- Σε μια εποχή απαξίωσης για τα κοινά, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε;
Βασική μου αφετηρία ήταν η αγάπη μου για το Μαρούσι. Ύστερα από μία εξαετή αποστασιοποίηση, αποφάσισα να ασχοληθώ εκ νέου με τις δημοτικές υποθέσεις, όχι πια μέσα από το επαγγελματικό πρίσμα, αλλά από μία αιρετή θέση αυτή τη φορά, εφόσον αυτή είναι και η ετυμηγορία των συμπολιτών μου. Μου αρέσει να δουλεύω, να συμβάλλω στην ανάπτυξη και στη βελτίωση. Διαθέτω την τεχνογνωσία και μέσα από ένα ομαδικό πλαίσιο μπορώ να λειτουργήσω εποικοδομητικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης της πόλης μας με στόχο να καταστεί βιώσιμη, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
- Γιατί με το #Ενωμένο Μαρούσι;
Από την πρώτη στιγμή, ο Γιώργος Καραμέρος, έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και προσωπικά του το ανταπέδωσα με τη συμμετοχή μου στον συνδυασμό του #Ενωμένο Μαρούσι. Ως νέος άνθρωπος με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, γνώστης των ζητημάτων της πόλης μας, μπορεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ασχοληθεί με αυτά και να δώσει λύσεις. Ως υποψήφιος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν δυναμικό και αξιόμαχο και θεωρώ ότι η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας θα αξιολογήσει τον ίδιο και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του ως την καταλληλότερη επιλογή. Ήδη πυκνώνουν τα μηνύματα ότι αξιολογείται ως υποψήφιος νίκης, που την επόμενη μέρα μαζί με την ομάδα του μπορεί να διαχειριστεί τα ζητήματα της πόλης αποτελεσματικά.
- Έχοντας συνεργαστεί στο παρελθόν με την απερχόμενη Διοίκηση, έχετε δεχθεί κριτική για την επιλογή σας αυτή;
Είναι ευκολότερο να κάνει κανείς κριτική από το να είναι δίκαιος, θα έλεγα. Και αυτό είναι κάτι που συναντώ συχνά στην καθημερινότητά μου. Η υποψηφιότητά μου πυροδότησε διάφορα σχόλια. Αλλά καθένας που εκθέτει τον εαυτό του στη δημόσια σφαίρα και κατ’ επέκταση στην κρίση των πολιτών πρέπει να είναι συμφιλιωμένος με την ιδέα της κριτικής. Εξάλλου για όσους καλοπροαίρετους εντός και εκτός εισαγωγικών, και για τα σχόλιά τους, αντίστοιχα, εν δυνάμει πάντα υπάρχει και ο αντίλογος. Απλά από το να αναλώνομαι σε απαντήσεις ένθεν εκείθεν προτιμώ να διαγράφω τη δική μου πορεία με πίστη στις αρχές μου και σεβασμό στις απόψεις μου. Το καλύτερο αντίδοτο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κλείνεις τα αυτιά σου και να απαντάς με το έργο σου. Από όσους γνωρίζουν τη διαδρομή μου, τη στάση ζωής και την τοποθέτησή μου απέναντι στα πράγματα και στη διαχείριση των κοινών, κερδίζω την εκτίμηση και τη στήριξή τους. Και αυτή είναι η καλύτερη και ουσιαστικότερη ανταμοιβή.
- Που θεωρείτε ότι υπολείπεται το Μαρούσι, τί χρειάζεται να αλλάξει, ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Το Μαρούσι χρειάζεται εκσυγχρονισμό πολιτικών, αντιλήψεων, πρακτικών σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Με παλαιά υλικά δεν μπορείς να χτίσεις σπίτι καινούριο. Μπορείς, βέβαια, να κρατήσεις τα υγιή δομικά υλικά, αλλά κάθετί σαθρό και αναχρονιστικό πρέπει να ξεριζωθεί εάν θέλεις να λες ότι θα χτίσεις κάτι νέο και σύγχρονο. Να επενδύσεις σε επιτυχημένες συνταγές, να αναπαράγεις επιτυχημένα δοκιμασμένα μοντέλα. Είναι προτιμότερο από το να πειραματίζεσαι.
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, θεωρώ ότι το Μαρούσι χρειάζεται να κάνει μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης, εκεί χρειάζεται να τρέξουμε. Χρειάζεται να βρει βιώσιμες λύσεις στο κυκλοφοριακό ζήτημα, στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, στον επανασχεδιασμό της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου με γνώμονα την ευελιξία και την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποτελεσματική διεκπεραίωση προς όφελος της εξυπηρέτησης του πολίτη. Το Μαρούσι χρειάζεται να δικτυωθεί σε αυτό που αποκαλώ «χάρτη» καινοτομίας και στη βάση αυτή να επιχειρήσει μία επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, εφαρμόζοντας σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές με έμφαση στους νέους. Για όλα αυτά απαιτείται να αξιοποιήσουμε στον απόλυτο βαθμό όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και όλο το διαθέσιμο επιστημονικό δυναμικό.
Πότε μία διοίκηση είναι για εσάς αποτελεσματική και επιτυχημένη;
Όταν προλαμβάνει, όταν παρεμβαίνει όπου χρειάζεται σε άμεσο χρόνο, όταν προστατεύει τους πολίτες, όταν βρίσκει λύσεις μπροστά στα αδιέξοδα, όταν καταφέρνει να υπερπηδήσει τα εμπόδια της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και να παράγει έργο, μετρήσιμο, υπολογίσιμο από τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Όταν μέσα από το έργο της «σπέρνει» την ικανοποίηση και όχι την αγανάκτηση.
- Τίθεστε για πρώτη φορά στην κρίση των πολιτών. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία της προεκλογικής σας εκστρατείας, τί κρατάτε ως θετικό και τι ως αρνητικό;
Προσωπικά η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα συνοδεύονταν από ένα αίσθημα ευθύνης, ό,τι κάνω να το πράξω με σοβαρότητα και με σεβασμό προς όλους, συνυποψηφίους, αντιπάλους και πρωτίστως τους πολίτες. Κρατώ ως θετική την εμπειρία της συμμετοχής, που σε πυροδοτεί με περισσότερη όρεξη να θέλεις να ενεργοποιηθείς ακόμα περισσότερο. Και επειδή ουδέν καλό αμιγές κακού, παραφράζοντας λίγο την αρχαία ρήση, έχω αισθανθεί αμηχανία μπροστά σε «κοκκορομαχίες» άνευ αξίας και σημασίας, με λυπεί όταν βλέπω ανθρώπους να τυφλώνονται από φανατισμό, με λυπεί που η εκλογική αρένα γίνεται πεδίο για να βγουν στην επιφάνεια διαφόρων λογής κομπλεξικά σύνδρομα. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά, επίσης, μιας προεκλογικής εκστρατείας, με τα οποία μπορεί να μην είμαι εξοικειωμένη αλλά με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι είναι δείγματα μιας κοινωνίας που δεν διαθέτει πολιτική ωριμότητα.
- Γιατί να σας επιλέξουν οι συνδημότες σας;
Γιατί είμαι άνθρωπος της εργασίας και της δημιουργίας και δεν αποβλέπω σε αξιώματα «κάλυψη» στην επαγγελματική μου ανυπαρξία. Γιατί είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων. Γιατί δεν ενεργοποιούμαι από απλή επιθυμία αλλά συνδυάζω και την ικανότητα να δώσω λύσεις, να αναζητήσω χρηματοδοτήσεις, να οργανώσω και να εξορθολογίσω. Γιατί δεν θεωρώ ότι υπάρχει συγκεκριμένο «καλούπι» υποψηφίου με αποδεκτά και μη αποδεκτά χαρακτηριστικά, όπως κάποιοι προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν, αλλά καθένας σε μία δημοκρατική κοινωνία με την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά, τα προσόντα, την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς που τον εκφράζει, μπορεί να είναι χρήσιμος και να προσφέρει στην πόλη μας εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα.
- Πώς θα θέλατε να δείτε τους Μαρουσιώτες να ψηφίζουν;
Θα ήθελα, την Κυριακή 26 Μαΐου να δω οι συμπολίτες μου να επιλέξουν για την εκπροσώπησή τους στα κοινά, χωρίς κομματικές παρωπίδες ανθρώπους ικανούς και καταρτισμένους, που με αφοσίωση, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της εποχής, θα δουλέψουν με μεράκι και στόχευση ισότιμα για όλους τους δημότες.