fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ

Το Μαρούσι στην Κατοχή

Ο πόλεμος και η Κατοχή δεν άφησαν ανεπηρέαστο το Μαρούσι, όπως και όλη την Ελλάδα άλλωστε. Οι Μαρουσιώτες δίνουν αγωνιστικό παρόν στο έπος του 1940-1941. Αρκετοί στρατεύονται για το μέτωπο της Ηπείρου και πέντε από αυτούς πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στο μνημείο της Πλατείας Ηρώων. Είναι οι Αντώνιος Παρασκευάς, Γεώργιος Γεμελιάρης, Άγγελος Ίσαρης, Θεόφιλος Κυζιρίδης, Κωνσταντίνος Μωραϊτόπουλος.

Το σχολικό συγκρότημα που μόλις είχε ανεγερθεί επιτάσσεται, το ίδιο και ο Πύργος στο κτήμα Συγγρού. Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και όλα τα νοσοκομεία του Αμαρουσίου μετατρέπονται σε στρατιωτικά. Η “Κομαντατούρ” καταλαμβάνει το αρχοντικό Κουρτάκη. Τα κτήματα Συγγρού και Βορρέ υποχρεώνονται να καλλιεργούν για λογαριασμό των Γερμανών. Τα σχολεία υπολειτουργούν σε εκκλησίες, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διανέμει καθημερινά συσσίτιο. Ευτυχώς όμως το Μαρούσι δε γνωρίζει την πείνα του 1941 -1942, αφού τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής βοηθούν τους Μαρουσιώτες να επιβιώσουν.

Αξιομνημόνευτη πάντως παραμένει η αλληλεγγύη που επικράτησε μεταξύ των Μαρουσιωτών εκείνη την εποχή. Η κυκλοφορία είναι περιορισμένη, η συγκοινωνία με την Αθήνα έχει διακοπεί. Ο σιδηρόδρομος έχει ήδη σταματήσει από το 1938 προκειμένου να γίνει ηλεκτροκίνητος, μα η Κατοχή διακόπτει το έργο. Το τελευταίο του δρομολόγιο, η “κηδεία του” όπως έγινε γνωστή, παρακολουθήθηκε από πλήθος κόσμου και έγινε θρύλος.

 

Αρκετοί Μαρουσιώτες παίρνουν μέρος, στην εθνική αντίσταση, παρενοχλώντας τους κατακτητές, πραγματοποιώντας δολιοφθορές και συμμετέχοντας σε δυναμικά συλλαλητήρια στην Αθήνα. Σημαντική προσωπικότητα αυτής της εποχής αναδεικνύεται ο Αλέξανδρος Γαρδέλης, που αργότερα εκλέγεται δήμαρχος Αμαρουσίου από το 1959 έως 1967. Συμμετέχει σε ριψοκίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις μια από τις οποίες είναι ανατίναξη αμαξοστοιχίας.

Το 1942 παρ όλη την βαριά ατμόσφαιρα της κατοχής, το Μαρούσι αναβαθμίζεται από κοινότητα σε Δήμο με 8.253 κατοίκους. Πρώτος δήμαρχος του ο Δημήτριος Μόσχας, που είχε διατελέσει και κοινοτάρχης από το 1928 μέχρι το 1936.

Η Απελευθέρωση

Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τα κατοχικά στρατεύματα το 1944 γιορτάζεται πανηγυρικά, με αρκετούς Μαρουσιώτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Ο αδελφοκτόνος σπαραγμός που επακολουθεί της απελευθέρωσης έχει και στο Μαρούσι τις ακραίες εκδηλώσεις του. Τρομοκρατία, εκτελέσεις, ομηρίες, κακουχίες, φόρος αδελφικού αίματος σηματοδοτούν την περίοδο 1946-1949 του Εμφυλίου Πολέμου.

Δύο όμως σημαντικά γεγονότα, παρ’ όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια εποχή: Η απόσπαση και η ανεξαρτητοποίηση των Μελισσίων από το Μαρούσι, που αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή κοινότητα το 1945, και της Μαγκουφάνας το 1950, που αποτελεί πλέον ξεχωριστή κοινότητα επίσης και αργότερα παίρνει το όνομα Πεύκη.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Μαρούσι: Η δική μας πόλη” της Μαρίας Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου

 

 

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
Ιούλ 4, 2022 - Δευ
Μαρούσι, Ελλάδα
23°C αίθριος καιρός
δευ07/04 τρι07/05 τετ07/06 πέμ07/07 παρ07/08
αίθριος καιρός
29/22°C
αίθριος καιρός
30/20°C
αίθριος καιρός
32/22°C
αίθριος καιρός
33/24°C
αίθριος καιρός
33/24°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε μία ακόμη δράση «Νοιάζομαι»,  προχωρά ο Δήμος Αμαρουσίου για την προστασία των αδέσποτων της πόλης που αφορά σε συγκέντρωση τροφών και φαρμάκων για τα αδεσποτάκια σκύλους και...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από το σοβαρό, τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην λεωφόρο Κηφισίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας από κατάστημα της περιοχής....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του Αμαρουσίου, συνεχίζεται το πρόγραμμα του Δήμου «Πολιτιστικές Διαδρομές», που χαίρει πραγματικά μεγάλης ανταπόκρισης. Ο Δήμαρχος της...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μετά από ένα ικανό διάστημα πιλοτικής λειτουργίας και εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου που εμπλέκεται με την εξυπηρέτηση των Δημοτών, η ανανεωμένη υπηρεσία «Γραμμή Δημότη...