Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
14.7 C
Marousi

Γονείς μαθητών του 13ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου: “Όχι άλλη επίρριψη ευθυνών από φορέα σε φορέα”

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την “βαθιά απελπισία και οργή τους”, έστειλαν στον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, οι γονείς των μαθητών του παραρτήματος του 13ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας ως γονείς των παιδιών που φοιτούν φέτος στο Παράρτημα του 13ου Νηπιαγωγείου, καθώς μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τις νηπιαγωγούς, την κατάσταση σχετικά με την αίθουσα στην οποία βρίσκονται τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό Πολύδροσου, εν αναμονή της κατασκευής του κτιρίου στην Ιερού Λόχου.

Ως γονείς και δημότες του Δήμου Αμαρουσίου θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά απελπισία και οργή μας για την αδιανόητη αδιαφορία και ολιγωρία που έχει επιδείξει ο Δήμος για τα παιδιά μας. Παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από πέρυσι, οπότε και ο δήμος Αμαρουσίου ζήτησε να εξαιρεθεί και μοίρασε τα προνήπια στους παιδικούς σταθμούς τελευταία στιγμή το Σεπτέμβριο χωρίς καμία έγκαιρη ενημέρωση προς τους γονείς, φτάνουμε έναν ολόκληρο χρόνο μετά να είμαστε στην ίδια θέση και να μην υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για τα παιδιά μας. Το τελευταίο που θέλουμε να ακούσουμε ως γονείς είναι δικαιολογίες περί γραφειοκρατίας και επίρριψη ευθυνών από φορέα σε φορέα.

Από το Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σχολική χρονιά μέχρι και σήμερα, 15 παιδιά (τεσσάρων και πέντε ετών) μεταφέρονται καθημερινά με σχολικό στον Παιδικό σταθμό Πολυδρόσου. Η αίθουσα στην οποία βρίσκονται καθημερινά είναι 10 τ.μ., δηλαδή περίπου όσο μία μικρή κρεβατοκάμαρα και διαθέτει ένα παράθυρο. Δεν πρόκειται καν για αίθουσα αλλά για προθάλαμο καθώς από εκεί διέρχονται τα παιδιά και οι βρεφονηπιαγωγοί του Σταθμού για να μπουν και να βγουν από τις δικές τους αίθουσες. Ως φιλοξενούμενοι του Παιδικού Σταθμού, η καθημερινή τους ρουτίνα διαμορφώνεται ως εξής:

• Δεν επιτρέπεται να σηκωθούν από την καρέκλα τους από τις 8.30 ως τις 13.00, με εξαίρεση ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει χώρος. Αντίθετα στο τμήμα του νηπιαγωγείου που βρίσκεται επί της Αμαρυσίας Αρτέμιδος όπως και σε όλα τα Νηπιαγωγεία, τα παιδιά έχουν χώρο με παιχνίδια όπου μπορούν να πάνε και να παίξουν, ξεπιαστούν, κοινωνικοποιηθούν με τους συμμαθητές τους αλλά και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.

• Καθ’ όλη τη διάρκεια πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί, ώστε να μην ενοχλούν τα μωρά το Παιδικού σταθμού.

• Κάνουν μόνο ένα διάλειμμα, για πολύ λίγη ώρα, γιατί τις προηγούμενες ώρες βγαίνουν στο προαύλιο τα παιδιά του παιδικού.

• Η προσοχή τους διασπάται συνεχώς καθώς μπαινοβγαίνουν άσχετοι ως προς την τάξη τους άνθρωποι.

• Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η υποχρεωτική ύλη του Νηπιαγωγείου δεν τηρείται επ’ ουδενί, καθώς όπως μας ενημέρωσαν οι νηπιαγωγοί δεν έχουν διαθέσιμο χώρο για αποθήκευση και χρήση υλικών και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα παιδιά κάθονται και παίζουν βρεφικά παιχνίδια στα τραπέζια τους, ακούνε παραμύθια και ζωγραφίζουν στο προσωπικό τους μπλοκ.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή στην τάξη υπάρχουν παιδιά που πέρυσι ενώ ήταν προνήπια μπήκαν σε τάξη παιδικού σταθμού με μικρότερα παιδιά και φέτος συνέχισαν σε τάξη όπου τα 11 είναι προνήπια και τα 4 νήπια (απίστευτη δυσαναλογία νηπιων-προνηπίων στο εν λόγω τμήμα), και όλη τη μέρα ασχολούνται με ζωγραφιές με τις ευνόητες συνέπειες για την τύχη τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Από τον Ιούλιο που επικοινωνήσαμε οι περισσότερες οικογένειες με το Δήμο και συγκεκριμένα τον κ. Σαγρή, μας διαβεβαίωναν ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το κτίριο στην Ιερού Λόχου και τα παιδιά θα μπουν εκεί. Όσο περνούσε ο καιρός, η ημερομηνία παράδοσης άλλαζε, επικαλούμενοι από τις επιπτώσεις της επιδημίας μέχρι και τις καλοκαιρινές διακοπές (!). Και πάλι δείξαμε κατανόηση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν καθημερινά τα παιδιά μας. Τώρα ο κ. Σαγρής υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμο 20 Οκτωβρίου. Ωστόσο, σε επικοινωνία μας απευθείας με τους εργολάβους που βρίσκονται στο χώρο, είπαν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι έτοιμα το Δεκέμβριο.

Η απάνθρωπη αυτή κατάσταση επηρεάζει σε υπέρμετρο βαθμό την υγεία των παιδιών μας, καθώς είναι το ένα πάνω στο άλλο και συνεχώς διέρχονται από την τάξη τους παιδιά του παιδικού χωρίς μάσκες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες των οικογενειών μας, (δεδομένου ότι δεν λειτουργεί το ολοήμερο και άρα επιβαρύνονται με τη φύλαξή τους οι παππούδες). Επιπλέον, και εξίσου σημαντικό, επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους, καθώς, λόγω έλλειψης χώρου δεν ακολουθείται όπως πρέπει η διδακτέα ύλη και διασπάται συνεχώς η προσοχή τους.

Σαφέστατα, επηρεάζεται άμεσα η ψυχολογία τους, από την πίεση και την μονότονη δραστηριότητα και την έλλειψη οποιουδήποτε παιδαγωγικού ερεθίσματος ανάλογο της ηλικίας τους και της βαθμίδος εκπαίδευσης στην οποία βρίσκονται.

Σε συνέχεια των παραπάνω, αναμένουμε να μας ενημερώσετε:

1. Εάν η αίθουσα στην οποία βρίσκονται τώρα τα παιδιά μας έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΔΥ (αν λειτουργεί με τους κανονισμούς περί covid 19). Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενημερωθεί άμεσα η Πολιτική Προστασία.

2. Πότε ακριβώς θα μπουν τα παιδιά μας στις εγκαταστάσεις της Ιερού Λόχου.

3. Σε ποια άλλη κατάλληλη αίθουσα θα μεταφερθούν ακόμα και εντός της εβδομάδος και μέχρις ότου ετοιμαστεί η Ιερού Λόχου.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν σε αυτή την «αίθουσα», όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ούτε για την ασφάλειά τους, ούτε για τη σωστή εκπαίδευσή τους.

Οι οικογένειές μας εισπράττουν μια συνεχή ασέβεια και αδιαφορία από ένα Δήμο που αν μη τι άλλο εισπράττει ιδιαίτερα υψηλά δημοτικά τέλη. Οι περισσότεροι επιλέξαμε το Μαρούσι ή συνεχίσαμε να επιλέγουμε το Μαρούσι ως τόπο κατοικίας, ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε στις οικογένειές μας μία ποιότητα ζωής, που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αγγίζει καν τα όρια της αξιοπρέπειας. Αναμένουμε την απάντησή σας, καθώς και τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να μην εκτίθενται τα παιδιά μας σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας,

Οι γονείς των μαθητών του παραρτήματος του 13ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου».

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Τι συμβαίνει στο νεκροταφείο Αμαρουσίου;To φάντασμα που το είδαν οδηγοί ταξί!

Μυστήριο στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου, όπου υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά...

Μαρούσι – Περιστέρι 73-79:Ήττα στον Άγιο Θωμά

Τεράστιο διπλό πέτυχε το Περιστέρι στην έδρα του Αμαρουσίου...

Βίντεο: Ομάδα νεαρών ανέβηκε στο στέγαστρο Καλατράβα και κοιμήθηκε ένα βράδυ μέσα στο ΟΑΚΑ

Κόβουν την ανάσα τα βίντεο μιας ομάδας Urbex (Urban Exploration) που...

Σημεία συνέντευξης του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό “BLUE SKY”

Επί όλων των θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση της...

Μαρούσι: Νεκρός ο άντρας που έπεσε από πεζογέφυρα στις γραμμές του Ηλεκτρικού πριν το ΚΑΤ

Τραγωδία στην περιοχή του Αμαρουσίου το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς ένας άντρας έχασε τη...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img