Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Marousi

Μαίρη Διακολιού: Παραλάβαμε Δάσος δεν θα παραδώσουμε πάρκο

Μαίρη Διακολιού, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” :

Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου δυστυχώς έχει σοβαρές αρνητικές ευθύνες για την υπόθεση της αλλοίωσης του χαρακτήρα του Δάσους Συγγρού. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, όπου δημοτική αρχή της αποδέχεται τετελεσμένα εντός του δάσους που του δίνουν χαρακτήρα “πάρκου” από δάσος που είναι. Ακόμη και αν δεν ήταν – θα οφείλαμε όλοι μαζί να διεκδικούμε να είναι για σειρά από λόγους που έχουν σχέση με την προστασία του.

Θα ήμασταν ευχαριστημένοι το πρόβλημα να σταματούσε στην αδράνεια, σε μία έλλειψη δυνατότητας παρέμβασης από νωθρότητα ή ανικανότητα. Το πρόβλημα είναι ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του και παρά τις περί του αντιθέτου πανηγυρικές διακηρύξεις του, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, δια εκπροσώπων του, δια έμπιστων στελεχών του, έχει προχωρήσει σε πράξεις και δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοφανής αρνητική αλλαγή στάσης του Δήμου Αμαρουσίου, είναι σχεδιαμένη πολιτική και όχι αφέλεια.

Η τελευταία πρωτόγνωρη στάση της δημοτικής αρχής Αμπατζόγλου, είναι ότι ανέχτηκε η διοίκηση του Ι.Γ.Ε, να εκμεταλλευτεί το κλείσιμο του πάρκου με αφορμή τα μέτρα για τον Κορωνοϊό, ώστε:

– να εκριζωθεί μεγάλο τμήμα βλάστησης στο νοτιοανατολικό τμήμα του δάσους, και μάλιστα, σε περιοχή που με ευθύνη του ΙΓΕ δεν έχει αποκατασταθεί με αναδάσωση από τις φωτιές του 1981. Δηλαδή, προχώρησαν σε επιβάρυνση της κατάστασης του εν λόγω τμήματος,
– έκαναν εκσκαφές και έριξαν μεγάλη ποσότητα μπετόν για βάση τεχνητής εγκατάστασης,
– τοποθέτησαν μεγάλη σιδερένια δεξαμενή νερού πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Τονίζουμε την εξαιρετική και κρίσιμη σημασία που έχουν τα παρακάτω δεδομένα:

– είναι η πρώτη φορά που εκριζώνεται βλάστηση στην συγκεκριμένη πλευρά του δάσους,
– είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του χώρου που ρίχνεται μπετό σε αυτήν την πλευρά του δάσους,
– είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται σιδηροκατασκευή σ’ αυτήν την πλευρά του δάσους,

Η προηγούμενη ανθρώπινη παρέμβαση στην συγκεκριμένη πλευρά του δάσους ήταν: α) η πυρκαγιά που το είχε πλήξει από την “εκστρατεία” εμπρησμών στην νότια πλευρά της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης των αρχών της δεκαετίας του 80′, καθώς και β) η απαράδεκτη τοποθέτηση αμπελιού (!) στην θέση δένδρων από αναδάσωση, που είχε κατά απαράδεκτο τρόπο αποφασίσει μετά την φωτιά, η τότε διοίκηση του Ι.Γ.Ε που είχε προκαλέσει την σφοδρή διαμαρτυρία της τότε διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, των φορέων και των πολιτών.

Με λίγα λόγια, είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή του Αμαρουσίου συμφωνεί με τους εκπροσώπους που διαθέτει στο Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε (μεταξύ αυτών, ο στενός συνεργάτης του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος κ. Τσιπουράκης, ο οποίος – όχι τυχαία – δίνει εξ αρχής μάχη για να ονομάζεται το Δάσος Συγγρού, πάρκο, και συμμετέχει σε ενέργειες για  να λειτουργήσουν τεχνητές κατασκευές, με βαρέος τύπου υλικά, στο ανατολικό τμήμα του Δάσους. Όχι στο βόρειοδυτικό που πάντα περιείχε ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις, αλλά στην πλευρά που με τους πολύχρονους αγώνες των Μαρουσιωτισών και των Μαρουσιωτών, αλλά και των κατοίκων των γύρω δήμων και των φορέων τους κρατήθηκε πράσινο.

Η δημοτική αρχή με ευθύνη του δημάρχου, κ. Θ. Αμπατζόγλου, και το τέως στέλεχος της διοίκησης Πατούλη που σήμερα έχει διορισθεί πρόεδρος του Ι.Γ.Ε, ο κ. Θυμάκης, ξεκίνησαν μία πολύ επικίνδυνη πρακτική στο Δάσος Συγγρού.

Ο μανδύας της δήθεν πυροπροστασίας με την οποία έχουν περιβάλλει το πρωτοφανές αρνητικό και καταστροφικό προηγούμενο που δημιούργησαν με την εν λόγω κατασκευή, πείθει μόνον ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την ιστορία του Δάσους Συγγρού και έμμεσους ή άμεσους συνεργούς των σχεδίων συγκεκριμένων κύκλων της “επιχειρηματικότητας” που κατά καιρούς έχουν βάλει στο μάτι την επιχειρηματική “αξιοποίηση” του Δάσους Συγγρού.

Η παράταξή μας είχε από την πρώτη ημέρα επισημάνει τις “περίεργες” διατυπώσεις και ενέργειες τόσο σημαντικών μελών της διοίκησης Αμπατζόγλου, όσο και της νέας διοίκησης που διόρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδης.

 

Ήδη από την εποχή της καραντίνας, η παράταξή μας είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Θ. Αμπατζόγλου με αφορμή την επιμονή του για το κλείσιμο του, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Θεωρούμε, εκ του αποτελέσματος, ότι η εγκατάσταση αυτής της δεξαμενής δεν είναι άσχετη με την επιμονή αυτή.

 

Έκτοτε, έχουμε προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που περνούν από τα χέρια μας για την συμβολή στην προστασία του δάσους μας, που αποτελεί μεγάλο μέρος της παράδοσης της πόλης μας. Καλούμε τους κατοίκους της πόλης και των γύρω δήμων να βρίσκονται σε εγρήγορση για την προστασία του δάσους, τους καλούμε σε συνεργασία και σε συγχρονισμό των ενεργειών μας προς την κατεύθυνση αυτή.

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Eκλογές του Συλλόγου Αθμονέων την Κυριακή 1/12/2024

Οι υποψήφιοι για το νέο ΔΣ έφτασαν τον αριθμό...

Κρητικό γλέντι της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς»

Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» καλεί τα μέλη και...

Mαρούσι – Λαύριο 80-84: «Διπλό» και ήττα στον Άγιο Θωμά

Το Λαύριο «απέδρασε» από το Κλειστό του Άγιου Θωμά...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img