Στην 6η Διάσκεψη Smart Cities για το 2018, όπου παρακολουθήσαμε τη δυναμική ετήσια συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων για την σταδιακή ανάπτυξη «έξυπνων» και βιώσιμων πόλεων, έδωσε το παρόν ο Δήμος Αμαρουσίου. Για τον ψηφιακό Δήμο που συνεπάγεται τις δίχως όρια δυνατότητες της «ευφυούς» πόλης, με απώτερο στόχο φυσικά την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη και την βιώσιμη διαχείριση των δημοτικών πόρων, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, ως το «αύριο» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις σταδιακές κινήσεις του Δήμου Αμαρουσίου στο δρόμο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του, τις αναγνωρισμένες και βραβευμένες καλές πρακτικές του αλλά και τις «έξυπνες» εφαρμογές που θα οδηγήσουν το Μαρούσι ακόμα πιο κοντά στην κορυφή, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Γιώργος Διδασκάλου.
Γ. Πατούλης: «Το μοντέλο της «ευφυούς» πόλης αποτελεί το «αύριο» της βιωσιμότητας των Δήμων και της εξυπηρέτησης του Πολίτη»
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, χαιρετώντας τους παρισταμένους αναφέρθηκε στην ομολογουμένη ριζοσπαστική πολιτική του Δήμου Αμαρουσίου όσον αφορά την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρμογών που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς επίσης και στην ανάδειξη ενός νέου μοντέλου συμμετοχικότητάς τους στα κοινά, στο πλαίσιο βέβαια των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία.«Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που ο πολίτης επικοινωνεί, συναλλάσσεται με τις υπηρεσίες του Δήμου, εξυπηρετείται. Ταυτόχρονα, επωφελείται καλύτερων υπηρεσιών και γίνεται συμμέτοχος στη διαχείριση θεμάτων της καθημερινότητας και της γειτονιάς του. Το μοντέλο της «ευφυούς» πόλης σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει το «αύριο» της εξυπηρέτησης του πολίτη και τη βιωσιμότητα των πόλεών μας».
Κατά την παρουσίαση των ήδη ψηφιακών επιτευγμάτων του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και των αμέσως επόμενων βημάτων στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας «έξυπνης» πόλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Γιώργος Διδασκάλου, τόνισε: «Στόχος μιας σύγχρονης Δημοτικής Αρχής είναι να συγκεντρώνει δεδομένα, να αναλύει συμβάντα, να διασυνδέει συστήματα, να αξιολογεί τους διαθέσιμους πόρους, δημιουργώντας ένα νέο αποδοτικό μοντέλο διοίκησης. Το Μαρούσι σήμερα περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακές λειτουργίες και έχει δρομολογήσει μια σειρά από άλλες που εντάσσονται στον σχεδιασμό για ένα ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο εφαρμογών «έξυπνης πόλης» με χρήση αισθητήρων, ενοποιημένη κεντρική πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές και ενιαίο κέντρο διαχείρισης και συλλογής δεδομένων. Η σχεδίαση ενός έργου «έξυπνης» πόλης αφορά όλους σε έναν Δήμο, καθώς διαμορφώνει τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας της πόλης με στόχο να γίνει αποδοτική».
Ενδεικτικά,θα μπορούσε να αναφερθεί σχετικά με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς του Δήμου, το «ψηφιακό» Μαρούσι εφαρμόζει το πρωτοποριακό για τα δεδομένα των Δήμων paperless Δημοτικό Συμβούλιο, τη live streaming συνεδρίαση, τη διαδικτυακή Πύλη γεωχωρικών δεδομένων, υπηρεσίες ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου-ηλεκτρονικής υπογραφής-ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση εγγράφων. Έχει ολοκληρώσει την 1η φάση της ηλεκτροκίνησης, έχει προχωρήσει σε smart led οδοφωτισμό και έχει δρομολογήσει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου. Σύντομα θα διαθέτει δωρεάν ευρυζωνικού wifi σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους του Δήμου, ενώ, παράλληλα προωθεί και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου πληρότητας των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης για τη βελτίωση του τρόπου αποκομιδής τους.
Η διοργάνωση του “Smart Cities Conference” έχει κατοχυρωθεί ως θεσμός πλέον στα θέματα που αφορούν στις «ευφυείς» πόλεις στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτη παρουσία Δημάρχων και ανώτατων εκπροσώπων από δεκάδες Δήμους, αξιωματούχων από συναρμόδια Υπουργεία, εκπροσώπων θεσμικών φορέων, Πανεπιστημίων και εταιρειών από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους.