Στις 22 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο οι Πρόσκοποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν την «Ημέρα Σκέψης», γνωστή και ως «παγκόσμια μέρα Προσκόπου». Είναι η ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Μπέιντεν Πάουελ (Baden Powell), και οι Πρόσκοποι τον θυμούνται διοργανώνοντας τις δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του.
Ο Προσκοπισμός αριθμεί περί τα 54.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλον τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα από το 1910 αποτελεί τη μακροβιότερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέες και νέους έχοντας στο ενεργητικό του 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χώρας. Οι Έλληνες Πρόσκοποι με περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς ετησίως, δραστηριοποιούν νέες και νέους στα κοινά, οι οποίοι έτσι έχουν τη δυνατότητα να γίνονται ενεργοί πολίτες με υπευθυνότητα και διάθεση προσφοράς. Το ομαδικό παιχνίδι και οι βιωματικές δραστηριότητες στη φύση αποτελούν τα εργαλεία, τα οποία βοηθούν παιδιά και εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες, οι οποίες θα τους χρησιμεύσουν στην ενήλικη ζωή τους.
Σε μια περίοδο όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η αλλαγή του κλίματος, οι κοινωνικές συγκρούσεις, οι ανισότητες, ο ρατσισμός η προσκοπική κίνηση λειτουργεί ως εποικοδομητικό αντίβαρο δίνοντας στους νέους τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, δρώντας σε τοπικό επίπεδο, αλλά έχοντας και «αδερφούς» Προσκόπους σε όλον τον κόσμο που πράττουν το ίδιο. Έτσι, η προσκοπική κίνηση έχει τη δυναμική να φέρει ειρηνικές αλλαγές, όπως πίστευε ο ιδρυτής, που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Το Μαρούσι έχει το προνόμιο να αποτελεί έναν από τους Δήμους με τη μεγαλύτερη προσκοπική ιστορία στην Ελλάδα, αφού διατηρεί τρία Συστήματα, τα δύο εκ των οποίων είναι από τα παλαιότερα στη χώρα μας. Η ιστορία του Προσκοπισμού στο Μαρούσι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία 100ετία, με την πρώτη ομάδα Προσκόπων Αμαρουσίου να συστήνεται το καλοκαίρι του 1915. Οι Πρόσκοποι Αμαρουσίου από την ίδρυσή τους συμμετέχουν ενεργά σε όλες σχεδόν τις πανελλήνιες προσκοπικές συναντήσεις, με σημαντικές παρουσίες αυτών στο Τζάμπορι (Jamboree) Ιωβηλαίου το 1960 για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) και στο 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στον Μαραθώνα το 1963.
Ο Προσκοπισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προστασία της φύσης, καθότι το προσκοπικό παιχνίδι παίζεται κατεξοχήν μέσα σε αυτή. Έτσι, από το 1993 οι Πρόσκοποι του Αμαρουσίου πρωτοστατούν, αποτελώντας τους πρωτεργάτες στην πυροφύλαξη του κτήματος Συγγρού. Ο Δήμος Αμαρουσίου είχε παραχωρήσει ιδιαίτερες αρμοδιότητες στους Προσκόπους για τη φύλαξή του, παράδοση που κρατάει μέχρι τις ημέρες μας. Από το 1996 έως και σήμερα, οι Πρόσκοποι Αμαρουσίου διοργανώνουν και συμμετέχουν σε αναρίθμητες αναδασώσεις, αποξηλώσεις, καθαρισμούς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τόσο στο κτήμα Συγγρού, όσο και στην Πεντέλη και σε άλλα δάση της Αττικής. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούν σε όλες τις κατασβέσεις των σύγχρονων πυρκαγιών, με πρώτη τη μεγάλη πυρκαγιά του 1982 στο κτήμα Συγγρού, μέχρι και τις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής του 2009 και στο Μάτι το 2018.
Η προσφορά όμως των Προσκόπων δεν περιορίζεται μόνο στη φύση. Το άρθρο της Υπόσχεσης «βοηθώντας κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση» ήταν πάντα πρωταρχικό μέλημα των Προσκόπων. Οι Πρόσκοποι του Αμαρουσίου σε κάθε ευκαιρία ενισχύουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, προσφέρουν βοήθεια με κάθε τρόπο στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, πραγματοποιούν έργα κοινής ωφέλειας, όπως καθαρισμοί και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, σε όλα τα μέρη εντός και εκτός Ελλάδας που πηγαίνουν για εκδρομές, φροντίζουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες με τρόπους που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Επιπρόσθετα, έχουν βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο σε όλες τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Μεταξύ αυτών ήταν στους σεισμούς του Αιγίου το 1995, της Πάρνηθας το 1999, της Κεφαλλονιάς το 2014 και την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017. Τον τελευταίο χρόνο συμμετέχουν ενεργά και σε εθελοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) Σπύρος Λούης.
Το 1996, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου ξεκίνησε ο θεσμός των Ακριτικών νησιών, πολυήμερων εκδρομών που είχαν πρωταρχικό στόχο την προσφορά βοήθειας σε απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας. Ο Άγιος Ευστράτιος, η Κάσος, η Ψέριμος, η Νίσυρος, οι Αρκιοί και η Τήλος είναι κάποια από τα νησιά που επισκέφθηκαν τα προσκοπικά Συστήματα, προσφέροντας είδη που είχαν ανάγκη οι κάτοικοι. Από βιβλία και φάρμακα, μέχρι υπολογιστές και ακριβό ιατρικό εξοπλισμό, για την αγορά του οποίου γενναιόδωρα συνεισέφερε και ο Δήμος μας. Παράλληλα, εργασίες κοινωνικής προσφοράς ελάμβαναν χώρα, όπως το ασβέστωμα εκκλησιών, η σηματοδότηση μονοπατιών και η ανακατασκευή παιδικών χαρών.
Από το 2016, στον Δήμο μας δραστηριοποιείται και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων (Ε.Π.Π.) Αμαρουσίου. Σκοπός της είναι η διατήρηση της Προσκοπικής φλόγας στις καρδιές όλων όσων πέρασαν από τα Μαρουσιώτικα Προσκοπικά Συστήματα σε νεότερη ηλικία, από την ίδρυση τους έως και σήμερα, καθώς και να υποστηρίζει το σημερινό τους έργο, δίνοντας παράλληλα και δυναμικό «παρών» στις ανάγκες της πόλης μας.
Ο Προσκοπισμός τα 111 αυτά χρόνια πέρασε από πολλές διαφορετικές φάσεις, από περιόδους δύσκολες και εύκολες, από περιόδους δίωξης και δυσμένειας, από περιόδους άνθισης και ευμάρειας και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε στιγμές μεγάλης ιστορικής σημασίας. Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, οι Πρόσκοποι Αμαρουσίου νιώθουν υπερήφανοι και τυχεροί, που παρά τις όποιες αντιξοότητες, κράτησαν την ιδέα του Προσκοπισμού ζωντανή και έκαναν πράξη την προσκοπική Υπόσχεση κάθε στιγμή. Το προσκοπικό παιχνίδι συνεχίζεται στα Προσκοπικά Συστήματα ακόμα και σήμερα που η πανδημία μάς έχει περιορίσει εντός σπιτιού, με διαδικτυακά και εναλλακτικά παιχνίδια, δείχνοντας ότι οι Πρόσκοποι βρίσκουν πάντα τον τρόπο να συνεχίζουν να παίζουν.
Επιμέλεια: Ηλίας Ζορμπαλάς, Ιωάννης Γεωργόπουλος