Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
17.1 C
Marousi

Η ιστορία της γοργόνας του Αμαρουσίου

ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣΗ ιστορία της γοργόνας του Αμαρουσίου

Αρκεί ένας περίπατος στην καρδιά της πόλης μας και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το πανέμορφο άγαλμα της Γοργόνας που κοσμεί την τεχνητή λιμνούλα στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, μπροστά από το κλασσικό σημείο συνάντησης της πόλης, την καφετέρια “Seasons”. Οι εικόνες των μικρών παιδιών που ανεβοκατεβαίνουν το γεφυράκι πάνω από τη λίμνη με φόντο την Γοργόνα, μας κάνουν να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα από τα πιο όμορφα προάστια της Αθήνας.

Ποια όμως είναι η ιστορία της “Γοργόνας του Αμαρουσίου”;

Η γοργόνα του Αμαρουσίου, αρχικά είχε τοποθετηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου στην πλατεία Αγίας Λαύρας. Δύο ημέρες πριν τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Πολιούχου και Προστάτιδας της πόλης, την 13η Αυγούστου του 1971 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του γλύπτη Νίκου Ίκαρη από τον τότε Υφυπουργό Προεδρίας, Δημήτριο Τσάκωνα.

Όπως φαίνεται σε βίντεο της εποχής, κόσμος συγκεντρωμένος στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Μαρούσι, παρακολουθεί τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που είναι τοποθετημένο στο κέντρο της τεχνητής λίμνης της πλατείας.

Αρκετά χρόνια αργότερα επί δημαρχίας Γιώργου Πατούλη,  η Γοργόνα μετακόμισε στο σημείο που όλοι πλέον ξέρουμε.

Στις 16 Αυγούστου 2013 αντίγραφο του έργου τοποθετήθηκε στον Άγιο Κήρυκο στην Ικαρία, το νησί της καταγωγής του γλύπτη Νίκου Ίκαρη .

Η γοργόνα της Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο:

Ποιός ήταν ο Νικόλαος Ίκαρης;

“Ο γλύπτης Νικόλαος Ίκαρης ( Χρυσόστομο Ικαρίας 1920 – Ν.Υόρκη 1994 ), οικογενειακό επίθετο Αϊβαλιώτης, γεννήθηκε στο Χρυσόστομο Ικαρίας το 1915. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1952 και συνέχισε τις εικαστικές σπουδές του στο Παρίσι. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εθνική Αντίσταση με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.

Εργάστηκε στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Δίδαξε στο Κingsborough του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε Βενετίας 1956, Μπιενάλε Παρισίων 1957, Διεθνή Παναθήναια 1965 κ.ά. και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Έργα του βρίσκονται στα Μουσεία του Μπόχουμ στη Γερμανία, της Χάιφα στο Ισραήλ, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και οε ιδιωτικές συλλογές. Επίσης κοσμούν διάφορες πόλεις στην Ελλάδα (Αγιος Κήρυκος Ικαρίας, Πυθαγόρειο Σάμου, Βόλος, Κως κ.ά.) και ανά τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βιέννη, Ρουρ Γερμανίας κ.ά.). Το ορειχάλκινο άγαλμα της «Αποκαθήλωσης», ύψους τεσσάρων μέτρων, στήθηκε τον Αύγουστο του 2006, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Εκτός από τα εικαστικά του έργα, ο Ίκαρης άφησε και γραπτά κείμενα, κυρίως ποίηση και δοκίμια.
Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Δεκεμβρίου 1994.

Έργα του είναι ο Ίκαρος στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, το μνήμα της Σοφίας Βέμπο, η Γοργόνα στον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου, η προτομή του Νικολάου Γούναρη στον Παράδεισο Αμαρουσίου και άλλα πολλά.

Πηγές: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, wikipedia, maroussisculptures.blogspot.com

Σχετικά άρθρα

Check out other tags: