Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τοποθέτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου για την επίλυση των χρονίων πολεοδομικών ζητημάτων

Πολεοδομικά ζητήματα

Στην τακτοποίηση πλείστων πολεοδομικών θεμάτων από τη Διοίκηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου που απασχολούσαν για δεκαετίες ολόκληρες την πόλη προς όφελος των κατοίκων και την ανάπτυξη της πόλης, αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Ρώτας στην τοποθέτησή του στη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2023.

Η επίλυση εκκρεμοτήτων σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης,  που πλέον απελευθερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, η ανάκτηση και δημιουργία νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων περισσότερων των 167 στρεμμάτων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, οι διανοίξεις νέων οδών, αλλά και η προσπάθεια να μην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό γης κοινόχρηστου χώρου, μετά την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών για άρση των απαλλοτριώσεων, γίνονται πράξη με συντονισμένες ενέργειες και αποτελεσματική διαχείριση της Διοίκησης του κου Αμπατζόγλου και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της επίλυσης εκκρεμοτήτων σε περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης, όπως είναι η έκταση 21 στρεμμάτων στην περιοχή Τζον Βορρέ (παράλληλα με το ρέμα Σαπφούς), ένα χρόνιο πρόβλημα 40 ετών, οδεύει να επιλυθεί οριστικά, καθώς τις επόμενες ημέρες κατατίθεται η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αλλάζει τον χαρακτηρισμό του πρασίνου και τον μετατρέπει σε περιοχή επέκτασης σχεδίου της πόλης.

Επίσης, σε μία άλλη «ταλαιπωρημένη» περιοχή στα Ηπειρώτικα-Καρπάθικα ανατολικά του νεκροταφείου, με παρέμβαση της Διοίκησης ζητήθηκε να μειωθεί κατά παρέκκλιση στα 50μ. από τα 250 μ που ορίζει ο νόμος η απόσταση από το νεκροταφείο. Η απόφαση εκκρεμεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να προχωρήσει η επέκταση του σχεδίου μετά από 40 χρόνια αναμονής.
Στο ζήτημα της περιοχής Ελληνικής Παιδείας, που είχε ακυρωθεί πολλά χρόνια πριν, ολοκληρώθηκαν οι κύκλοι των γραφειοκρατικών υπηρεσιών και θα περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και πολύ σύντομα θα υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για την επανένταξη της  Ελληνικής Παιδείας.

Η εξασφάλιση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων επ΄ωφελείας των πολιτών είναι από τις υψηλές προτεραιότητες της Διοίκησης. Ήδη έχει ανακτήσει κοινόχρηστους χώρους πλέον των 167 στρεμμάτων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προς όφελος των κατοίκων και την αναβάθμιση των γειτονιών.

Συγκεκριμένα στο Νότιο Σωρό με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής οι κοινόχρηστοι χώροι είναι 52 στρέμματα και οι κοινωφελείς χώροι 20 στρέμματα.
Στην περιοχή Δηλαβέρη στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εξασφαλίζονται κοινόχρηστοι χώροι 25 στρέμματα.
Από το σταθμό Νερατζιώτισσας και σε έκταση που φθάνει μέχρι το Ιασώ εξασφαλίστηκαν 70 στρέμματα κοινόχρηστοι χώροι.
Επίσης, από σημειακές τροποποιήσεις του Πολεοδομικού Σχεδίου αποκτήθηκαν 7200 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστοι χώροι.

Στις προθέσεις της Διοίκησης είναι να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια και μέσον για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου λόγω απλούστευσης και επίσπευσης των διαδικασιών απαλλοτρίωσης που προβλέπουν οι νόμοι 4315/2015 και 4759/20 να μην χαθούν κοινόχρηστοι χώροι στις περιοχές Αγίου Νικολάου, Αγίου Θωμά, Σωρός-Λακκα Κόττου, Κοκκινιά, Κέντρο Σισμανόγλειο, Νέο Μαρούσι και Παράδεισος.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα στο πλαίσιο της  εφαρμογής του σχεδίου πόλης είναι τα τμήματα των οδών που χρήζουν διάνοιξης, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.
Μία τέτοια περίπτωση με μεγάλο βαθμό δυσκολίας είναι η οδός Μουσών, που το αδιέξοδο τμήμα της χρονολογείται περισσότερο από 30 χρόνια. Επίμονα μπήκε σε προτεραιότητα από τη Διοίκηση και πλέον έχουν κατατεθεί τα χρήματα στον ιδιοκτήτη και προχωρά η διάνοιξή της.

Η διαδικασία των διανοίξεων είναι χρονοβόρα, καθώς από την Πολεοδομία προωθούνται  στην Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να γίνουν οι δέουσες διαδικασίες και  να μεταφερθεί η πρόταση στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να τις εντάξουν  στα εκτελούμενα έργα. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για τα 150 τμήματα οδών και έχει ολοκληρωθεί για άλλα 98.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά:
«Από την αρχή της Δημαρχιακής μας θητείας θέσαμε σε υψηλή προτεραιότητα τα πολλά, σύνθετα και χρονίζοντα πολεοδομικά ζητήματα που αντιμετώπιζε το Μαρούσι.
Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στους κατοίκους και στους συλλόγους της πόλης, έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα προόδου, ενώ απομένουν βεβαίως να γίνουν αρκετές ακόμη παρεμβάσεις.

Ψηφιοποιούμε τα αρχεία της Πολεοδομίας μέσω του συστήματος GIS για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τακτοποιούμε περιοχές  στο σχέδιο πόλης, αποκτήσαμε δεκάδες στρέμματα κοινόχρηστων χώρων και προσβλέπουμε σε ακόμη περισσότερους, προχωρούμε σε διανοίξεις οδών, που για δεκαετίες έμεναν αδιάνοικτες.

Συνεχίζουμε με τοπικές παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Τα επόμενα χρόνια το Μαρούσι θα πάει ακόμη πιο ψηλά!».

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών διοργανώνει η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και της...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μεγάλος αριθμός ατόμων φορώντας μαύρα ρούχα και κουκούλες συγκρούστηκε χθες Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:40 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου με ομάδα ανηλίκων για άγνωστο λόγο....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Επτά κινηματογραφικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τον καλύτερο εαυτό τους έδωσαν τα παιδιά των αθλητικών τμημάτων του Δήμου Αμαρουσίου και των αντίστοιχων τμημάτων του Δήμου Βριλησσίων στο τουρνουά μπάσκετ που...