Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θ. Αμπατζόγλου: Οι θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τις θέσεις και τις προτάσεις του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) στον επιχειρησιακό σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Η συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης «Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε περίοδο εξελισσόμενης κρίσης», έλαβε χώρα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Προέδρου του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμιου Λέκκα, του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φανή Σπανού, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Δημήτρη Μαραβέλια, και του Γενικού Διευθυντή Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Βασίλη Μώκου.

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Α., Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στον «Οδηγό Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων σε επίπεδο Δήμων», που πρόσφατα εξέδωσε το Ι.Τ.Α. με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ.

«Ο Οδηγός αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε Δήμο στη χώρα που καλείται βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις κυριότερες απειλές που τον αφορούν. Αντικείμενό του –σημείωσε- εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής είναι οι επιμέρους ενέργειες κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τα γεγονότα. Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο, μία πρώτη προσπάθεια να αποκτηθούν εργαλεία συγκεκριμένης διαχείρισης».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αμπατζόγλου στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε τα επιχειρησιακά σχέδια να είναι εφαρμόσιμα και να μπορούν να λειτουργήσουν επί του πεδίου.

«Οι αρμοδιότητες -τόνισε- πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικούς πόρους, από στελέχωση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης να συνοδεύονται με επιχειρησιακό σχέδιο για τις αρμοδιότητες όλων των κρατικών δομών την ώρα του φαινομένου».

Επίσης, θέτοντας το ζήτημα της αναθεώρησης του συνολικού πλαισίου εκτέλεσης των έργων πολιτικής προστασίας επισήμανε. «Στο δημόσιο διάλογο έχω θέσει ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα. Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με το γνωστό θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων, με τη χρονοβόρα και γραφειοκρατικά ατέρμονη διαδικασία με την οποία ένα έργο εκτελείται στην καλύτερη περίπτωση σε 2 χρόνια. Όμως οι πολίτες από εμάς περιμένουν αποτελεσματικότητα. Και γι’ αυτό νομίζω πως οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν διαδικασίες fast track. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπυρικής προστασίας θα πρέπει να διέπονται πλέον από τη νομοθεσία περί Ολυμπιακών έργων, με διαφάνεια, με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».

Ο Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Α. κατέθεσε παράλληλα προτάσεις για τις ενέργειες που έχουν ανάγκη οι Δήμοι για την πολιτική προστασία τους.

1. Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί των Δήμων και των Περιφερειών με νέα μηχανήματα και νέα εργαλεία, γεγονός που δεν έχει συμβεί, παρά την καταγραφή των ήδη υπαρχόντων ανά Δήμο, μετά από υπόδειξη του Υπουργείου.
2. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, οδηγοί και χειριστές ειδικών μηχανημάτων έργου.
3. Προτεραιοποίηση της χρηματοδότησης των αντιπλημμυρικών έργων και με χρηματοδότηση και από άλλα διορθωτικά ταμεία, αλλά και από το Πράσινο Ταμείο.
4. Διευκόλυνση στη λήψη αποφάσεων, στην ανάθεση και στην πληρωμή της δαπάνης, εφόσον αφορά έργα εκτάκτου ανάγκης.
5. Άσκηση και εκπαίδευση του προσωπικού στο πεδίο. Δεν φτάνει να έχουμε προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο.
6. Στο πλαίσιο της πρόληψης, ο προγραμματισμός προμηθειών με συγκεκριμένο σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο, για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σκηνές, στρώματα και άλλα.

Παρακολουθήστε την εισήγηση του Αντιπροέδρου του Ι.Τ.Α., Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στο ακόλουθο βίντεο:

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών διοργανώνει η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και της...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μεγάλος αριθμός ατόμων φορώντας μαύρα ρούχα και κουκούλες συγκρούστηκε χθες Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:40 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου με ομάδα ανηλίκων για άγνωστο λόγο....

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τον χαρακτηρισμό σε πολιτιστικό χώρο πολλαπλών λειτουργιών ολόκληρου του χώρου της Κεραμικής εντός του Ο.Τ. 93-94 του Δήμου Αμαρουσίου, με την άμεση τροποποίηση του...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στο Μαρούσι από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε 41χρονος άνδρας για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν...