fbpx
Connect with us

Ανέφικτη και μη ρεαλιστική η εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων για το σχολικό έτος 2019-2020 στον Δήμο Αμαρουσίου

Δήμος Αμαρουσίου

Ανέφικτη και μη ρεαλιστική η εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων για το σχολικό έτος 2019-2020 στον Δήμο Αμαρουσίου

Γ. Πατούλης: «Να ανασταλεί άμεσα το μέτρο στον Δήμο Αμαρουσίου. Τα παιδιά μας είναι πάνω από υπουργούς και υπουργικές αποφάσεις»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, για την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρα, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους, μεταξύ των οποίων και τον Δήμο Αμαρουσίου, για το σχολικό έτος 2020-2021, απέστειλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην επιστολή του ο κ. Πατούλης, επισημαίνει τις μη ρεαλιστικές δυνατότητες εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων στον Δήμο Αμαρουσίου καταδεικνύοντας τις σοβαρότατες ελλείψεις, κατ’ αρχήν, σε κτίρια καθώς και σε υλικοτεχνικές υποδομές, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, τις οποίες, όπως αναφέρει, έχει αναδείξει και επισημάνει επανειλημμένως και σε συναντήσεις με το Υπουργείο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με μισθώσεις και προκατασκευασμένες αίθουσες

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ, αρχικά,  οι απαιτούμενες αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών των νηπίων ανέρχονταν σε μόλις πέντε (5), αυτές μεταβλήθηκαν σε δεκαπέντε (15), ενώ αναμένεται περαιτέρω αυξητική τάση στη ζήτησή τους, δεδομένου ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων φοίτησης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Περαιτέρω, η πρόσφατη ψήφιση σχετικής τροπολογίας με την οποία μειώνεται σταδιακά από το σχολικό έτος 2019-20 κατά τρεις (22 αντί 25 που ισχύει), ο μέγιστος αριθμός νηπίων / προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία έχει συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης σχολικών αιθουσών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση χώρων από πλευράς του Δήμου και καθιστά εξορισμού ανέφικτη την απορρόφηση των νηπίων στις υπάρχουσες δομές! Εξάλλου, και η λύση της μίσθωσης δεν αποτελεί πανάκεια, καθότι, αφενός, δεν υφίστανται διαθέσιμα ακίνητα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας που είναι κατάλληλα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, αφετέρου, ακόμα και αν υπήρχαν, οι χρονοβόρες διαδικασίες που διέπουν τη μίσθωση ακινήτων δημιουργούν προσκόμματα στην έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος υποχρεωτικής φοίτησης την επερχόμενη σχολική χρονιά».

Βάσει των παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι είναι ανέφικτη η εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους Δήμους, «οι οποίοι για ακόμη μια φορά καλούνται να συμμορφωθούν με “πρόχειρες” αποφάσεις του Κράτους, οι οποίες δεν συνοδεύονται ούτε από την κατάλληλη οργάνωση και προγραμματισμό αλλά και ούτε από τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων. Θεωρούμε, ότι είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας να μεριμνά και να επενδύει στην ποιοτική και ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτά διανύουν μια ευαίσθητη ηλικία, το οποίο δεν συμβαίνει επουδενί εν προκειμένω, απεναντίας, τίθεται σε κίνδυνο τόσο η ψυχοσωματική υγεία όσο και η παιδαγωγική εκπαίδευση των νηπίων αλλά και η ασφάλεια παραμονής τους στον εκπαιδευτικό χώρο, εφόσον υφίσταται. Το πρόβλημα γενικεύεται έτι περαιτέρω, και καθίσταται, πλέον κοινωνικό, αν ληφθεί υπόψη ότι οι γονείς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο να μην μπορούν να εγγράψουν τα νήπια σε καμία δομή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθιστώντας, έτσι, τη σχετική νομοθεσία εν τοις πράγμασι μη εφαρμόσιμη».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Πατούλης, επαναλαμβάνει: «καθίσταται ανέφικτο να ανταποκριθούμε στην απόφασή σας τουλάχιστον για το σχολικό έτος 2019-2020, και προς τούτο,  σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για το εν λόγω σχολικό έτος αναφορικά με το Δήμο μας, αιτούμενοι τον άμεσο ορισμό συνάντησης με το Υπουργείο σας και τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να σας παραθέσουμε τα ειδικότερα στοιχεία και δεδομένα που μας αναγκάζουν να εμμένουμε στο ως άνω δίκαιο και εύλογο αίτημά μας προς όφελος των παιδιών μας».

 

Περισσότερα Δήμος Αμαρουσίου

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος

Ιούν 24, 2021 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
25°C
αίθριος καιρός
αίθριος καιρός
6 km/h, ΝΑ
66%
760.56 mmHg
πέμ06/24 παρ06/25 σαβ06/26 κυρ06/27 δευ06/28
αίθριος καιρός
35/27°C
ελαφρές νεφώσεις
35/26°C
αίθριος καιρός
35/27°C
αίθριος καιρός
33/26°C
αίθριος καιρός
33/25°C

Δημοφιλή

Επιλεγμένα

To Top