Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ο Θ. Αμπατζόγλου στο Αttica TV για τα προβλήματα του Αμαρουσίου, τα χρέη και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης

Σαφές και ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης χρηματοδότησης του Δήμου Αμαρουσίου από την Περιφέρεια Αττικής έστειλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του, στην ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Λαιμού στο Attica TV.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για τα προβλήματα του Αμαρουσίου – Καθημερινότητα,  Δάνεια, Υποδομές

Το πρώτο πρόβλημα που έχουν πάντα οι δήμοι είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, η καθαριότητα, ο φωτισμός, η καλή κατάσταση των δρόμων, η καλή λειτουργία των σχολείων. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι, η πόλη να είναι καθαρή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει και ο πολίτης να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και έχω σκοπό να κάνω μία καμπάνια το επόμενο διάστημα «βοηθήστε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή». Πρέπει να γίνει Συνείδηση και του Πολίτη. Η βασική δουλειά, είναι του δήμου αλλά και των πολιτών που βοηθούν.

Ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο θεμάτων αφορά τα δάνεια. Ο δήμος Αμαρουσίου ήταν υπερχρεωμένος από παλαιότερες διοικήσεις προ Πατούλη. Ο δήμος το είχε παρακάνει. Δάνεια που δεν πληρώθηκαν στην πορεία του χρόνου συσσώρευσαν αρκετά μεγάλα χρέη και είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζω, έχω ενημερώσει τους πολίτες Αμαρουσίου και το γνωρίζουν. Η εμπειρία μου από παρόμοιες διαχειρίσεις μεγάλων κεφαλαίων μας βοηθάει σε αυτή την κατάσταση. Διαπραγματεύομαι με τις τράπεζες δάνεια της τάξης των 50 – 70 εκ. ευρώ περίπου, για τα οποία είμαι αισιόδοξος ότι θα μπουν σε μία πολύ καλή σειρά. Περιμένουμε όμως να δούμε ακριβώς τα τελικά αποτελέσματα, γιατί πάντα μία διαπραγμάτευση με τις τράπεζες είναι πολύ σύνθετη και πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία.

Το τρίτο μεγάλο πακέτο θεμάτων είναι τα θέματα υποδομών. Συναντηθήκαμε για το θέμα αυτό με τον Περιφερειάρχη Αττικής πριν μία εβδομάδα, θα το επαναλάβουμε.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Είχαμε 4,5 χαμένα χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων, είχαμε κουβέντες και θεωρία χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα. Είναι ζήτημα πρώτης γραμμής και πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις, μπορεί να υπάρξουν ρίξεις, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα, για να διατηρήσουμε το επίπεδο της ζωής μας.

Για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής

Τρία είναι τα μεγάλα ζητήματα για το Μαρούσι που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι που θέλουν ανακατασκευή σε μεγάλο ποσοστό και η κατασκευή δικτύων όμβριων υδάτων. Μένουν πολλά να γίνουν σε σχέση με αυτά στο Μαρούσι. Ζητάμε τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια γιατί αυτά δεν είναι έργα που μπορούν να περιμένουν.

Είναι χρέος μας έναντι των πολιτών και χρέος της Περιφέρειας να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν τα όμβρια δύδατα σε πολλές περιοχές του Αμαρουσίου, δρόμους και πεζοδρόμια. Εκεί θέλω την βοήθεια του Περιφερειάρχη, ελπίζω να την έχω και ξεκαθαρίζω πως διεκδικώ για τον Δήμο μου το καλύτερο και διεκδικώ το μερίδιο που του αναλογεί από τα χρήματα της Περιφέρειας και αναμένω θετική ανταπόκριση.

Για τις εκλογές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον ρόλο των Δήμων

Το ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον κ. Παπαστεργίου, πέτυχε άνετη νίκη με 65%. Απερίσπαστη πλέον η νέα διοίκηση θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα κεντρικά ζητήματα εκπροσώπησης των δήμων και την επαφή Δήμου κυβέρνησης και Υπουργείου Εσωτερικών. Τη νέα διοίκηση απαρτίζουν άνθρωποι έμπειροι, άνθρωποι που έχουν όραμα για την αυτοδιοίκηση και αυτό είναι καλό για όλους μας και ότι είναι καλό για τους δήμους είναι καλό για τους δημότες. Συνηθίζω να λέω ότι οι δήμοι είναι η πιο κοντινή μορφή «εξουσίας» προς τον πολίτη και συνεπώς η κάθε απόφαση ενός Δημάρχου η κάθε απόφαση ενός δήμου επηρεάζει την καθημερινότητα και τη ζωή του πολίτη άμεσα.

Είτε μιλάμε για την καθαριότητα, είτε μιλάμε για τα σχολεία, είτε για τη δημοτική συγκοινωνία είτε για όλα τα ζητήματα της γειτονιάς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε δήμους ζωντανούς που να είναι κοντά στους πολίτες αλλά και δήμους που να έχουν αρμοδιότητες και πόρους για να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα.

 

Για τον «Κλεισθένη», τη διοίκηση των Δήμων και την επιτυχία σύμπραξης 4 παρατάξεων στο Μαρούσι

Το  σύστημα που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την απλή αναλογική των δήμων ήταν απλή «διαλυτική», ήταν ένα διαλυτικό σύστημα που δεν οδηγούσε σε δημοκρατία, οδηγούσε σε ακυβερνησία στο να μην μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι.

Είδαμε περιπτώσεις δήμων που κατέβηκαν 15 ακόμα και 20 ψηφοδέλτια με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη πολυδιάσπαση που δεν μπορεί να ληφθεί μία απόφαση.

Θεωρώ ότι η νομοθετική παρέμβαση που έγινε σε αντικατάσταση του «Κλεισθένη» όπου ισχυροποιούνται οι αρμοδιότητες των δημάρχων, είναι πολύ σωστή διαδικασία και στη σωστή κατεύθυνση. Ενισχύθηκε ο ρόλος των δημάρχων και οι εξουσίες τους, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Νομίζω όμως ότι οριστική λύση το πρόβλημα είναι να επανέλθουμε στην προτέρα του «Κλεισθένη» κατάσταση. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που να δίνει στον Δήμαρχο την άνεση να μπορέσει να διοικήσει το δήμο για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί ο πολίτης από τον Δήμαρχο ζητάει απολογία και όχι από τον οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο.

Στο Μαρούσι είμαστε μία εξαίρεση από το γενικό κανόνα. Μετά τις εκλογές, μετά το αποτέλεσμα του Μαρουσιώτικου λαού που με εξέλεξε δήμαρχο με ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, είχαμε συνένωση με βάση το νόμο, τεσσάρων παρατάξεων. Συνενώθηκαν τέσσερις παρατάξεις που είχαν κατέβει με διαφορετικά ψηφοδέλτια προ των εκλογών και έχουμε μία συμπαγή ομάδα και μία συμπαγή πλειοψηφία. Είμαι περήφανος γι αυτό αλλά και για τη στάση των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Θέλει και μεγάλη καρδιά για να το κάνεις αυτό το πράγμα και θέλει και ανοιχτό μυαλό και ανοιχτό πνεύμα και πάνω από όλα να έχεις κριτήριο το καλό της πόλης σου και των δημοτών σου.

Έτσι, στο Μαρούσι υπερβήκαμε τις διαφορές μας και το προεκλογικό κλίμα, και αυτή τη στιγμή τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά. Έχουμε ενοποιηθεί και με βάση το νόμο είμαστε μία συμπαγής ενιαία ομάδα, που συγκροτεί πλειοψηφία.

Αλλά και από τις άλλες παρατάξεις είναι δημιουργικό το κλίμα. Έχουμε σοβαρές τοποθετήσεις και ανοιχτό μυαλό.

 

Για την επικράτηση του συνδυασμού «Μαρούσι Νέα Εποχή» στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ένα σημαντικό μέρος της επιλογής των πολιτών επηρεάζεται από τα πρόσωπα, από τον επικεφαλής του συνδυασμού, αλλά και από το επιτελείο του. Στο συνδυασμό μου είχαμε ανθρώπους έμπειρους, γνωστούς στην Μαρουσιώτικη κοινωνία αλλά και εγώ ο ίδιος είχα ένα σημαντικό ποσοστό αναγνωρίσεως από τον κόσμο και διείσδυσης και σε όλους τους χώρους. Στη συνέχεια αυτό που έπαιξε ρόλο ήταν ένα καλά δομημένο πρόγραμμα. Εξηγήσαμε στον κόσμο από πού ξεκινάμε που θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, πολύ καθαρά. Εμείς δώσαμε μεγάλη σημασία στη συμμετοχή. Το βασικό σύνθημα της προεκλογικής μας καμπάνιας ήταν ο Πολίτης πρωταγωνιστής. Οι δήμοι δεν υπάρχουν για το Δήμαρχο ούτε για τους δημοτικούς συμβούλους, υπάρχουν για τους πολίτες.

Άρα όλοι εδώ είμαστε για να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τα συμφέροντα της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουμε τη συμμετοχική διαδικασία. Στη Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης την οποία πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, είχαμε πρωτοφανή συμμετοχή, με ελευθερία διατύπωσης απόψεων και γνώμης. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από γειτονιά σε γειτονιά γιατί θέλουμε ο πολίτης να έχει λόγο. Αλλά ο πολίτης έχει και υποχρεώσεις όπως στην καθαριότητα, στην πληρωμή των δημοτικών τελών, στα τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και γενικά στην ευταξία της πόλης.​

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενθουσίασε τους θεατές κάθε ηλικίας η διαχρονική και καταξιωμένη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον εξαιρετικό Κώστα Τριανταφυλλίδη στη μεγάλη συναυλία που έδωσαν στο Αμαλίειο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με πρωταγωνιστές τους μικρούς φίλους του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και πλήθους γονέων και συγγενών η γιορτή των Βρεφονηπιακών...