Με την παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η διάλεξη «Η ιδιότυπη σατυρική ποίηση του Κ.Γ. Καρυωτάκη» από τον Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρη Αγγελάτο.
Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Νικόλαος Πέππας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Κύκλο διαλέξεων που διοργανώνονται από το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού, στη διάρκεια του οποίου διακεκριμένοι φιλόλογοι, μελετητές και κριτικοί λογοτεχνίας σκιαγραφούν την προσωπικότητα και το πνευματικό αποτύπωμα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών.
Οι Ποιητές Διονύσιος Σολωμός και Ανδρέας Κάλβος θα παρουσιαστούν το Φθινόπωρο, οπότε και θα κλείσει ένας πρώτος Κύκλος, που καλύπτει την περίοδο από τα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Σε πείσμα πολλών κριτικών που πρόβλεπαν πως ο Κ.Καρυωτάκης θα “θαφτεί” σε μια σελίδα των ιστοριών της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, το ενδιαφέρον για τον Ποιητή κρατήθηκε αδιάπτωτο, με ιδιαίτερη απήχηση στις νέες γενιές μέχρι και σήμερα. Το έργο του, που σε μεγάλο βαθμό «σκέπασε» η «μυθολογία» του βίου και της τραγικής του κατάληξης, χαρακτηρίζεται από την κριτική στάση του απέναντι στις κοινωνικές και αισθητικές αξίες της εποχής του, η οποία διατρέχει τη μορφή της ποίησής του, ανοίγοντας νέους εκφραστικούς δρόμους.
Με τις παρατηρήσεις αυτές και αφετηρία τους τρόπους με τους οποίους η σάτιρα διοχετεύεται στην ποίηση, διαμορφώνοντας το είδος της σατιρικής ποίησης, ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Αγγελάτος, από τους σοβαρότερους μελετητές της Ποίησης του Κώστα Καρυωτάκη, ξεκίνησε την παρουσίασή του για την Ποιητική Συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες (1927).
Με μεστό και γοητευτικό λόγο ο ομιλητής ερμήνευσε πώς, μέσα από την ιδιοτυπία της ποίησης του Καρυωτάκη, η σάτιρα ως κοινωνική κριτική συμβιώνει με την ελεγεία, δημιουργώντας υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Προσιδιάζοντας τα γλυπτά του Giacometti με τα ποιήματα του Καρυωτάκη, ο ομιλητής χρησιμοποίησε παραστατικά τους όρους «Αποφλοίωση» και «Ακόνισμα». Επιχείρησε έτσι να αποδώσει μια διαδικασία γραφής πρωτοποριακής, τουλάχιστον για την εποχή της, που μέσα από την αφαίρεση του περιττού «λίπους» ενός παλιού αισθητισμού και το «σκάλισμα» των στίχων, αποκαλύπτει το αθέατο οντολογικό βάθος της ποίησης του Καρυωτάκη.
Ο Καρυωτάκης «βλέπει» την πραγματικότητα, δεν αδιαφορεί γι΄ αυτή. Εμπνέεται από τη ζωή του ρεαλιστικά και μέσα από την κοπιώδη τριβή του με την κοινωνική ύλη ανοίγει έναν αμφίστομο διάλογο ανάμεσα στη σάτιρα και την ελεγεία. Κοινωνικός Ποιητής και συγχρόνως Ποιητής εσωτερικού βάθους, με την εμφάνισή του προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση στο σώμα της λογοτεχνίας μας.
Στην καταληκτική ενότητα της παρουσίασής του ο Καθηγητής, αναλύοντας τα ποιήματα «Δημόσιοι Υπάλληλοι», «Δελφική Εορτή», και «Αποστροφή», φώτισε με ενάργεια τις κριτικές επισημάνσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του, συγκεντρώνοντας το ζωηρό ενδιαφέρον των ακροατών.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου απηύθυνε χαιρετισμό ευχαριστώντας τον κ. Δημήτρη Αγγελάτο, όπως και όλους τους εισηγητές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Δήμου και τίμησαν με τις διαλέξεις τους την πόλη μας.
Συγκεκριμένα ευχαρίστησε τον Ποιητή και σπουδαίο μελετητή της Λογοτεχνίας μας κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Θεοδόση Πυλαρινό, τις διακεκριμένες φιλολόγους και συγγραφείς κυρίες Ανθούλα Δανιήλ, Ασπασία Γκιόκα και Μαντώ Μαλάμου και τον σεβαστό δημότη μας, σημαντικό φιλόλογο, μελετητή και συγγραφέα κ. Γιάννη Ρηγόπουλο, τόσο για τη διάλεξή του όσο και για τη συνολικότερη συμβολή του στο σχεδιασμό του προγράμματος.
«Ο Δήμος οφείλει να λαμβάνει υπόψη στις επιλογές του το δημόσιο ρόλο του ως φορέα άσκησης πολιτιστικής πολιτικής στο τοπικό επίπεδο. Σ΄αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται οι Θεματικοί Κύκλοι που διοργανώνουμε, όπως ο Κύκλος Διαλέξεων «Νεότερη Ελληνική Ποίηση».
Διοργανώσεις που αποτελούν κυψέλες παραγωγής Πολιτισμού στην πόλη μας, χώρους διαλόγου, αισθητικής και ευρύτερης Παιδείας, που έρχονται να προστεθούν στη μακρά παράδοση του Δήμου στον τομέα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Η μεγάλη και σταθερή συμμετοχή των δημοτών στις διαλέξεις αυτές μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε σ΄αυτή την κατεύθυνση».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κα. Άννα Βαγιωνά, η οποία παρουσίασε το επιστημονικό έργο του Καθηγητή κ. Δημήτρη Αγγελάτου, το οποίο συνδυάζει μεθοδολογικά τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, με τη Ιστορία και την Κριτική και διευρύνεται, τα τελευταία χρόνια, σε προσεγγίσεις προσανατολισμένες στη σύγκλιση Λογοτεχνίας και Εικαστικών Τεχνών. Επίσης η κα Α. Βαγιωνά ευχαρίστησε την ομάδα διοργάνωσης του Κύκλου διαλέξεων, που αποτελείται από την κα Ρούλα Ρέππου, Ιωάννα Αμαξηλάτη και Άκη Αργυρόπουλο.
Από τον Δήμο Αμαρουσίου συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κα Ρένα Χαλιώτη, η οποία με το ρόλο της υποστήριξε το συνολικό πρόγραμμα.
Παρέστησαν επίσης, ο εκδότης των Εκδόσεων Guttenberg κ. Γιάννης Μαμάης, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης, πολλοί διακεκριμένοι φιλόλογοι και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.