Εκτός από αργία (ή απεργία), η Πρωτομαγιά είναι συνυφασμένη στο μυαλό των ανθρώπων με την άνοιξη, τη ζωή, τη χαρά και τον ερχομό του καλοκαιριού. Τα έθιμα της ημέρας έχουν τις ρίζες τους στα αρχαϊκά χρόνια, με τους εορτασμούς προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, της Περσεφόνης και του θεού Διόνυσου. Οι εορτασμοί αυτοί είχαν σκοπό να δοξάσουν τη φύση και την καρποφορία της γης.
Στην Ελλάδα, την πρώτη ημέρα του Μαΐου συνηθίζουμε να κρεμάμε στεφάνια λουλουδιών στις πόρτες των σπιτιών, τα οποία παραδοσιακά κατασκευάζονται με ανθεκτική βέργα κλήματος και λουλούδια. Ορισμένοι συνηθίζουν να προσθέτουν στο στεφάνι τους στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, κρεμμύδι και σκόρδο για το μάτι. Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν και άλλα ακόμη έθιμα, όπως είναι το «πήδημα της φωτιάς», η «Ανάσταση του Μαγιόπουλου», το «Μαγιόξυλο«, το «Αμίλητο νερό», κ.α.
Παρόμοια έθιμα συναντάμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου στην κεντρική πλατεία τοποθετείται το Maibaum, κάτι σαν γαϊτανάκι, καθώς και στη Σουηδία, όπου μαζεύουν πράσινα κλαδιά, τα οποία κρεμούν στο σπίτι τους και τραγουδούν για την ευτυχία και τη φύση.