του Χρίστου Αναστασόπουλου, ασφαλιστικού διαμεσολαβητή:
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την χρησιμότητα της ιδιωτικής ασφάλειας και το τι καλύπτει σε σχέση με το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Πολλές οι απορίες και τα ερωτήματα τα οποία γεννούνται σε σχέση με το τι καλύπτει ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από τον κορονοϊό.
Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας έχει πολλά θετικά. Μας βοηθάει να προσπεράσουμε τον σκόπελο των αναμονών των δημόσιων νοσοκομείων, μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε περισσότερες επιλογές νοσοκομείων και γιατρών μιας και μαζί με τα δημόσια έχουμε και τα ιδιωτικά, ενώ κυρίως μας βοηθά να νοσηλευτούμε σε δωμάτια το πολύ τρίκλινα ( ανάλογα βέβαια με την θέση που θα πληρώσει κάποιος στο νοσοκομειακό συμβόλαιο) έχοντας καλύτερες συνθήκες νοσηλείας κλπ. Τι γίνεται σε περίπτωση όμως πανδημίας;
Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς. Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού .Ως εκ τούτου η πανδημία είναι μια μεταδοτική ασθένεια η οποία απειλεί την ίδια την ύπαρξη μιας πολιτείας και η αντιμετώπιση της γίνεται από το κράτος, γιατί πολύ απλά η φύση της ασθένειας είναι τέτοια, που απειλεί με θάνατο το ευρύτερο φάσμα του πληθυσμού . Μια ματιά στις γειτονικές μας χώρες είναι αρκετή να πας πείσει για του λόγου το αληθές.
Σε πολλά συμβόλαια υγείας η πανδημία μπορεί να εξαιρείται από τις καλύψεις ενώ σε άλλα όχι. Η γνώση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου από τον πελάτη και η ενημέρωση από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική εταιρία είναι αναγκαία. Αλλά και σε αυτά που καλύπτεται δεν υπάρχει ακόμη το πράσινο φως από το κράτος σε ιδιωτικές κλινικές να υποδεχτούν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον πανδημικό ιό. Τα νοσοκομεία που έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την υποδοχή νοσούντων είναι συγκεκριμένα και δημόσια. Και πάλι όχι όλα, μόνο τα λεγόμενα νοσοκομεία αναφοράς (δεκαπέντε τον αριθμό προς το παρόν).
Έτσι στα συμβόλαια που υπάρχει η κάλυψη της πανδημίας, αυτή η κάλυψη έχει να κάνει κυρίως με συμπληρωματικές παροχές μέχρι στιγμής. Μια από αυτές είναι το νοσοκομειακό επίδομα σε περίπτωση νοσηλείας. Στα περισσότερα συμβόλαια υπάρχει ο όρος του επιδόματος λόγω μη χρήσης. Δηλαδή αν νοσηλευτείς στο δημόσιο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα υγείας και όχι στο ιδιωτικό που θα μπορούσες, δεν επιβαρύνεις την ασφαλιστική εταιρία και έτσι σου δίνει ένα ημερήσιο χρηματικό επίδομα . Άρα για κάθε μέρα που θα μείνεις στο δημόσιο νοσοκομείο και όχι στο ιδιωτικό παίρνεις κάποια χρήματα ως αποζημίωση.
Επίσης τα ασφαλιστήρια υγείας όταν πρόκειται για τον ζωικό κλάδο ασφάλισης (και όχι για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων), βρίσκονται κάτω από την κάλυψη της ασφάλειας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έχει την ασφάλεια , σε περίπτωση που χάσει την ζωή του, αυτοί που έχει ορίσει ως δικαιούχους θα πάρουν ένα χρηματικό ποσό. Σε περίπτωση εξαίρεσης το χρηματικό αυτό ποσό δεν θα το δικαιούνταν οι δικαιούχοι. Συμπεριλαμβάνοντας την κάλυψη της πανδημίας όμως αυτό αλλάζει και το προσυμφωνημένο χρηματικό ποσό θα εισπραχθεί.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν καλή γνώση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που έχουν αγοράσει και να γνωρίζουν τις καλύψεις του συμβολαίου τους . Αυτό πρέπει να ισχύει γιατί είναι καλύτερα να ξέρεις ότι δεν είσαι ασφαλισμένος σε κάτι παρά να μην το ξέρεις και να βρεθείς προ εκπλήξεων. Για αυτό και η ειλικρινής και έντιμη σχέση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Καταλήγοντας κρατάμε ότι η πανδημία είναι κάτι που αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής αποκλειστικά από το κράτος,( όχι μόνο σε επίπεδο συντονισμού άλλα και νοσηλείας) ως κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό και ας ελπίσουμε να παραμείνουν τα 15 κρατικά νοσοκομεία αναφοράς και να μην χρειαστεί να επιταχτούν ιδιωτικά λόγω της αύξησης κρουσμάτων. Σε πολλά συμβόλαια υγείας η πανδημία μπορεί να εξαιρείται από τις καλύψεις ενώ σε άλλα όχι και καλό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές προς τον πελάτη αλλά και σωστή γνώση του πελάτη για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει στα χέρια του.
*Ο Χρίστος Αναστασόπουλος είναι ιδιοκτήτης ασφαλιστικού πρακτορείου στο Μαρούσι επί της οδού Θησέως 35