Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
6.8 C
Marousi

Πλήθος πολιτών τίμησε την εκδήλωση «Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

Μεγάλο ενδιαφέρον από πλήθος πολιτών συγκέντρωσε η σημαντική εκδήλωση, με ομιλητές δύο διακεκριμένους επιστήμονες, τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Μανόλη Κορρέ και τον Μαρουσιώτη Αρχαιολόγο-Ιστορικό Γιώργο Πάλλη, που με την πολύπλευρη γνώση και εμπειρία τους «έριξαν φως» στην ιστορία, στα μνημεία, και στην τοπογραφία του Αθηναϊκού πεδίου κατά την αρχαιότητα, εστιάζοντας στην πόλη του Αμαρουσίου.

Την εκδήλωση με θέμα: «Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την αρχαιότητα» διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ), την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας αναφέρθηκε στο μεγάλης αξίας πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η πόλη του Αμαρουσίου και στην προσπάθεια να συνδεθεί αυτό το λαμπρό παρελθόν με το παρόν και την εξέλιξη της πόλης.

«Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

«Η διημερίδα «Διαχρονικό Μαρούσι», το πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές» που είναι σε εξέλιξη και η σημερινή εκδήλωση είναι κάποιες από τις δράσεις μας οι οποίες μας βοηθούν να συγκροτήσουμε μία νέα πρόταση για το Μαρούσι, αναδεικνύοντας στοιχεία της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το πλέγμα των μνημείων και της φύσης στο Δήμο Αμαρουσίου συνδεθούν μεταξύ τους με τον κατάλληλο αστικό σχεδιασμό, μπορούν να αποτελέσουν το σημερινό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης» ανέφερε ο κ. Πέππας.

«Το να συμβάλλουμε-τόνισε- στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που γνωρίζουν την ιστορία, αγαπούν και σέβονται την πόλη και μεριμνούν για το δημόσιο χώρο είναι κοινή μας υπόθεση, είτε δρούμε στο κεντρικό, είτε στο τοπικό επίπεδο, όπως, κοινή μας υπόθεση είναι το να αποδώσουμε στις νέες γενιές το περιεχόμενο που αξίζει στο όνομα της πόλης μας.»                 

Ο Ομότιμος Καθηγητής Μανόλης Κορρές στην ομιλία του μίλησε πρωτίστως για τους κύριους αρχαίους οδικούς άξονες, επικεντρώνοντας  στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Επίσης για τα αρχαία νεκροταφεία και τα αρχαία πολίσματα, δηλαδή τους οικισμούς στην αρχαιότητα.

«Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

Ακόμη, ανέλυσε τα μεγάλα αρχαία υδραγωγεία της Αθήνας, το Πεισιστράτειο και το Αδριάνειο. Ειδικότερα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο παρουσίασε και καινούργια στοιχεία σχετικά με την κατασκευή της δεξαμενής του Κολωνακίου. Η παρουσίασή του συνοδευόταν από προβολή Χαρτών, κυρίως του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα και σχέδια περιηγητών και μελετητών, όπως του Ανδρέα Κορδέλα (19ος αιώνας), του Γεωργίου Σταϊνχάουερ, αλλά και δικά του.

Ο Αρχαιολόγος-Ιστορικός Γιώργος Πάλλης, παρουσίασε μία ιστορική  αναδρομή  για την περιοχή του Αμαρουσίου, από τους πρώτους οικιστές στην Νεολιθική περίοδο, την σύσταση του Δήμου Αθμόνου το 508 π.Χ, μέχρι τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στο σύγχρονο Μαρούσι δεν σώζονται ιστάμενα μνημεία της αρχαιότητας, ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα αποδίδει συνεχώς ευρήματα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, που σταδιακά ανασυνθέτουν την τότε εικόνα του χώρου. Η μόνη μεγάλη αρχαία κατασκευή, ο Τύμβος «Σωρός» πιθανότατα του 7ου π.Χ. αιώνα καταστράφηκε δυστυχώς στην εποχή μας. Η θέση του οικιστικού αρχαίου Δήμου δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, όπως και εκείνη του ιερού της Αρτέμιδος».

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Ρένα Χαλιώτη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε θερμά τους δυο διακεκριμένους ομιλητές για την τιμή στην πόλη, με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα, δασκάλου, ερευνητή, δημόσιου λειτουργού και εξαίρετου διανοούμενου, του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ, που συνέδεσε το όνομά του με την Ακρόπολη.

Ανέπτυξε επίσης το επιστημονικό έργο για το Μαρούσι του Γιώργου Πάλλη, αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Τόνισε τέλος την ανάγκη προστασίας των μνημείων, γιατί «νοηματοδοτούν τον τόπο και τις εποχές και γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν.»

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εντεταλμένη για το Δήμο Αμαρουσίου Αρχαιολόγος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Θεοδώρα Τζεφέρη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής με την οποία ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναπτύξει πολύπλευρη συνεργασία.     

«Από την Αθήνα έως το Πεντελικόν. Το Μαρούσι κατά την Αρχαιότητα»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Μπόγδανος, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Ζαπαντιώτης, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Lobby Μίκα Ιωαννίδου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Μαρούσι: Καταγγελία ότι έριξαν στο πεζοδρόμιο δηλητηριασμένο σιτάρι για τα περιστέρια!

Σύμφωνα με το zoosos.gr στις 9 Ιανουαρίου στο Μαρούσι...

Μαρούσι: Συνεχίζεται το έργο “Επεκτάσεις και αποκαταστάσεις υφιστάμενων αγωγών ακάθαρτων και ομβρίων”

Με το έργο “Επεκτάσεις και αποκαταστάσεις υφιστάμενων αγωγών ακάθαρτων και...

Περιστέρι – Μαρούσι 81-86: Πήρε το διπλό αλλά οχι τη διαφορά

Την 4η του νίκη μετά από 14 στροφές στο...

Μαρούσι: Συνελήφθη 14χρονος που κυκλοφορούσε με μαχαίρι πεταλούδα και αεροβόλο πιστόλι – Άγνωστο αν ανήκει σε συμμορία

Στη σύλληψη ενός 14χρονου προχώρησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ...

Ημερίδα με θέμα: «Υγεία & Ευεξία στο Μαρούσι», με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη, σας...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img