Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου μια ιστορία 66 χρόνων

Όλα ξεκίνησαν ακριβώς πριν 66 χρόνια. Τρεις Πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αμαρουσίου σκέφτηκαν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό στον Μαρουσιώτικο Προσκοπισμό. Ήδη μπροστά από την εποχή τους, με ριζοσπαστικές ιδέες αποφάσισαν να αναπτύξουν τον Αεροπροσκοπισμό στο Μαρούσι. Πρόκειται για τους Ανδρέα Κοκκινάκη (Πάνθηρας), τον αδελφό του Γιώργο Κοκκινάκη (Πάνθηρας) και τον Κώστα Βαλάσση (Σκίουρος). Χρειάστηκαν 2 περίπου χρόνια δοκιμαστικής περιόδου μέχρι να αναγνωριστεί το εγχείρημά τους. Έτσι, στις 20 Μαρτίου του 1955 το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εγκρίνει την λειτουργία της 3ης Ομάδας Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου με Αρχηγό τον Ανδρέα Κοκκινάκη. Υπαρχηγοί ανέλαβαν οι Γιώργος Κοκκινάκης και Κώστας Βαλάσσης. Για Εστία τότε είχαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 193 (έχει κατεδαφιστεί). Συγκέντρωση έκαναν κάθε Σάββατο και είχαν 15 Προσκόπους.

Όλοι οι Βαθμοφόροι έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση, δείγμα της δίψας για την διάδοση του Αεροπροσκοπισμού στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κοκκινάκης παρακολούθησε τη Σχολή Αεροπροσκόπων στο Τατόι διάρκειας 2 εβδομάδων κατά την οποία πέταξε με ντακότα. Επίσης, ο Κώστας Βαλάσσης συμμετείχε σε εκπαιδευτικό ταξίδι 28 ημερών στην Αμερική ως μέλος της Βασιλικής Αερολέσχης Ελλάδος (ΑΛΕ-ΒΑΛΕ). Του απονεμήθηκε τιμητικά ο Βαθμός του Αντισμηνάρχου. Είχε και πτυχία ειδικών σχολών όπως της Σχολής Αερομοντελισμού και της Σχολής Ανεμόπτερων.

Τα μέλη του Συστήματος αυξάνονταν συνεχώς. Καταγεγραμμένοι τότε οι Ενωμοτάρχες: Θανάσης Κοντοβαζενίτης, Γιώργος Ιατρίδης και Θανάσης Ράμμος. Αρχηγός του Συστήματος μέχρι το 1957 ήταν ο Γιώργος Τσάκωνας. Την ίδια περίοδο το Σύστημα έχει και ανιχνευτές. Tο 1957 ο Γιώργος Κοκκινάκης αποχώρησε από το Σύστημα όπως επίσης και ο Κώστας Βαλλάσης όπου κλήθηκε να υπηρετήσει την θητεία του στο στρατό. Έκτοτε δεν επέστρεψε. Την περίοδο 1957 – 1960 Αρχηγός Συστήματος αναλαμβάνει ο Ιωάννης Τράντας. To 1960 αποχωρεί και ο Ανδρέας Κοκκινάκης από το Σύστημα. Λόγω σπουδών έφυγε για τη Γερμανία όπου φοίτησε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Θεολογίας. Στη Γερμανία έμεινε μέχρι το 1990 ως καθηγητής του πανεπιστημίου.

Από το 1960 και μετά η ιστορία του Συστήματος χάνεται για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε ανεστάλη η λειτουργία του. Μαρτυρίες βαθμοφόρων των άλλων Συστημάτων επιβεβαιώνουν ότι το 3ο Σύστημα δεν λειτουργεί από το 1969 και μετά. Toν Σεπτέμβριο του 1995 το Σύστημα επαναλειτουργεί με Αρχηγό τον Δημήτρη Χατζηδάκη. Η νέα εστία του Συστήματος είναι ένα υπόγειο επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, απέναντι από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αμαρουσίου. Το οίκημα αυτό ενοικιάστηκε από τον ίδιο τον Δήμο. Η απήχηση του Συστήματος στην περιοχή ήταν μεγάλη και σύντομα καταφέρνει να μαζέψει γύρω στα 60 άτομα, Λυκόπουλα και Προσκόπους. Την περίοδο 1998 – 2000 το Σύστημα αναλαμβάνει η Ελεάνα Μαυραντή.

Στα τέλη του 2000 το Σύστημα μένει χωρίς αρχηγό και η λειτουργία του βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τοπικού Εφόρου. Ακολούθησαν 2 χρόνια που και πάλι η ιστορία του Συστήματος χάνεται καθώς δεν υπάρχουν βαθμοφόροι για να το υποστηρίξουν. Όμως, η στιγμή όπου το 3ο Σύστημα θα εκτοξευόταν πλησίαζε.

Tο 2002 το Σύστημα μετακομίζει στο Άλσος Συγγρού. Οι τροχοβίλες που είχαν παραμείνει στο χώρο από το σεισμό του 1999 έγιναν η νέα εστία του 3ου Συστήματος. Η πρωτοβουλία αυτή άνηκε στον τότε Τοπικό Έφορο Νίκο Μπόγδανο που είχε το Σύστημα υπό την εποπτεία του. Την εποχή εκείνη οι βαθμοφόροι δεν ήταν σταθεροί.

Την περίοδο 2004 – 2005 ανέλαβε το Σύστημα ο Δημήτρης Καρακαξάς ο οποίος αποχώρησε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Toν Σεπτέμβριο του 2006 το Σύστημα μετακομίζει ξανά, αυτή τη φορά στο σπίτι του επιστάτη του Άλσους Συγγρού, το οποίο και παραχωρείται στους Προσκόπους Αμαρουσίου. Χρέη Αρχηγού Συστήματος αναλαμβάνει ο τότε Τοπικός Έφορος Φίλιππος Καλογερόπουλος όπου μαζί με την Φίλια Μητρομάρα απογειώνουν το 3ο Σύστημα. Τα μέλη αυξάνονται και οι πρωτότυπες δραστηριότητες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Εκδρομές και κατασκηνώσεις πραγματοποιούνται διαρκώς σε πολλά μέρη όπως: Καλλίδρομο, Αλεποχώρι, Άγιο Ανδρέα, Σχοίνο κ.α. Την διετία 2006 – 2008 το Σύστημα διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Πάλι όμως μένει χωρίς βαθμοφόρους. Έτσι, από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2009 συνλειτουργεί με το 2ο Σύστημα με Αρχηγό Συστήματος τον Γιάννη Γεωργόπουλο.

H έλλειψη βαθμοφόρων οδήγησε εκ νέου στην αναστολή της λειτουργίας του Συστήματος, τον Ιανουάριο του 2010. Και πάλι όμως, η επιμονή του τότε Τοπικού Εφόρου Νίκου Μπόγδανου για επαναλειτουργία του 3ου Συστήματος, όδηγησε σε επιτυχημένες κινήσεις. Στην αρχή οργάνωσε Εργαστήριο Αερομοντελισμού στο παλιό νηπιαγωγείο (σημερινή εστία), την περίοδο 2012 – 2014 με τον Άρη Κοπανάκη και έπειτα πρότεινε στον παλαιό Βαθμοφόρο Αλέκο Μπόττα να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια λειτουργίας του 3ου Συστήματος. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2014 το Σύστημα επαναλειτουργεί με έξι Βαθμοφόρους και Αρχηγό Συστήματος τον Αλέκο Μπόττα. Η ανάγκη της περιοχής για Προσκοπισμό έφερε σύντομα παιδιά αυξάνοντας την δύναμη του Συστήματος στα 40 άτομα. Βαθμοφόροι του νέου εγχειρήματος ήταν η Νίνα Φιλίππου, η Κατερίνα Μπόττα, η Ισμήνη Ξεζωνάκη, η Γεωργία Καραντανίδη, η Χριστίνα Ντελή και ο Χρήστος Τρέπας. Και δύο Ανιχνεύτριες: η Αριάδνη Μαρκοπουλιώτη και η Στεφανία Τριανταφύλλου.

Η επίσημη αναγνώριση λειτουργίας από το Σ.Ε.Π. ήρθε λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, στις 4 Δεκεμβρίου 2014 με εγκύκλιο του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. το Σύστημα επαναλειτουργούσε και επίσημα. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Αλέκος Μπόττας αποχώρησε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και τη θέση του στην Αρχηγεία του Συστήματος πήρε ο Χρήστος Τρέπας που παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2019. Από τον Ιούνιο 2019 Αρχηγός Συστήματος ανέλαμβάνει ο Νίκος Μπόγδανος ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα.

Η νέα Προσκοπική Περίοδος 2019 – 2020 βρίσκει το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου με ένα επιτελείο 7 βαθμοφόρων έτοιμοι να οδηγήσουν τα παιδιά της γειτονιάς σε νέα μονοπάτια περιπέτειας, δράσης και φαντασίας προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες.

Ο Αρχηγός Συστήματος Νικόλαος Μπόγδανος 6944781451 [email protected]

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Δευτέρας η συμμορία των ανηλίκων πλησίασε το θύμα καθώς περπατούσε αμέριμνο στην οδό Νερατζιώτισσας με κατεύθυνση προς...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, ένας 18χρονος αλλοδαπός και ένας 15χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΜΑΡΟΥΣΙ

Ακλόνητο φαβορί στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αμαρουσίου φαίνεται να είναι ο νυν Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες. Πλησιάζοντας...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο επιτυχημένος Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου, Νικόλαος Πέππας, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου με τον συνδυασμό «Το Μαρούσι Ψηλά!» του Δημάρχου...