Σε μια πόλη όπως το Μαρούσι των 150.000 κατοίκων και 50.000 ψηφοφόρων , υπάρχουν περίπου 40 επίσημοι καταγεγραμμένοι σύλλογοι και οργανωμένα σωματεία σε λειτουργία.
Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετούν το δικό τους σκοπό και απαριθμούν συνολικά μερικές χιλιάδες μέλη. Άλλοι αθλητικοί, άλλοι πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, ιατρικοί, αποφοίτων και άλλοι πολλοί.
Ύστερα από τη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο συνδυασμός μας Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι μαζί με το Γιάννη Νικολαράκο, σε έναν από τους πιό δραστήριους συλλόγους μας όπως ο Κρηταγενής Ζεύς, μου γεννήθηκαν πολλές σκέψεις και προβληματισμοί.
Σκέψεις που έχουν να κάνουν με το πώς μικρές κοιτίδες πολιτισμού σαν αυτές, που κρατάνε ζωντανή την ιστορία της πατρίδας μας, του τόπου μας μπορούν να συντηρούνται για να κρατούν το φάρο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας αναμμένο.
Γιατί κακά τα ψέμματα η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας, χρωστάει σε τέτοιους συλλόγους πολλά. Σκεφτείτε κάπου πιό μακριά στην Αυστραλία ας πούμε ή την Αμερική τί θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτοί. Πώς θα μεταλαμπαδεύανε οι πρόγονοι στους απόγονους την ιστορία μας. Κάπως έτσι γίνετε και στο Μαρούσι μας όπως και στο Κρηταγεγή Δία με μέλη όχι μόνο Κρήτες απαραίτητα, για να μαζεύονται οι παλιοί και οι νέοι και να μοιράζονται ιστορίες και ήθη έθιμα του τόπου τους. Μικροί μεγάλοι από 3-4 ετών μέχρι τα γεράματα που μαθαίνουν τους Κρητικούς λεβέντικους χορούς τους, για να τους χορεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας για να διδάσκουν λεβεντιά τις γενιές που έρχονται. Για να μην ξεχάσουν ποτέ αυτές πώς φτιάχτηκε η Ελλάδα μας μέσα από τα συντρίμμια της τουρκοκρατίας .
Γεννιούνται και Προβληματισμοί για το πώς συντηρούνται αυτοί οι σύλλογοι αφού δεν υπάρχουν πιά οι χρηματοδοτήσεις άλλων εποχών και που καλούνται μέσα από μικρές συνδρομές μελών να βγάλουν πέρα τα ενοίκια των γραφείων τους, των στολών που φοράνε στις επίσημες εμφανίσεις τους ή τις μπάλες, τα ρούχα, το φαρμακείο του αθλητικού συλλόγου και Ούτω κάθε εξής.
Και μπροστά στον ένα και ιερό σκοπό που έχουν, όταν πρόκειται για ένα πολιτιστικό σύλλογο όπως αυτόν που περιγράφω, πώς θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα και να καταφέρει να μείνει ζωντανός και μαζί με αυτόν και ο πολιτισμός που μεταφέρει;
Καλό είναι να μείνουμε κοντά σε τέτοιους συλλόγους να τους ενισχύουμε με οποίο τρόπο γίνεται για να μαθαίνουμε την ιστορία από αυτούς .
Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί από τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει ένα πολιτιστικό φεστιβάλ (αλλά και αθλητικά φεστιβάλ) που θα φέρουν κοντά σωματεία από όλα τα μέρη της ελλάδας που εδρεύουν στο Μαρούσι , δίνοντάς τους κίνητρα για να δημιουργήσουν πρόγραμμα που θα στηρίξουν ένα τέτοια θεσμό. Και εμείς στο συνδυασμό μας Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι, έχουμε και πρόγραμμα και όραμα για το πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός προάγει τη ΠΑΙΔΕΙΑ.
Φανταστείτε πόσο πιο όμορφη θα ήταν η πλατεία μας αν χόρευαν τα πρωινά της Κυριακής μετά την εκκλησία συγκροτήματα από Κρήτη, Πελοπόννησο, Πόντο, Κάρπαθο, Κέρκυρα και άλλα μέρη της πατρίδας μας.
Και έτσι θα μοιράζαμε πολιτισμό γιατί μόνο με αυτόν θα σώσουμε το μέλλον της πατρίδα μας και των παιδιών μας.
Γιώργος Κ. Πουλάκης
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος
Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι