Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΓΕΝΙΚΑ

Τουρισμός: Ένα βήμα μπροστά με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς

Η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιο αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως και όλοι -κράτη και επιχειρήσεις- αναζητούν τρόπους που θα βοηθήσουν στη σταδιακή ανάκαμψη. Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο, οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται ξανά ασφαλείς για να ταξιδέψουν, ενώ παράλληλα τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση του κλάδου με νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.

Η νέα, λοιπόν, τεχνολογία 5G είναι μια σύγχρονη φιλοσοφία που περιλαμβάνει τα πάντα. Από τον τρόπο που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε, μέχρι τον τρόπο που ταξιδεύουμε και κάνουμε διακοπές.

Στην Ελλάδα, οι πάροχοι ήδη πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών δικτύων και υποδομών, ώστε να είναι εφικτό να υλοποιηθεί αυτή η εξέλιξη των υπηρεσιών και να μπορέσουμε να δούμε την καθημερινότητα μας να αλλάζει, τον τουρισμό να «μεταμορφώνεται» και τις διακοπές μας να γίνονται πιο ευφάνταστες.

«Σε κάθε εποχή, ο τουρισμός παραμένει σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα όπου αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» μας. Μόνο το 2019, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, το ένα τέταρτο του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προέκυψε από τον τουρισμό, αναδεικνύοντας την καταλυτική σημασία του για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Η πέμπτη, λοιπόν, γενιά δικτύων αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους για πρωτόγνωρες ψηφιακές τουριστικές εμπειρίες και αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα δίκτυα, θα μεταμορφώσουν τον κλάδο και τη χώρα μας σε άκρως ανταγωνιστικό προορισμό εκτινάσσοντάς τη στη λίστα προτιμήσεων των επισκεπτών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στον τομέα του τουρισμού δεν είναι μόνο επιλογή αλλά και ανάγκη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τονίζει, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος.

Πώς όμως το 5G βελτιώνει τις επιλογές του επισκέπτη, δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες ανάπτυξης για τους επαγγελματίες του τουρισμού και προσφέρει ό,τι ταιριάζει στον ταξιδιώτη μεταμορφώνοντας την τουριστική εμπειρία;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν προϋπόθεση για εξατομικευμένες, συναρπαστικές και ολοκληρωμένες εμπειρίες που απαιτούν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων, μετάδοση σε πολύ γρήγορες ταχύτητες και χωρίς καθυστέρηση καθώς και ενισχυμένη αξιοπιστία.

Επανάσταση στις μεταφορές

Φαντάσου να βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, να τρέχεις να προλάβεις το check-in και ξαφνικά να περνάει από δίπλα σου ένα αυτόνομο ρομπότ που σου επισημαίνει ότι το Gate σου βρίσκεται από την άλλη πλευρά του αεροδρομίου.

Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά συμβαίνει ήδη στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπου το ρομπότ «Tellu», το πρώτο 5G ρομπότ αεροδρομίου, αλληλοεπιδρά με τους επιβάτες και τους εργαζομένους και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Λίγο πιο ανατολικά, στο αεροδρόμιο της Δανίας, το 5G ρομπότ με τα τέσσερα πόδια που ονομάζεται «Spot» περιπολεί την περίφραξη του αερολιμένα και κάνει ελέγχους για ζημιές, στέλνοντας τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Αν σκεφτούμε ότι σήμερα ήδη έχουμε περάσει στα online check in και στις κινητές κάρτες επιβίβασης, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα ρομπότ μπορούν να θεωρηθούν η αρχή μίας ευρύτερης ιστορίας που θα μας οδηγήσει στα έξυπνα αεροδρόμια.

Παράλληλα, χάρη στο 5G η μετακίνηση των τουριστών σε μια πόλη θα βλέπουμε να βελτιώνεται συνεχώς. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες IoT (Internet of Things) που θα τοποθετούνται σε βαγόνια και ράγες τρένων, σε αεροπλάνα, αεροδρόμια ή λιμάνια, θα προλαμβάνουν τα προβλήματα και βλάβες.

Έτσι, οι καθυστερήσεις δρομολογίων θα μειώνονται, ενώ αν αυτές είναι πιθανόν να υπάρξουν, τότε οι επιβάτες θα λαμβάνουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Οι τουρίστες, λοιπόν, θα μπορούν να οργανώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πρόγραμμά τους και να προλαβαίνουν πάντα την είσοδο στα αξιοθέατα.

Ξενοδοχεία από το μέλλον

Την ώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι το Wi-Fi είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την επιλογή χώρου διαμονής τόσο για τους ταξιδιώτες αναψυχής όσο και για τους επαγγελματίες ταξιδιώτες, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι αυτή η αυξανόμενη ζήτηση ασκεί πίεση στο εύρος ζώνης και την ασφάλεια του δικτύου τους. Το 5G, λοιπόν, έρχεται ως η ιδανική λύση αφού όχι μόνο θα προσφέρει υψηλές ταχύτητες αλλά θα μπορεί να υποστηρίξει την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών συσκευών.

Με το 5G, επίσης, οι πελάτες των ξενοδοχείων, ακόμα και εάν βρίσκονται στην παραλία ή στο εστιατόριο, θα μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα μέσω των smartphones τους λειτουργίες του δωματίου τους (φώτα, θερμοστάτες κ.ο.κ.). Ήδη, μάλιστα, σε μεγάλα ξενοδοχεία του εξωτερικού υπάρχουν και λειτουργούν, χάρη στο 5G, οι «έξυπνες» υπηρεσίες εντός δωματίου, όπως η ρύθμιση του φωτισμού, της θερμοκρασίας ή εικονικοί βοηθοί με φωνητικές εντολές.

Πόλεις με νοημοσύνη

Στη νοτιοδυτική Κίνα και στο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, την πόλη Mengbala, οι τουρίστες απολαμβάνουν τα οφέλη του 5G. Σε περιόδους αιχμής, όταν στο παρελθόν ορδές τουριστών κατέκλυζαν την πόλη ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ποιες είναι οι πλησιέστερες δημόσιες τουαλέτες.

Ωστόσο, με τη βοήθεια του IoT, οι τουρίστες μπορούν τώρα να ανοίξουν μια εφαρμογή στα smartphone τους, να βρουν εύκολα την πλησιέστερη τουαλέτα και να δουν πόσα άτομα περιμένουν στην ουρά. Ακόμη, έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα για τη διαχείριση της «έξυπνης πόλης» που σε λίγο καιρό θα δίνει τη δυνατότητα, όταν τα αυτοκίνητα τριγυρνούν στα αξιοθέατα της πόλης και αποκλίνουν από το σχεδιαζόμενο δρόμο ή ξεπερνούν την επιτρεπόμενη ταχύτητα, να στέλνουν αυτόματα σήμα στην πλατφόρμα μέσω των τσιπ IoT που θα βρίσκεται στα αυτοκίνητα και το προσωπικό ασφαλείας θα λαμβάνει τα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων και της ασφαλείας.

Όσο, λοιπόν, πιο έξυπνη και τεχνολογικά προηγμένη γίνεται μια πόλη, τόσο πιο ελκυστική θα είναι για τους σύγχρονους επισκέπτες. Με τα δίκτυα 5G οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν μοναδικές εμπειρίες ακόμα και όταν το επιθυμούν να περιηγούνται στην πόλη με τη βοήθεια ενός ξεναγού μέσω επαυξημένης πραγματικότητας.

Για του λόγου το αληθές, πέρυσι στη Βαρκελώνη οι τοπικές τηλεπικοινωνίες συνεργάστηκαν σε ένα από τα πρώτα έργα 5G AR (επαυξημένης πραγματικότητας), για να δώσουν στον τουριστικό κλάδο μια γεύση του νέου ψηφιακού παλμού της πόλης. Εφάρμοσαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου οι επιβάτες στο τουριστικό λεωφορείο, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν στο μπροστινό παράθυρο του οχήματος ψηφιακό περιεχόμενο με το χάρτη της πόλης και τοποθετημένα πάνω του μνημεία τα οποία μπορούσαν να επιλέξουν, πατώντας πάνω στο τζάμι, και να διαβάσουν σχετικές πληροφορίες.

Διαδραστικές πολιτιστικές εμπειρίες

Φανταστείτε το ολόγραμμα της Θεάς Αθηνάς να σάς ξεναγεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και να σας αφηγείται ιδιαίτερες ιστορίες για την αρχαία Αθήνα και τον Παρθενώνα. Φανταστείτε ακόμη να παρακολουθείτε live συναυλία των ολογραμμάτων του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Ζαμπέτα, της Σοφίας Βέμπο και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών, βιώνοντας στιγμές βγαλμένες από άλλες εποχές παλαιότερων δεκαετιών.

Πηγαίνοντας μπροστά στο – όχι και τόσο μακρινό – μέλλον αυτές οι εικόνες και εμπειρίες μοιάζουν να αποτελούν έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε τη διασκέδαση, την ενημέρωση, τις διακοπές μας και την καθημερινότητά μας.

Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα θα κάνουν πραγματικότητα τέτοιου είδους εμπειρίες αφού οι υψηλές ταχύτητές τους προσφέρουν τη δυνατότητα να «ζωντανεύουν» τα ιστορικά αξιοθέατα ή πρόσωπα, επιτρέποντας στους τουρίστες να βιώνουν διαδραστικές εμπειρίες.

Η επανεφεύρεση του τουρισμού είναι εδώ

Αναμφισβήτητα, τα δίκτυα 5G θα μετασχηματίσουν τον τουρισμό δίνοντάς μας σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ταχύτητας και των απεριόριστων δυνατοτήτων του 5G οποιαδήποτε χώρα μείνει εκτός αυτής της επανάστασης θα είναι σαν να μειώνει αυτόματα την τουριστική της υπεραξία.

Αναγνωρίζοντας τον ταχέως αναπτυσσόμενο ρόλο του 5G στην ενίσχυση του τουρισμού χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλες ξεκίνησαν ήδη πιλοτικά προγράμματα έξυπνου τουρισμού 5G. Οι σχετικές εκθέσεις και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια καθώς πολλά τουριστικά έργα νέας γενιάς είναι έτοιμα να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά χάρη στην τεχνολογία 5G.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Ελλάδα. Χάρη, λοιπόν, στη συμβολή των παρόχων θα μπορούμε και εμείς να αδράξουμε τους καρπούς της προηγμένης αυτής τεχνολογίας και να δούμε να παίρνουν «σάρκα και οστά» στο άμεσο μέλλον όλες οι παραπάνω υπηρεσίες.

https://www.protothema.gr/travelling/article/1140914/tourismos-ena-vima-brosta-me-ta-diktua-neas-genias/

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με τη θεατρική παράσταση «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ» του Πάολο Τζενοβέζε, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, ανοίγει αυλαία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δήμου Αμαρουσίου 2024, την...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Αμαρουσίου για την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, με απόφαση του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» καλεί τα μέλη και τους φίλους της στο παραδοσιακό κρητικό γλέντι, που διοργανώνει σε συνεργασία με το...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί ολική κατάληψη τμήματος της οδού Μεσογείων μεταξύ των οδών Μακρυγιάννη και...