Με κάθε επισημότητα γιόρτασε και φέτος το Μαρούσι την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμώντας τους ήρωες της εθνικής παλιγγενεσίας. Ο εορτασμός κορυφώθηκε με την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργο Πατούλη, τη μαθητική παρέλαση και την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.
Μετά την καθιερωμένη ιερή δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία πλήθους κόσμου στην πλατεία Ηρώων, η Δημοτική Αρχή, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και των τοπικών Αρχών και φορέων της πόλης, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο πεσόντων Μαρουσιωτών αποτίοντας φόρο τιμής στους Ήρωες του ’21.
Κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη συγκυρία κάτω από την οποία η Ελλάδα τιμά την επέτειο της Εθνικής Εθνεγερσίας του 1821, αλλά, και την αδήριτη ανάγκη οι Έλληνες ενωμένοι να πορευτούν στο μέλλον, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον με αιχμή το μακεδονικό ζήτημα.
«Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μια μέρα μνήμης. Αλλά και εθνικής αφύπνισης. Μια επέτειος στην οποία τιμούμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και μια ευκαιρία να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με την ιστορία και την κληρονομιά μας. Σήμερα, περισσότερο ίσως ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι ελευθερία χωρίς ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι δύο έννοιες που ταυτίζονται και συνυπάρχουν. Δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αν δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα δεν δικαιολογούνται. Τα Κράτη και οι κυβερνήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους δεν αναζητούν άλλοθι για τον ακρωτηριασμό τους, αλλά ευκαιρίες και συμμαχίες για να προωθήσουν τους εθνικούς τους στόχους. Βάζουν κόκκινες γραμμές όταν θεωρούν ότι θίγεται η αξιοπρέπειά τους. Δεν βαφτίζουν την υποτέλεια ρεαλισμό. Ούτε αποδέχονται να συζητούν την παραχώρηση του ονόματος ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δημιουργώντας τετελεσμένα που για να ανατραπούν θα απαιτήσουν αίμα και νέες θυσίες, για να είναι ευχάριστες σε εξωχώριες δυνάμεις.
Ας παραδειγματιστούν κάποιοι από την συμπεριφορά άλλων, γειτονικών μας κρατών, που βρέθηκαν κι αυτά είτε στη μέγγενη του ΔΝΤ, όμως δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν ούτε ένα εκατοστό πίσω από τις πάγιες εθνικές τους θέσεις. Δεν έκαναν εκπτώσεις στα εθνικά τους συμφέροντα, δεν επέτρεψαν να γίνουν οι καρπαζοεισπράκτορες της γειτονιάς μας, για να γίνουν αρεστοί».
Ο κ. Πατούλης, ολοκλήρωσε την εκφώνηση του Πανηγυρικού με την ευχή: «Ας γιορτάσουμε και φέτος την 25η Μαρτίου έτσι όπως ορίζει η ημέρα, ως πραγματικοί Έλληνες, υπερήφανοι και ενωμένοι».
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση μαθητών και προσκόπων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου που παιάνιζε εμβατήρια ανάμεσα σε άλλα και το «Μακεδονία ξακουστή» όπως σε κάθε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με το Μουσικό Εργαστήρι Αγίας Φιλοθέη που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου ερμήνευσε επετειακά τραγούδια.
Στον χαιρετισμό του προς τους παρισταμένους στην αίθουσα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, ο κ. Πατούλης, μίλησε για τη διπλή γιορτή του ελληνισμού, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, καλώντας όλους σε ομοψυχία και ενότητα.