Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Λ. Μαγιάκης: Απείχε από τις ψηφοφορίες για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Καταγγελία της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ για την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχή από τις ψηφοφορίες για τις δημαιρεσίες της 9/1/2022 

Απείχε από τις ψηφοφορίες για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής ο επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, δημοτικός σύμβουλος Λ. Μαγιάκης.

Η στάση αυτή, που τηρήθηκε και κατά τις δημαιρεσίες του 2019, είναι πολιτική διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αλλαγές που επέφερε με τον Ν.4623/2019 στον “Κλεισθένη” (Ν.4555/2018), αξιοποιώντας τις ανακολουθίες του εκλογικού συστήματος όσον αφορά την αναλογική εκπροσώπηση (απλή αναλογική εκλογής του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, πλειοψηφικό όσον αφορά την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη ) και προβάλλοντας υποκριτικά την αναγκαιότητα της “κυβερνησιμότητας” των δήμων και των περιφερειών, υποβάθμισε-και με συμπληρωματικά νομοθετήματα στη συνέχεια-  τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ρόλο γνωμοδοτικού κομπάρσου. Ενίσχυσε τα μονοπρόσωπα όργανα όπως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, εμβαθύνοντας το “δημαρχοκεντρικό” σύστημα που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τους κατέστησε απόλυτους κυρίαρχους και τους ανακήρυξε σε «κυβερνήτες» αντί για αιρετούς εκπροσώπους που ανά πάσα στιγμή οφείλουν να λογοδοτούν στους πολίτες που τους εξέλεξαν.

Η ισονομία και η αναλογικότητα καταργήθηκαν. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2019 δεν λήφθηκαν υπόψη. Αγνοήθηκε η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε έχοντας υπόψη ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης.

Η “κυβερνησιμότητα” και η “αποτελεσματικότητα” που επικαλούνται είναι προφάσεις μιας και το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και περιφερειών είναι διαμορφωμένα με τους αλλεπάλληλους αντιλαϊκούς νόμους (Καλλικράτης- Κλεισθένης) και τα διαδοχικά μνημόνια εδώ και έντεκα χρόνια. Το πλαίσιο αυτό προσδιορίζει τις πολιτικές που θα ασκηθούν στην Τ.Α με βάση το τελευταίο μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Οι δημαιρεσίες που διενεργούνται μοιάζουν περισσότερο με επικύρωση  διορισμών παρά με εκλογές. Οι παρατάξεις του δημάρχου και του περιφερειάρχη ευνοούνται σκανδαλωδώς με το διορισμό των μελών τους στις επιτροπές ώστε να έχουν απόλυτη πλειοψηφία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Α` Κυριακής.

Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών όπως αποδείχθηκε τα δύο τελευταία χρόνια  είναι να ενισχυθεί η αλαζονεία ,ο αυταρχισμός, η αδιαφάνεια και, ελλείψει πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου, η σπατάλη και η διαφθορά.

Η πολιτική αυτή υπονομεύει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.

Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου έχει αξιοποιήσει πλήρως το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο και τις μετέπειτα επεκτάσεις του, αλλά και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Έχει καταργήσει τις δια ζώσης συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων παρόλο που αυτές υπό προϋποθέσεις επιτρέπονται, όπως και η σημερινή για τις δημαιρεσίες . Αποφεύγει με αυτόν τον τρόπο τη ζωντανή ενημέρωση και παρουσία των κατοίκων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς διαγωνισμούς, ενώ δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την επιτήρηση της πανδημίας τουλάχιστον για τους εργαζόμενους του Δήμου και τις σχολικές κοινότητες.

Σοβαρά θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, πολεοδομικές ρυθμίσεις δεν συζητούνται καν στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις αρχικές υποσχέσεις.

Διαπαραταξιακές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν εδώ και πλέον από ένα χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο για τους κοινόχρηστους χώρους και τις κακοτεχνίες εργολαβιών του παρελθόντος δεν λειτουργούν ουσιαστικά με ευθύνη της διοίκησης.

Καλούμε τους πολίτες του Αμαρουσίου να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν μια δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερασπιστή των δημοκρατικών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της συμμετοχής των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Μιας Αυτοδιοίκησης που σέβεται τον πολίτη κι διεκδικεί για αυτόν και μαζί με αυτόν μια καλύτερη ποιότητα ζωής με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.

 

9/1/2022

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η 56χρονη Κατερίνα Μπάτσου, τα ίχνη της οποίας αγνοούνταν από χθες, εντοπίστηκε, σύμφωνα με αναφορές. Η 56χρονη έφυγε το πρωί της Παρασκευής από το σπίτι...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στην οδό Σωρού, σε σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσικλέτα....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ανήσυχοι οι συγγενείς μιας 56χρονης γυναίκας, η οποία αγνοείται από το πρωινό της Παρασκευής 19 Μαΐου από το Μαρούσι όπου έμενε, την αναζητούν μέσω της εκπομπής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,79% (2.403.026 ψήφοι) σε ενσωμάτωση 99,59% (21.617 / 21.707 ΕΤ) στις χθεσινές εκλογές, έβαψε κυριολεκτικά τον χάρτη μπλε καθώς αυτή τη φορά,...