Η αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού στα πρότυπα του «Αγροκτήματος Πόλης» ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με σημαντικές αναφορές στις προοπτικές του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) αλλά και στη γεωργική εκπαίδευση συνόδευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης την παρουσίαση των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, το μεσημέρι της Τρίτης (3/9/2019).
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο Άλσος Συγγρού, στον χώρο του οποίου βρίσκεται το Ι.Γ.Ε., τονίζοντας ότι πέρα από τη γεωργική εκπαίδευση πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους πολίτες. «Στις σκέψεις μας είναι να εξελίξουμε τον χώρο δίνοντάς του έναν πολυμορφικό χαρακτήρα, που θα “παντρεύει” το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του κόσμου. Είναι ένα κόσμημα, τα κτίριά του έχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «θέλουμε να εμπλέξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες» και αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση δύο μελών από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.«Θέλουμε μια στενή οργανική σχέση με την αυτοδιοίκηση» συμπλήρωσε.
Νέος πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. ορίστηκε ο γεωπόνος, Νίκος Θυμάκης για τον οποίο ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την τοποθέτησή σας στην θέση του Προέδρου του Ι.Γ.Ε. Εύχομαι σε εσάς και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Έχουμε εξαιρετικά υψηλές φιλοδοξίες για το Ινστιτούτο το οποίο, όπως γνωρίζετε, διαχειρίζεται ένα κληροδότημα, της Ιφιγένειας Συγγρού, από τις αρχές του 20ου αιώνα, για θέματα γεωργικής εκπαίδευσης».
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «ο κ. Θυμάκης έχει λάβει τις οδηγίες του και αυτές είναι συγκεκριμένες, αναλυτικές και προσδιορισμένες χρονικά». Το τελικό σχέδιο θα τεθεί υπόψη της κοινής γνώμης μέσω των εκπροσώπων της, δημοσιογράφων, «ώστε να ελέγχεται η εκτέλεσή του».
Αναφορικά με το προσωπικό και την ενίσχυσή του ο Υπουργός έκανε σαφές ότι «η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου είναι αυτή που θα μας καθοδηγήσει ως προς τις σχετικές ανάγκες».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη γεωργική εκπαίδευση, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι είναι από τα ζητήματα «τα οποία σκεφτόμαστε και πρέπει να οργανώσουμε» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πλήθος συνεργιών και πρέπει να τις “δέσουμε” και με το Ινστιτούτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξαιρετική συζήτηση που είχα με εκπροσώπους του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την πρωτοβουλία τους με το Πανεπιστήμιο Rutgers για την υποστήριξη του προγράμματος με τίτλο “New Agriculture for a New Generation” (Νέα Γεωργία για μία Νέα Γενιά)».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κτίρια του Ινστιτούτου για τα οποία τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς του αλλά σε αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν και δραστηριότητες άλλων φορέων γεωργικής εκπαίδευσης.
Σχετικά με το Μουσείο Μελισσοκομίας επεσήμανε ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται δεν είναι κατάλληλος. «Αυτό όμως το καταπληκτικό κτίριο πρέπει να αναδειχθεί και να προετοιμαστεί ώστε να γίνει ένας χώρος επίσημων εκδηλώσεων του Υπουργείου ώστε να αναβαθμιστεί και το διεθνές κύρος του» πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Παράλληλα βέβαια πρέπει να έναν χώρο κατάλληλο ο οποίος να μπορεί να στεγάσει τα πολύ σημαντικά εκθέματα του Μουσείου».
πηγή: newsbomb.gr