fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

Δημοτικές Εκλογές 2019

Μαρία Καψή: «Ένα πραγματικά νέο διοικητικό μοντέλο για τον Δήμο Αμαρουσίου»

maria kapsi

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί από τους περισσότερους υποψηφίους για το «νέο» μοντέλο διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου, που προτείνουν – ή δεν προτείνουν συγκεκριμένα.

Υπάρχουν, πράγματι, αναθεωρητικές καινοτομίες και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης διεθνώς, με επίκεντρο την αντίληψη της παραγωγής «δημόσιας αξίας» στην άσκηση δημόσιας πολιτικής σε κάθε επίπεδο, κεντρικό ή αποκεντρωμένο, δηλαδή μετρήσιμου διοικητικού αποτελέσματος, που έχει προστιθέμενη αξία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η Κοινωνία της Πληροφορίας επίσης επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και την αμφίδρομη διάδραση, μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων και μεταξύ αιρετών και πολιτών.

Τι διαπιστώνουμε όμως στην πραγματικότητα; Διοικητικά κενά, που καλύπτονται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αναχρονιστικές διοικητικές πρακτικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των υπηρεσιών, που καθυστερούν την ανάπτυξη και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Με λίγα λόγια, εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος ο πολίτης να μεταβαίνει αυτοπροσώπως στις διοικητικές υπηρεσίες, ή ακόμα και στο ΚΕΠ, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί στην κατοικία ή στην εργασία του.

Είναι πράγματι ελκυστική η ιδέα να παρουσιάζονται οι πολίτες σαν «πρωταγωνιστές», ακόμα και σαν «ιδιοκτήτες» του Δήμου ή και άλλες, ανάλογες, κοινότυπες διατυπώσεις. Ασφαλώς και εμείς θέλουμε έναν Δήμο που θα ανήκει στους πολίτες, αυτή άλλωστε είναι και η αρχαιοελληνική έννοια του όρου «Δήμος», δηλαδή της συμμετοχικής δημοκρατίας. Θέλουμε να ακούμε και να συζητάμε με τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε ένα μοντέλο λειτουργίας ανοιχτό και δυναμικό, που θα αντανακλά τις ανάγκες των πολιτών, τις ρεαλιστικές τάσεις της οικονομίας και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, ώστε η φωνή των πολιτών να φτάνει μέχρι τα αποφασιστικά και τα εκτελεστικά όργανα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητες οι ανοιχτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και η δημόσια ανάρτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και των συνοδευτικών εισηγητικών εγγράφων πριν από κάθε συνεδρίαση, ώστε ο πολίτης να μπορεί να παρακολουθεί το θέμα που τον ενδιαφέρει εις βάθος.

Επίσης, θα πρέπει να είναι δυνατή η καταχώρηση αιτημάτων και αναφοράς προβλημάτων των πολιτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με απόδοση μοναδικού αριθμού καταχώρησης, με δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας διαχείρισης του αιτήματος ή επίλυσης του προβλήματος και με διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας, έως και το επίπεδο του αρμόδιου χειριστή.

Η τάση της εποχής είναι ο όρος «smart city», δηλαδή «έξυπνη πόλη». Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να υστερήσουμε και σε αυτό, δηλαδή στην αξιοποίηση αυτοματισμών, ωστόσο, σε επίπεδο δημοτικών υπηρεσιών, στόχος μας είναι η διοίκηση ολικής ποιότητας και η εξάλειψη, όχι απλά η μείωση, των καθυστερήσεων στις διαδικασίες εξυπηρέτησης του πολίτη. Και εκεί υπάρχει ευρύ πεδίο αυτοματοποίησης των περισσότερων διαδικασιών και χρήσης εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μόνο εφαρμόζοντας σύγχρονες διοικητικές πρακτικές και τεχνολογικά εργαλεία θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το Μαρούσι στην κορυφή των Ευρωπαϊκών Δήμων, καθιστώντας τον πρότυπο διοίκησης, ώστε να είναι επιλέξιμος και για άμεση χρηματοδότηση προγραμμάτων καινοτομίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν βάρος στην καινοτομία και στην αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή στην ενίσχυση των οικονομικών δομών που φέρνουν εισόδημα και ευημερία στους πολίτες, στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση στη χώρα. Ξεκινώντας από το νοικοκύρεμα της διοίκησης και των δημοσιονομικών, άρα και την επανεξέταση πολλών επιλογών, που τελικά δεν απεδείχθησαν οικονομικά συμφέρουσες, θα προκύψει περιθώριο ανάπτυξης και για τον Δήμο Αμαρουσίου.

Ο Συνδυασμός «Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι», με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Νικολαράκο, στελεχώνεται από πολίτες με γνώση και εμπειρία, που μπορούν να υλοποιήσουν έναν συνολικό επανασχεδιασμό διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση υλικών και ανθρώπινων πόρων, με στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων. Αυτό συνοψίζει το όραμά μας για το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Μαρία Καψή είναι πολιτική και διοικητική επιστήμων και ανώτερο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Γιάννης Νικολαράκος – Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι».

Ιαν 27, 2022 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
2°C σποραδικές νεφώσεις
πέμ01/27 παρ01/28 σαβ01/29 κυρ01/30 δευ01/31
αίθριος καιρός
7/1°C
ελαφρές νεφώσεις
9/2°C
αυξημένες νεφώσεις
7/4°C
ασθενείς βροχοπτώσεις
7/5°C
αίθριος καιρός
11/5°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η πτώση της θερμοκρασία αναμένεται να είναι ισχυρή τις επόμενες μέρες στα Βόρεια Προάστια. Την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 0 βαθμούς...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Μαρούσι αποχαιρετά τον Ιερέα Γεώργιο Γεμελιάρη. Ο Πατήρ Γεώργιος Γεμελιάρης υπηρέτησε την ενορία των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου για περισσότερο από δύο δεκαετίες με ευλαβικότητα. Συλλυπητήριο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Διακοπές του ρεύματος σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές της Αττικής εδώ και κάποιες ώρες και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά σε εστιατόριο στο Μαρούσι επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών. Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με...