fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε η περιήγηση «Ο δρόμος του Νερού» – θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο

Με μεγάλη συμμετοχή δημοτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, η περιήγηση «Ο δρόμος του Νερού», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές» – πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου. Το πρόγραμμα που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ), σε ορατά αρχαιολογικά μνημεία, που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης είναι δωρεάν και έχει ως στόχο τη γνωριμία των Μαρουσιωτών  με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Η περιήγηση, με θέμα το Νερό, που διατρέχει τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, αποτελώντας αιτία της αδιάκοπης κατοίκησής της από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή, υποστηρίχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με παρουσίαση από την υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής του Αμαρουσίου, του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Θεοδώρα Τζεφέρη.

Τα στελέχη της ΚΕΔΑ που υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες μετέφεραν τόσο τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, όσο και του Προέδρου της ΚΕΔΑ Νίκου Πέππα, παρουσία και της συμβούλου του Δημάρχου επί θεμάτων πολιτισμού και υπεύθυνης για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές»,  Άννας Βαγιωνά.

Η διαδρομή ξεκίνησε από τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα από τα φρεάτια 133,132 131 και 130 του Αδριάνειου Υδραγωγείου του 2ου αι. μ.Χ., του σπουδαιότερου τεχνικού έργου της αρχαιότητας στην Αττική και τη ρωμαϊκή δεξαμενή του 1ου-2ου αι. μ.Χ., που βρίσκεται ΒΑ του κεντρικού σταδίου.

Δεύτερος σταθμός ήταν το αρχαιολογικό πάρκο επί των οδών Ζήνωνος Ελεάτου και Αγησιλάου (πλησίον του  ΙΑΣΩ), ένας μεγάλης σημασίας αναδεδειγμένος αρχαιολογικός χώρος με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροικίας (villa rustica), που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. έως την Τουρκοκρατία και με ευρήματα που ανάγονται ήδη από τον 4ο αι. π.Χ.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο κέντρο της πόλης, με το εκθετήριο αρχαίων υδραυλικών έργων (αγωγών) και σιρού, επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και  Παλαιολόγου (κτίριο Hondos Center) και τις δύο κεντρικές πλατείες, την Πλατεία Κασταλίας και την Πλατεία Ηρώων, που με τις ιστορικές κρήνες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για την επί πολλούς αιώνες ταύτιση της πόλης με το νερό, στοιχείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την οικονομία, την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξή της.

Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του Δημάρχου προς την Έφορο Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας για την υποστήριξή τους, με την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα αλλά και σε άλλες δράσεις, καίριας σημασίας για τον Δήμο, όπως η διημερίδα «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια σύγχρονη φυσιογνωμία στη μνήμη της πόλης».

Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται προς τη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και τους εργαζόμενους για τη μεταφορά των συμμετεχόντων προς και από τους χώρους περιήγησης.

Σημειώνεται ότι, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο και θα είναι όπως όλες του Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές» δωρεάν. Σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί εγκαίρως στα διαδικτυκά μέσα ενημέρωσης του Δήμου Αμαρουσίου και στα τοπικά ΜΜΕ.

Αμέσως επόμενες διαδρομές για το Φθινόπωρο:

  • Περιήγηση στην Παραδοσιακή και τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική του Αμαρουσίου
  • Περιήγηση στα Μουσεία και τις Τέχνες του Αμαρουσίου

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου και Προστάτη του Πολυδρόσου Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Πατριαρχικού Εξάρχου της νήσου...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που εξερράγη στον σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού, στην οδό...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδιζε τον Τζον Μακ Κέιν στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2008 λαμβάνοντας το 52,92% των ψήφων με 365 εκλέκτορες, οι επικοινωνιολόγοι της εποχής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τη μείωση στις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της 17ης...