Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
15.5 C
Marousi

Η «Μάχη στο Τρίστρατο» που έσωσε το δάσος Συγγρού και το Μαρούσι από τις φλόγες

Με τις φλόγες να έχουν σβήσει και τις στάχτες ακόμα να είναι ζεστές δεν είναι στιγμή για απολογισμό, ούτε για καταλογισμό ευθυνών. Αυτά θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Με συναισθηματική φόρτιση προκαλούμενη από την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στα γειτονικά προάστια του Αμαρουσίου, οφείλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι που πήραν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας Αμαρυσία, ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς με τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής και ειδικό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του δημάρχου, στρατηγό Γιάννη Σταμούλη και τον εντεταμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς Τίτο Ψαρουδάκη, βλέποντας την πορεία του νέου μετώπου να κατεβαίνει με άνεμο κατεύθυνσης προς το Κεφαλάρι και τα Μελίσσια, επικοινώνησαν με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου. Ζήτησαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και παράλληλα την συνδρομή ελικοπτέρων Erickson, ώστε να προσβάλλουν και να καθυστερήσουν την κάθοδο του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μετώπου, μήκους 2 χλμ. της πύρινης λαίλαπας.

Ο καθαρισμός της αντιπυρικής ζώνης στη θέση «Τρίστρατο» (στον δρόμο Κηφισιάς – Νέας Πεντέλης) πραγματοποιήθηκε από 4 εκσκαφείς του Δήμου Κηφισιάς, ενώ παράλληλα, παραταγμένα πυροσβεστικά οχήματα και βυτία δημιουργήσαν ένα αυτοσχέδιο «τείχος» απέναντι στις πύρινες φλόγες, την τελευταία «γραμμή άμυνας» στην προσπάθεια ανάσχεσης της πύρινης προέλασης.

Στο σημείο βρέθηκαν αρχικά 12 Πυροσβεστικά οχήματα προερχόμενα από τον Δήμο Κηφισιάς, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) και του νέου Δημοτικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κηφισιάς, μία υδροφόρα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ένα μικρό πυροσβεστικό του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και δύο πυροσβεστικά του Πυροσβεστικού Σώματος. Λίγες ώρες αργότερα, προστέθηκαν ακόμη ένα Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Πεντέλης και δύο Πυροσβεστικά του Δήμου Αμαρουσίου.

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με την παρουσία δεκάδων πολιτών και άλλων εθελοντών που παρά τον κίνδυνο, βρέθηκαν στο πλευρό των εθελοντών δασοπυροσβεστών και ρίχνοντας νερό με ό,τι κρατούσαν στο χέρι τους, έδωσαν μάχη «σώμα με σώμα» με τις φλόγες.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας όλοι μαζί επιχειρούσαν, υπό δραματικές συνθήκες, με έκδηλη την αγωνία να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις και ξεφύγει η φωτιά. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως έγινε σε κάποιες άλλες, θα είχαν καεί το Κεφαλάρι, το Δάσος Συγγρού, ενώ οι φλόγες θα «έμπαιναν» και στην οικιστική περιοχή του Αμαρουσίου.”

Ένα τεράστιο ευχαριστώ από την ομάδα του Μαρούσι24 στις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές, τους κατοίκους, το δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολιτά, τον Αλέκο Κόκκαλη που η υδατοδεξαμενή του έδωσε πολύτιμο χρόνο στη μάχη τον πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, στον αντιδήμαρχο Γιάννη Νικολαράκο που ήταν εκεί και σε όλες και όλους τους αφανής ήρωες που έδωσαν τη μάχη ώστε το δάσος του Συγγρού να μείνει ανέπαφο και οι Μαρουσιώτες να εξακολουθήσουμε να χαιρόμαστε αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην καρδιά της πόλης μας.

Προς απογοήτεσή μας η απουσία στις κρίσιμες αυτές στιγμές, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, ορισμένοι προτίμησαν τις καλοκαιρινές διακοπές από την υποχρέωση της παρουσίας στην πόλη όταν αυτή τους είχε ανάγκη.

Ας είναι. Έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Τι συμβαίνει στο νεκροταφείο Αμαρουσίου;To φάντασμα που το είδαν οδηγοί ταξί!

Μυστήριο στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου, όπου υπάρχουν μαρτυρίες σχετικά...

Μαρούσι – Περιστέρι 73-79:Ήττα στον Άγιο Θωμά

Τεράστιο διπλό πέτυχε το Περιστέρι στην έδρα του Αμαρουσίου...

Βίντεο: Ομάδα νεαρών ανέβηκε στο στέγαστρο Καλατράβα και κοιμήθηκε ένα βράδυ μέσα στο ΟΑΚΑ

Κόβουν την ανάσα τα βίντεο μιας ομάδας Urbex (Urban Exploration) που...

Σημεία συνέντευξης του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό “BLUE SKY”

Επί όλων των θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση της...

Μαρούσι: Νεκρός ο άντρας που έπεσε από πεζογέφυρα στις γραμμές του Ηλεκτρικού πριν το ΚΑΤ

Τραγωδία στην περιοχή του Αμαρουσίου το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς ένας άντρας έχασε τη...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img