Η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου συμμετέχοντας στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας για παιδιά, που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ» ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τις δράσεις Ιουνίου – Ιουλίου 2023.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Διοίκησης, για συνεχή αναβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού στη πόλης, τονίζοντας:
«Στο χώρο της Βορέιου Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται πλήθος δράσεων φιλαναγνωσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη συμμετοχή και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ανταπόκριση των πολιτών στις υπηρεσίες και τις ποικίλες δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης, μας ενθαρρύνει για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του ζωντανού κυττάρου πολιτισμού, απαραίτητου για την τοπική κοινωνία».
Στα εν λόγω εργαστήρια ανάγνωσης και δημιουργικότητας συμμετείχαν 70 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 12 ετών, δημιούργησαν δικές τους ιστορίες, γνώρισαν την αξία της φιλίας και ταξίδεψαν μέσα από λογοτεχνικά αφηγήματα. Κι όλα αυτά μέσα από τα έργα των αγαπημένων συγγραφέων: της Άλκης Ζέη και Ζωρζ Σαρή.
Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων που έλαβαν χώρα ήταν οι ακόλουθες:
- “100 Ακριβώς” !! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ: Τα παιδιά είχαν μια σημαντική αποστολή. Να ανακαλύψουν τους Θησαυρούς της ζωής, της πορείας και των ιστοριών των δύο αγαπημένων συγγραφέων, της Αλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.
- “Θέλεις να γίνουμε φίλοι;”: Μία δράση όπου το παιχνίδι και η ακρόαση ιστοριών για δυνατές φιλίες, αποτέλεσαν την αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τους φίλους τους και να αποκτήσουν καινούργιους.
- “Έχεις γράμμα!”: Τα παιδιά της Βορέειου βιβλιοθήκης έστειλαν επιστολές στα παιδιά του Λιτόχωρου Κατερίνης, ανακαλύπτοντας την αλληλογραφία ως μέσο επικοινωνίας με την παραδοσιακή της μορφή και μοιράστηκαν τις καλοκαιρινές εμπειρίες τους με άλλους συνομήλικους, από μακρινές βιβλιοθήκες, ενώ έμαθαν πως επικοινωνούσαν μεταξύ τους οι δύο συγγραφείς.
- “Φανταστικές ιχνηλατήσεις”: Σε αυτή την ενότητα, οι συμμετέχοντες έφτιαξαν τρισδιάστατους φανταστικούς χάρτες, όπου μέσω των οποίων συνάντησαν τους ήρωες των βιβλίων των δύο συγγραφέων.
- “Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι”: Κύριος στόχος αυτού του εργαστηρίου ήταν, η βελτίωση της λεκτικής ικανότητας των συμμετεχόντων μέσω της αφήγησης, να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας λέξεις και να ενδυναμώσουν το ομαδικό πνεύμα παίζοντας παντομίμα.
- “Αυτή είναι η δική μου ιστορία!”: Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά έγιναν συγγραφείς και έγραψαν τις δικές τους ιστορίες για τα καλοκαίρια τους, τα παιχνίδια τους, τα όνειρα τους τον κόσμο τους.
Οι δράσεις του προγράμματος θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πατώντας τον σύνδεσμο.