Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Marousi

Σε εκδήλωση για την προσφυγική κρίση έδωσε το παρόν ο Πατούλης

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης παρενέβη σε εκδήλωση για το ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλήρους πολιτικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη πως το θέμα της προσφυγικής κρίσης δεν πρόκειται να καταλαγιάσει, το αντίθετο μάλιστα, εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Οι Ελληνικοί Δήμοι κράτησαν όρθια την κοινωνία και παρά την έλλειψη εθνικού σχεδιασμού διαχειρίστηκαν με αποτελεσματικότητα την προσφυγική κρίση, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς»

Σε παρέμβαση του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματευόταν το θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών» που διοργανώθηκε από κοινού από την ΚΕΔΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου, ο κ. Πατούλης μίλησε διεξοδικά για την πολύτιμη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε θερμά ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δ. Καλογερόπουλος, Εισηγητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την ενδιάμεση επανεξέταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση,  το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, ο Αν. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Α. Συρίγος, ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας Ν. Κανάκης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Α. Κλάψης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν επίσης το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, ο Δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως πρόκειται για ένα δεινό με ολέθριο αντίκτυπο σε πολλαπλούς τομείς (ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς κτλ), που απειλεί έντονα την διάλυση της συνοχής τόσο της ελληνικής όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως ούτε η χώρα μας αλλά ούτε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έτοιμες να διαχειριστούν ορθά και αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διατηρήσει τη σταθερότητα στην κοινωνία παρά τις αντίξοες συνθήκες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικοί Δήμοι, κυρίως οι νησιωτικοί και οι ακριτικοί, καλούνται όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, πάνω από 500.000, που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης έφερε στη μνήμη των παρευρισκόμενων ότι η ΚΕΔΕ ανέδειξε στην Ελλάδα το 2015 την κρισιμότητα του προβλήματος και ανέλαβε δυναμικά πρωτοβουλίες ενημέρωσης για να κινητοποιήσει τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, διεκδικώντας με απαρασάλευτη πυγμή πόρους και αρμοδιότητες για να μπορέσει να χειριστεί το πρόβλημα.

Επιπρόσθετα έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο όχι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
1.      Ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα.
2.        Δίκαιη και επιβεβλημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εξαιρέσεις. Είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα στις χώρες πρώτης υποδοχής.
3.        Δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και δέσμευσή της από την Ε.Ε ώστε να την τηρήσει και στο μέλλον. Δεν είναι αποδεκτό οι προσφυγικές ροές να αποτελούν μοχλό πίεσης της γειτονικής μας χώρας προς την Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.
4.        Η Ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων.
5.        Ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών.
6.        Εκπόνηση και εφαρμογή μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως για την άμεση και αποτελεσματική λύση του προβλήματος μοναδική οδός καθίσταται η διεθνής συνεργασία και συνεργεία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Δήμος Αμαρουσίου: Ανακοινώθηκαν 110 νέες προσλήψεις – Οι ειδικότητες

Ο Δήμος Αμαρουσίου ανακοίνωσε 110 νέες προσλήψεις προσωπικού πολλών ειδικοτήτων....

Μαρούσι – Σαρλερουά 87-70: Νίκη και πρόκριση στους 16 σε νέο όμιλο!

Το Μαρούσι πήρε την εντός έδρας νίκη κόντρα στη...

Ημερίδα του Δήμο Αμαρουσίου με θέμα: «Υγεία & Πρόληψη» Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, ώρα:18:00, Δημαρχείο Αμαρουσίου

Ο  Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η Αντιδήμαρχος Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη, σας προσκαλούν στην ημερίδα...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img