Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου για την εθνική οικονομία

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου για την εθνική οικονομία

”Για μια ισχυρή εθνική οικονομία”, ήταν το θέμα της 10ης –κατά σειρά– ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε ο Μαρουσιώτικος Κύκλος Διαλόγου σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «metarithmisi.gr» και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή στις 22 Απριλίου 2024 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου για την εθνική οικονομία

Για το θέμα μίλησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού«metarithmisi.gr» κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση σταθερά και μεθοδευμένα από το 2019 και που οδήγησαν την εθνική μας οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης,εφαρμόζοντας –όπως είπε– βέλτιστες διεθνείς πρακτικές όσον αφορά το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι παρά τα προβλήματα της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των αμυντικών δαπανών λόγω των
προβλημάτων με την Τουρκία, η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, να ρίξει την ανεργία από το 18 στο 11%, να αυξήσει τον κατώτερο αλλά και το μέσο μισθό πάνω από τον πληθωρισμό, να πετύχει μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών και να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες, παγκοσμίου κύρους, επιχειρήσεις, με συνέπεια η χώρα μας να πάρει την επενδυτική βαθμίδα που μας επιτρέπει να δανειζόμαστε με χαμηλότερο επιτόπιο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Επίσης αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που –όπως είπε– είναι το μείζον ζήτημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες στο εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και κατάφερε να αποφύγει τη βαθειά ύφεση, επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ώστε να μην αντιμετωπίσουμε οξύτερα προβλήματα το 2030.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης που «είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ μεταπολεμικά» το οποίο όπως είπε είναι το στρατηγικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών διευρωπαϊκής σύνδεσης, κάνοντας ειδική αναφορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας «το οποίο είναι ελλιπέστατο και για τον εκσυγχρονισμό του οποίου θα διατεθεί μόνο το 1/15 από το ταμείο ανάκαμψης ήτοι μόνο 228 εκατομμύρια από τα 31 δισεκατομμύρια».

Αναφέρθηκε επίσης στην υπερκατανάλωση, το επενδυτικό κενό και τη δημογραφική απίσχναση, ως αρνητικά χαρακτηριστικά της οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο μέλλον, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι «τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά μεγάλα βήματα προόδου για την ελληνική οικονομία, σχεδόν σε όλες τις πλευρές».

Μίλησε για τη δυναμική ανάπτυξης που έχει σήμερα η οικονομία μας αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης ενώ επεσήμανε ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας μας είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, άρα συγκλίνουμε» κάτι που θα συνεχιστεί και για τα επόμενα 2 χρόνια. Ωστόσο –όπως είπε– για να συνεχιστεί αυτή η δυναμική θα πρέπει να τεθεί ένας υψηλός πήχης φιλοδοξίας ώστε η οικονομία μας να πετύχει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από 2,5% για τα επόμενα 10-15 χρόνια. «Και αυτό οφείλει να το κάνει η χώρα μας εάν θέλει να μην είναι σε περιοχή κινδύνου.

Και οφείλει να το κάνει αυτό ενώ το δημογραφικό της είναι ιδιαίτερα δυσμενές, σε 3-4 χρόνια η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει να γίνεται ζήτημα, η Ευρώπη χάνει συνεχώς ανταγωνιστικότητα, ενώ ξαναμοιράζεται η τράπουλα της παγκόσμιας οικονομίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κι εμείς μέσα στην Ευρώπη θα πρέπει να βρούμε ρόλο».

Τέλος ο κ. Βέττας επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία μας από ένα κλειστό σύστημα να γίνει πιο ανοικτή στην προσέλκυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου για την εθνική οικονομία

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου κ. Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Διευθυντής της Τράπεζας Ελλάδος, πρώην υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής κ. Τίμος Χριστοδούλου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, μέλη του Μαρουσιώτικου Κύκλου Διαλόγου και πλήθος κόσμου.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Για την εφιαλτική επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου και παρολίγον να αποβεί μοιραία για τη ζωή του, μιλά στο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Ιερό Παρεκκλήσι της Παναγίας Νερατζιώτισσας, με μακρά ιστορία στενά συνδεδεμένη με την πορεία του Αμαρουσίου, αποτελεί σημαντικό σημείο για τους κατοίκους της περιοχής....

ΓΕΝΙΚΑ

Στην Ελλάδα και το Μαρούσι επέλεξε να παντρευτεί η Μις Λίβανος, Μάγια Ρεΐντι η οποία επισημοποίησε τη σχέση της με τον εγγονό του ιδρυτή...

ΓΕΝΙΚΑ

Αρχικά ακούστηκε για οπαδικό επεισόδιο, στη συνέχεια έγινε λόγος για το ποιος θα έχει δικαίωμα να “κάθεται” στην πλατεία της περιοχής. Όλα ξεκίνησαν όταν,...