Μαρούσι τα χρόνια αυτά, από πλευράς υποδομών, προέρχονται από χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και διαφόρων άλλων προγραμμάτων. Είναι έργα που εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες των κατοίκων, των επισκεπτών και των επαγγελματιών της πόλης, χωρίς να έχουν κοστίσει στο δημοτικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ.»

Πάνω από 150.000 περιπτώσεις συμπολιτών μας εξυπηρετήθηκαν στις  κοινωνικές μας δομές

« Ακόμη πιο σημαντική παρέμβαση στα χρόνια της κρίσης ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών. Στο διάστημα αυτό θέσαμε στην υπηρεσία των συμπολιτών μας ένα πρότυπο δίκτυο κοινωνικών δομών. Πάνω από 150.000 περιπτώσεις συμπολιτών μας έχουν στη δωδεκαετία αυτή εξυπηρετηθεί από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αμαρουσίου. Δώσαμε με πράξεις κι όχι με λόγια ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στις έννοιες ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Και στην κοινωνική μας πολιτική, το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο. Στηρίζουμε τη μέση οικογένεια. Φιλοξενούμε κάθε χρόνο πάνω από 850 παιδιά, στους 12 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μας. Νοιαζόμαστε και Φροντίζουμε αυτούς που μας μεγάλωσαν.»

Αναδείξαμε τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας της πόλης

«Σήμερα πάνω από 9.000 συμπολίτες μας συμμετέχουν σε ετήσια βάση, στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου. Ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες οι επισκέπτες στις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κάθε χρόνο.»

Μέσα σε 12 χρόνια μειώσαμε πάνω από 40% τα ανταποδοτικά τέλη

«Το 2007 ήμασταν από τους Δήμους με τα υψηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί . Είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που εφάρμοσε στοχευμένες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μονογονεικές οικογένειες, νέοι επαγγελματίες έχουν απαλλαγεί από την καταβολή ανταποδοτικών τελών στο 100%,ή πληρώνουν μειωμένα τέλη 50%. Κι εδώ οι ωφελούμενοι είναι μετρήσιμο μέγεθος. Όπως μετρήσιμο είναι το έργο μας στον τομέα του Περιβάλλοντος. Είχα την τιμή να είμαι για μια περίοδο Πρόεδρος στον Σύνδεσμο για την Προστασία του Πεντελικού.Την περίοδο εκείνη πετύχαμε να μην καεί ούτε ένα δέντρο, όχι γιατί είμαστε τυχεροί και δεν έκατσε στραβή στη βάρδια μας, όπως έκατσε σε κάποιους άλλους,αλλά γιατί δουλέψαμε μεθοδικά, με σχέδιο και με έμφαση στην πρόληψη.»

Αναβαθμίσαμε το κύρος της Αυτοδιοίκησης 

«Το δικό μου έργο δεν είναι ούτε αθόρυβο, ούτε αόρατο. Ως πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου έδωσα, μαζί με πολλούς άλλους Δημάρχους, αγώνες για να αναβαθμίσουμε το κύρος της αυτοδιοίκησης. προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών. Για να εξασφαλίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής  προστασίας για όλους τους Έλληνες. Ως Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων  ανέλαβα πρωτοβουλίες με στόχο την  προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Αναπτύξαμε με αφετηρία το Μαρούσι και στη συνέχεια την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος,ένα δίκτυο διεθνών επαφών και συνεργασιών, που έδωσαν και δίνουν αξία τόσο στην πόλη μας, όσο και στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση.»

Αφήνω παρακαταθήκη στην επόμενη Διοίκηση ένα έτοιμο σχέδιο ώριμων μελετών και έργων που μπορούν να πάνε το Μαρούσι ψηλά  

«Είμαστε ικανοποιημένοι για όσα πετύχαμε, αλλά θα είμαστε ακόμη πιο ικανοποιημένοι αν το έργο αυτό συνεχιστεί και στο μέλλον.

Εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, αφήνω παρακαταθήκη στην επόμενη Διοίκηση ένα έτοιμο σχέδιο που περιλαμβάνει ώριμες μελέτες κι έργα, που μπορούν να πάνε το Μαρούσι ακόμη πιο ψηλά. Αναφέρω χαρακτηριστικά.

 • Την οριοθέτηση και  διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και την  εκτέλεση των έργων υποδομής που θα ακολουθήσουν.
  Η Περιφέρεια Αττικής έχει έτοιμη μελέτη την οποία της έχουμε καταθέσει.
  Να είστε βέβαιοι ότι ως νέος Περιφερειάρχης, το έργο αυτό επιτέλους θα γίνει. Αρκετά χρόνια έχασε το Μαρούσι από την αδράνεια της Περιφέρειας Αττικής.
 • Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κτήμα Καρέλλα, ένα έργο ζωής για τον αθλητισμό της πόλης, είναι έτοιμο να ξεκινήσει με χρηματοδότηση από τα δικά μας χρήματα
 • Τα νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε γειτονιές.
 • Οι νέες σχολικές αίθουσες που προγραμματίζονται.
 • Οι νέοι παιδικοί σταθμοί σε Ψαλίδι και Νέα Λέσβο.
 • Η ένταξη του Κάτω Σωρού στο σχέδιο πόλης.
 • Το νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και μεγάλης ισχύος
 • Οι νέες διανοίξεις οδών κι έργα υποδομής στις υπό ένταξη περιοχές
 • Η περαιτέρω επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων
 • Οι αναπλάσεις πλατειών κι ενοποιήσεις δημόσιων χώρων, με αρχή την Πλατεία Ηρώων
 • η αναβάθμιση και ανακατασκευή του ιστορικότερου αθλητικού χώρου της πόλης μας, του χώρου που μας φιλοξενεί σήμερα, του κλειστού γυμναστηρίου Σπύρος Λούης
 • Οι νέες πεζογέφυρες στην Κηφισίας, στη συμβολή με την Αγίου Κωνσταντίνου και στο ύψος του άλσους Συγγρού. Ο Δήμος έχει τους πόρους για τη χρηματοδότησή τους.»

Θα βρίσκομαι πάντα κοντά στο Μαρούσι

Κλείνοντας τον αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες του Αμαρουσίου ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στο Μαρούσι.

«Πάντα θα είμαι δίπλα στο Μαρούσι, στην πόλη που με τίμησε, με εμπιστεύτηκε, με αγάπησε, με ανέδειξε, μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου, στους πολίτες όλης της Αττικής. Με τη γνώση και εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια,με την αποτελεσματικότητα που επέδειξα από όποια θέση ευθύνης πέρασα, και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής,θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για να κάνουμε το Μαρούσι ακόμη πιο δυνατό.Για να παραμείνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Κι αυτή την πορεία την εγγυώμαι προσωπικά σήμερα αλλά και στο μέλλον.»

Τέλος ευχήθηκε «Καλή Επιτυχία» και «Καλή Θητεία» στον νέο Δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, στη νέα Διοίκηση του Δήμου και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης που με συνεργασία και συνεννόηση το Μαρούσι ακόμη πιο ψηλά. ΄

Ο νέος Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου λαμβάνοντας το λόγο ευχήθηκε από καρδιάς στο κ. Πατούλη κάθε επιτυχία στο έργο του από τη νέα θέση του στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Πατούλης  θα συνεχίσει να έχει στην καρδιά του το Μαρούσι και από τη νέα του θέση θα βοηθήσει να υλοποιηθούν οι ώριμες μελέτες που έχουν κατατεθεί και οι οποίες παραμένουν «κλειδωμένες» στα συρτάρια της Περιφέρειας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έλαβαν επίσης το λόγο δίνοντας ο καθένας τις δικές του ευχές στο νέο Περιφερειάρχη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Βλαχοπιώτης και  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Βασίλειος Κόκκαλης, Νικόλαος Πέππας, Παναγιώτης Βραχνός, Δημήτρης Σμυρνής, Ευάγγελος Κάββαλος, Σπύρος Σταθούλης, Στέφανος Τσιπουράκης, Γεώργιος Ζήκος, Ρένα Χαλιώτη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αικατερίνη Φραγκάκη, Αθανάσιος Βελής, Πέτρος Κόνιαρης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Πέτρος Κούκουζας, Κων/νος Βλάχος, Παναγιώτης Σαγρής, Μαίρη Καρανάσιου.  

 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενθουσίασε τους θεατές κάθε ηλικίας η διαχρονική και καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον εξαιρετικό Κώστα Τριανταφυλλίδη στη μεγάλη συναυλία που έδωσαν στο Αμαλίειο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και πλήθους γονέων και συγγενών η γιορτή των Βρεφονηπιακών...