Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θ. Αμπατζόγλου στο “Αθμόνιον Βήμα”: Η νέα πενταετία θα είναι περίοδος πολλών και σημαντικών έργων για το Μαρούσι

Συνέντευξη Θεόδωρου Αμπατζόγλου

Συνέντευξη παρεχώρησε ο Δημάρχος Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα “Αθμόνιον Βήμα”.

Ερ. Κύριε Δήμαρχε, πριν από έναν μήνα περίπου -νωρίτερα σχεδόν από όλους τους Δήμους της χώρας- εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το 2024. Ποια είναι η στόχευσή του;

Έχοντας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του Μαρουσιώτικου λαού από την πρώτη Κυριακή, στις 8 Οκτωβρίου, συνεχίσαμε τον προγραμματισμό μας χωρίς να ρίξουμε ρυθμούς. Δουλέψαμε με μεγαλύτερη ζέση, μεθοδικά και οργανωμένα για να παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024. Με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών και στόχο μας την υλοποίηση έργων υποδομών και αναβάθμισης του Δήμου μας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσουμε πρωτίστως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ασφαλτοστρώσεων, αποκατάστασης του υφιστάμενου οδικού δικτύου καθώς και διανοίξεων οδών.

Όπως επεσήμανα στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, οι προτάσεις των εκπροσώπων των συλλόγων και φορέων κάθε πολεοδομικής ενότητας, όπου είναι εφικτό, ελήφθησαν υπόψη.

 

Ερ. Τι έργα περιμένουν για το 2024 οι πολίτες του Αμαρουσίου;

Για το 2024 έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα νέα έργα  συνολικού ύψους 7,28 εκατ.€. Ειδικότερα, αφορούν σε έργα που έχουν ήδη προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη σύναψη των συμβάσεων, οπότε η υλοποίησή τους αναμένεται να εκκινήσει στις αρχές του έτους 2024:  Πρόκειται για τα εξής έργα:

• Απορροή ομβρίων υδάτων στην Αγία Φιλοθέη,

• Ολοκληρωμένη ανάπλαση του κεντρικού άξονα (Κυπρίων Αγωνιστών) της Πολεοδομικής ενότητας 14- Νέο Μαρούσι με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές.

• Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης

Να σημειώσω ότι εξασφαλίστηκε για φέτος η χρηματοδότηση -και πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης μελετών- για την ολοκληρωμένη ανάπλαση των Πολεοδομικών Ενοτήτων ΠΕ8- Αγ. Αναργύρων και ΠΕ7- Εργατικές Κατοικίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην κινητικότητα ευάλωτων ομάδων. Η εν λόγω μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου, με στόχο στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης.

Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης σημασίας καθώς όχι μόνο περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη  ανάπλαση του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων χώρων εντός της Πολεοδομικής Ενότητας των Εργατικών Κατοικιών, αλλά και αφορά στην ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών οδικών αξόνων του Δήμου, όπως είναι η οδός Αγίου Κωνσταντίνου και η οδός Νεραντζιωτίσσης.
Παράλληλα, άμεσα επίκειται και η σύναψη της σύμβασης για την για την εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες», ύψους άνω των 200.000 €.

 

Ερ. Κύριε Αμπατόγλου αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου κάνατε λόγο για νέα αντιπλημμυρικά έργα, που τόσο ανάγκη έχει το Μαρούσι. Πώς θα θωρακίσετε την πόλη σε αυτόν τον τομέα;

Το σημαντικότερο είναι το έργο διευθέτησης του Ρέματος Σαπφούς, για το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε η έγκριση χρηματοδότησής του ύψους 24.5 εκ. ευρώ, από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθάναση και τώρα αναμένουμε την δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό είναι και η σημαντικότερη θετική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας στον τομέα της ασφάλειας όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά και των όμορων Δήμων.

Διαβεβαιώνω παράλληλα τους συμπολίτες μας ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε νέες χρηματοδοτήσεις ώστε να καταστήσουμε την πόλη μας θωρακισμένη από πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα και δη από πλημμυρικά. Αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας η στόχευση είναι:

• Η επέκταση του αγωγού ομβρίων της οδού Σισμανογλείου» καθώς και

• Η επέκταση των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων της περιοχής Πολυδρόσου-Ανατολική Ζώνη» για τα οποία υφίστανται ώριμες μελέτες.

Παράλληλα στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει προβλεφθεί νέο έργο για «Επεκτάσεις και αποκαταστάσεις υφιστάμενων αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων» συνολικού προϋπολογισμού 700.000 €. Επίσης, επίκειται η σύναψη νέας σύμβασης για έργο με τίτλο: «Ανυψώσεις-Επισκευές φρεατίων επίσκεψης και υδροσυλλογής».
Όσον αφορά το Συνεχιζόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, έχει εμπλουτιστεί με έργα που συμβασιοποιήθηκαν στο έτος 2023 και είναι υπό εκτέλεση. Πρόκειται για τα έργα:

• Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Αγίου Νικολάου» προϋπολογισμού 520.000 €.

• Αγωγοί ομβρίων περιοχής Κέντρου προϋπολογισμού 600.000 €.


Ερ. Για τον Μητροπολιτικό Δήμο Αμαρουσίου, είναι κοινός τόπος η αναγκαιότητα να γίνουν μικρά και μεγάλα έργα οδοποιίας. Τι σχεδιάζετε σε αυτόν τον τομέα;

Πέραν των χρηματοδοτούμενων έργων, έχουμε προγραμματίσει να διαθέσουμε κονδύλια με ίδιους πόρους για νέα έργα οδοποιίας τα οποία έχουμε προκηρύξει έχουμε ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και επίκειται να τα συμβασιοποιήσουμε. Πρόκειται για:

• Την ανακατασκευή και συντήρηση 90 συνολικά οδών. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τις 530.000 € και αφορά σε δρόμους για όλες τις πολεοδομικές ενότητες του Δήμου Αμαρουσίου με χρόνο αποπεράτωσης τα 2 έτη.

• Την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην Πολεοδομική Ενότητα του Σωρού και άλλες περιοχές του Δήμου» συνολικού προϋπολογισμού 240.000 €, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να διανοιχθούν περίπου 170 οδοί, κυρίως στη νεοενταχθείσα περιοχή της Πολεοδομικής Ενότητας Σωρού, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Το εν λόγω έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα 4 ετών.

 

Ποια άλλα έργα υποδομών περιλαμβάνει το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου; Προεκλογικά, αλλά και σήμερα προτάσσετε τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, παιδικών χαρών;

Σημειώνω αρχικά το έργο «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου», στην περιοχή Νέας Λέσβου, όπου ολοκληρώνεται η μελέτη, ενώ στο πλαίσιο του σχεδιασμού νέων έργων, στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024  έχουν επίσης καταχωρηθεί εγγραφές για εκπόνηση νέων μελετών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μελέτες για την Επέκταση και βελτίωση του Δημοτικού δικτύου οδοφωτισμού, την Ανάπλαση του Κοιμητηρίου και του περιβάλλοντος χώρου και τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων.

Ειδική αναφορά νομίζω ότι πρέπει να γίνει για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στο Αμαλίειο με τη δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς και ασφαλών προσβάσεων, προϋπολογισμού 1.05 εκατ. € με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και συμβατικής δαπάνης  961.286,18 €. Όπως και στις συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο ακαθάρτων» συνολικού προϋπολογισμού 360.000 €, στη δημιουργία υποδομών για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο» συμβατικής δαπάνης 72,.942 €., αλλά και στα εξής έργα:

• Ενεργειακές παρεμβάσεις κτιρίων- Χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027, συμβατικής δαπάνης 866.337,27 € το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 85%.

• Αποκατάσταση-αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Π. Κυριακού στο Ο.Τ 138 (93Α)-χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, συμβατικής δαπάνης 1.087.840,78 € το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 75%.

• Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για τη δημιουργία αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και λοιπών υποστηρικτών χώρων χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ συμβατικής δαπάνης 975.729,20 €.

• Επισκευές- αποκαταστάσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων», συμβατικής δαπάνης 296.462,68 € το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 45%.

• Απορροή ομβρίων περιοχής Ν. Τέρματος – Πρόγραμμα συμβατικής δαπάνης 947.032,95 €, το οποίο εκτελέστηκε σε ποσοστό 60%.

• Διανοίξεις οδών και πεζοδρόμων» συμβατικής δαπάνης 671.119,15 € το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 75%.

 

Ερ. Αντιλαμβανόμαστε πως μεγάλη βαρύτητα δίνετε στα έργα. Σύμφωνα όμως με το Προεκλογικό σας πρόγραμμα και άλλοι σημαντικοί τομείς θα τύχουν της προσοχής σας. Θα μας τους αναφέρετε ;

Σας παραθέτω τις 15 προτεραιότητες της νέας 5ετίας οι οποίες χωρίζονται σε 3 βασικούς άξονες. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες θα πορευτούμε τιμώντας την ψήφο και την στήριξη των συμπολιτών μας.

ΑΞΟΝΑΣ Ι: Το Μαρούσι να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, δυναμικά αναπτυσσόμενο, εξωστρεφές μητροπολιτικό κέντρο.

• Προτεραιότητα 1η: Δρομολόγηση, διευκόλυνση και υποστήριξη μεγάλων παρεμβάσεων που αναβαθμίζουν την πόλη.

• Προτεραιότητα 2η: Μεγιστοποίηση της άντλησης και αξιοποίησης πόρων από τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, εθνικές, ενωσιακές και άλλες.

• Προτεραιότητα 3η: Συνεχής εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης στον Δήμο, με απόδοση στην τοπική κοινωνία «μερίσματος» από τη θετική πορεία των οικονομικών του Δήμου.

• Προτεραιότητα 4η: Ο Πολιτισμός πρωταγωνιστής στη νέα εποχή για το Μαρούσι.

• Προτεραιότητα 5η: Επένδυση στον Αθλητισμό, με σύγχρονες υποδομές και διοργανώσεις και ανοιχτή πρόσβαση σε όλους.

 

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ: Το Μαρούσι να αποτελέσει μια πόλη με βελτιωμένη καθημερινότητα και υψηλή ποιότητα ζωής, με ανεπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες.

• Προτεραιότητα 6η: Διαρκής βελτίωση της καθαριότητας, ενίσχυση της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

• Προτεραιότητα 7η: Συντήρηση, διατήρηση και πύκνωση του πράσινου και των πράσινων χώρων εντός του Δήμου.

• Προτεραιότητα 8η: Περισσότεροι, καλά συντηρημένοι και προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι σε κάθε περιοχή του Δήμου.

• Προτεραιότητα 9η: Γειτονιές με σύγχρονες υποδομές, φιλικές και ασφαλείς σε κάθε περιοχή του Δήμου – Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας – Εκσυγχρονισμός του  προγράμματος Προστασίας αδέσποτων ζώων.

• Προτεραιότητα 10η: Βιώσιμη αστική κινητικότητα, και ενίσχυση της κινητικότητας και προσβασιμότητας για όλους με νέους δρόμους και πεζοδρόμια.

• Προτεραιότητα 11η: Σύγχρονες, ποιοτικές, και αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

ΑΞΟΝΑΣ ΙΙΙ: Το Μαρούσι δίπλα στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανάγκη, με τρόπο σύγχρονο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

• Προτεραιότητα 12η: Διαρκής αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, διεύρυνση της πρόσβασης σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.

• Προτεραιότητα 13η: Επενδύουμε στη νέα γενιά, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.

• Προτεραιότητα 14η: Αντιμετώπιση των κάθε είδους αποκλεισμών, των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

• Προτεραιότητα 15η: Κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

 

Τη νέα πενταετία, περισσότερο έμπειροι, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Ανεβάζουμε το Μαρούσι ακόμη πιο Ψηλά! Και το εννοούμε. Στην πράξη.

Συνέντευξη Θεόδωρου Αμπατζόγλου

Συνέντευξη Θεόδωρου Αμπατζόγλου

 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΓΕΝΙΚΑ

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε το περασμένο Σάββατο 13 Ιουλίου ο γνωστός επιχειρηματίας  Μπάμπης Βωβός που με τις κατασκευές του άλλαξε το Μαρούσι σε...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη βραδιά με υπέροχες μελωδίες έζησαν οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Αίθριο Θέατρο, με το μοναδικό συνθέτη, πιανίστα και ερμηνευτή Στέφανο Κορκολή...