fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη με θέμα: «Η ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού

Με μεγάλη συμμετοχή των Μαρουσιωτών πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καπετανίδη με θέμα: «Η ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ από την πένα του Νίκου Καπετανίδη».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου και τον Σύλλογο Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» και είχε ως σκοπό, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου να γίνει μία θεμελιωμένη αναφορά στα τελευταία χρόνια του Ελληνισμού του Πόντου με βάση το αρχείο της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», στην οποία καταγράφονται ολοζώντανα τα σημαντικότερα γεγονότα των ετών 1918 – 1921.

Τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και υπεύθυνη της εκδήλωσης  Ρένα Χαλιώτη η οποία εξήρε το έργο του Νίκου Καπετανίδη, καθώς άφησε ένα ισχυρότατο αποτύπωμα στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία παρόμοιων εκδηλώσεων που αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών του Δημάρχου για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.

Από τη δική της πλευρά η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου ευχαρίστησε τον κ. Θ. Αμπατζόγλου και τη Δημοτική Αρχή γιατί είναι αρωγοί στις δραστηριότητες του Συλλόγου έτσι ώστε η μνήμη του ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού να μείνει άσβεστη αλλά και οι Ποντιακές παραδόσεις να μεταλαμπαδευτούν από γενιά σε γενιά.

Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρατίθεται ένα πλήρες ιστορικό Χρονολόγιο των τελευταίων ετών του Ποντιακού Ελληνισμού με σκοπό και ο πλέον αμύητος αναγνώστης να κατανοήσει την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην γενοκτονία. Επίσης παρουσιάζεται και ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του Νίκου Καπετανίδη. Στο δεύτερο μέρος φιλοξενούνται κείμενα που έγραψαν για τον Νίκο Καπετανίδη γνωστοί Πόντιοι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων. Στο τρίτο και βασικό μέρος του βιβλίου βρίσκονται τα κείμενα του Κώστα Καπετανίδη, μέσα από τα οποία αποκωδικοποιούνται τα πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά, εκπαιδευτικά «πιστεύω» και οι αρχές του Νίκου Καπετανίδη.

 

Ομιλητές στην εκδήλωση:

Δρ. Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός, Συγγραφέας

Ιωακείμ Καρεπίδης, Ιστορικός, υποψήφιος ∆ιδάκτωρ Λαογραφίας

Καπετανίδης Κώστας, Πολιτικός Μηχανικός, συγγραφέας

 

Συντονιστής της εκδήλωσης:

Χρήστος Κωνσταντινίδης, ∆ημοσιογράφος

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι:

  • Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής
  • Οι Αντιδήμαρχοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Γιάννης Νικολαράκος
  • Ο Πρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης
  • Η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία – Δήμητρα Ρώτα
  • Η Αντιπρόδρος ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη
  • Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Σαγρής
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Αμαρουσίου

Την εκδήλωση συνόδεψε μουσικό σχήμα με τον Γιώργο Παπαδόπουλο στην Ποντιακή Λύρα, στα πνευστά τον Χάρη Παπαδόπουλο, στο φλάουτο τον Χάρη Καφέτση και στο τραγούδι τον Γιάννη Μιχαηλίδη.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου και Προστάτη του Πολυδρόσου Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Πατριαρχικού Εξάρχου της νήσου...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που εξερράγη στον σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στην οδό...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τον Τζον Μακ Κέιν στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2008 λαμβάνοντας το 52,92% των ψήφων με 365 εκλέκτορες, οι επικοινωνιολόγοι της εποχής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τη μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 17ης...