Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Marousi

Εκδήλωση με θέμα: «Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

Ο Δήμος Αμαρουσίου σας προσκαλεί σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα», την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αμαρουσίου, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Δημητρίου Μόσχα.

Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες ομιλητές θα «ρίξουν φως» στην ιστορία, τα μνημεία και την τοπογραφία του Αθηναϊκού πεδίου κατά την αρχαιότητα, εστιάζοντας στην πόλη του Αμαρουσίου.

Ομιλητές:

• Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως.

Θέμα: Μνημειακή τοπογραφία – Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν.

• Γεώργιος Πάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Θέμα: Η περιοχή του Αμαρουσίου κατά την Αρχαιότητα.

Συντονισμός: Θεοδώρα Τζεφέρη, Αρχαιολόγος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

«Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

Αρχαίο Άθμονον:

Ο σύγχρονος Δήμος Αμαρουσίου διαδέχτηκε τον Αρχαίο Δήμο του Αθμόνου, ο οποίος ήταν ένας από τους 146 Δήμους που έχουν καταγραφεί στην Αττική και προέκυψαν μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη το 508/7 π.Χ.  Το αγροτικό Άθμονον ανήκε στην Κεκροπίδα φυλή. Όπως και με τους περισσότερους Δήμους στην Αττική δεν γνωρίζουμε τα ακριβή όριά του αλλά χωροθετείται στην εύφορη πεδιάδα που απλώνεται στους πρόποδες του Πεντελικού όρους και συνορεύει από  Β-ΒΔ με τον αρχαίο Δήμο της Κηφισιάς και στα Ν-ΝΑ με τη γειτονική Φλύα (αρχαίο Χαλάνδρι).

Η οικονομία του Δήμου, βασισμένη στην καλλιέργεια της γης και τη βιοτεχνία, παρέμεινε δυνατή και σταθερή για πολλούς αιώνες. Ανάμεσα στις βιοτεχνικές δραστηριότητες η αγγειοπλαστική, τέχνη που συνεχίζεται στο Μαρούσι έως τις μέρες μας.

Η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, ξακουστή στην Αττική, ήταν η κύρια λατρεία του Αθμόνου. Στη διάρκεια των αφιερωμένων στη θεά εορτών, τελούνταν θυσίες ζώων, μουσικοί και γυμνικοί αγώνες (αθλήματα), αρματοδρομίες, όπου έπαιρναν μέρος ακόμη και Αθηναίοι. Ο γήλοφος- ύψωμα του Πέλικα, ΒΑ της πεδιάδας του Αγίου Θωμά, θεωρείται ως η επικρατέστερη θέση του τεμένους της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Το έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στο Μαρούσι ξεκινούν τον 19ο αιώνα. Με την έναρξη των –μεγάλης κλίμακας- δημοσίων έργων τα έτη 2000-2004, μια σειρά από συστηματικές ανασκαφές φέρνουν στο φως σημαντικά ευρήματα για την ιστορία του σύγχρονου Δήμου. Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να συμπληρώνουν την τοπογραφία του Αμαρουσίου στην αρχαιότητα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Ρούλα Ρέππου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, τηλέφωνο 210 8056314 – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ)

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Παρουσίαση του βιβλίου του Μαρουσιώτη Κωστή Καζάρα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Το βιβλίο «Ζωή μετά» είναι ένα μυθιστόρημα σκέψης και...

Eκλογές του Συλλόγου Αθμονέων την Κυριακή 1/12/2024

Οι υποψήφιοι για το νέο ΔΣ έφτασαν τον αριθμό...

Κρητικό γλέντι της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς»

Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» καλεί τα μέλη και...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img