fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

Δημοτικές Εκλογές 2019

Ολυμπία Καλλιτέρη: H γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει διέξοδο

Άρθρο της Ολυμπίας Καλλιτέρη, επιχειρηματίας και Υποψ. Δημοτικη Συμβουλος με τον Γιάννη Νικολαράκος και το συνδυασμό «Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι»:

Τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε μνημειώδεις δομικές αλλαγές στη ζωή μας, με συντριπτικές συνέπειες για όλους. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων, κίνδυνο στο χώρο εργασίας, πίεση για αλλαγή συνηθειών, προγραμμάτων, προσανατολισμού. Η κρίση δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο, πόσο μάλλον τον γυναικείο πληθυσμό, αφού οι γυναίκες είναι εκείνες που χάνουν, συνήθως, ευκολότερα την δουλειά τους και αντίστοιχα βρίσκουν πιο δύσκολα δουλειά, παρά τη χαμηλότερη αμοιβή που, έτσι και αλλιώς, τους προσφέρεται.

Η ανισότητα αυτή κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, εργάζεται μόλις το μισό ενεργό γυναικείο εργατικό δυναμικό και αυτό συνεπάγεται χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη έως και κατά 27% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ήμισυ της αύξησης του ρυθμού απασχόλησης στην Ευρώπη και το ¼ της οικονομικής ανάπτυξης οφείλονται στη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρικής και γυναικείας απασχόλησης. Επίσης, μικρό μερίδιο γυναικών στην απασχόληση, σημαίνει μειωμένη οικονομική ανεξαρτησία, και περιορισμένη συμμετοχή στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Ιδιαίτερα σημαντική παρατήρηση, εάν σκεφτούμε ότι οι γυναίκες σήμερα ελέγχουν περίπου το 80% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης παγκοσμίως.

Το Μαρούσι είναι μία περιφερειακή αγορά και τα στατιστικά είναι περιορισμένα. Μπορούν, όμως, να δώσουν ένα στίγμα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, κυρίως όσον αφορά στον αστικό ιστό. Σε σύνολο 407 εμπορικών επιχειρήσεων στο Μαρούσι, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται είναι 155, καλύπτουν, δηλαδή, το 38,13% των εμπόρων. Στις πρώτες θέσεις είναι το εμπόριο ενδυμάτων, γυναικείων αξεσουάρ και κοσμηματοπωλείων και ακολουθούν επαγγέλματα όπως κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής με τελευταία τα φαρμακεία και τα οπτικά είδη. Οι γυναίκες επιχειρούν στο Μαρούσι σχεδόν σε όλα τα είδη του εμπορίου, εκτός από απολύτως τεχνικά επαγγέλματα, όπως κλειδαράδες, service ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα.

Δυστυχώς, αν και νούμερα υπάρχουν πολλά για το κόστος της ανισότητας των φύλων, τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα παραμένουν από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη. Παρόλη την πολυδιάστατη και καταλυτική επιρροή που έχει η γυναίκα στην κοινωνία μας ως μητέρα, σύντροφος και συνεργάτης, είναι αξιοπερίεργο πως και δεν είναι αξιοποιείται η απελευθέρωση των δυνάμεων που κρύβουν μέσα τους οι γυναίκες και η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την δημιουργικότητα, τα ταλέντα και τις προοπτικές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στο εμπόριο είναι η διαχείριση του χρόνου της. Είναι γνωστό ότι τα καταστήματα έχουν εξοντωτικά ωράρια και δεν υπάρχει πρόβλεψη βοήθειας στο μεγάλωμα των παιδιών. Η συμβολή του κράτους, διαχρονικά, απέναντι σε μητέρες που ιδιωτεύουν είναι μηδαμινή και δυστυχώς, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση να αλλάξει αυτό.

Τώρα που η κοινωνία περιμένει κάτι να αλλάξει, αλλά οι εξελίξεις δεν έρχονται, μήπως ήρθε η ώρα να δοθεί ένα βήμα στις γυναίκες; Και ναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει διέξοδο αλλά ας μην γελιόμαστε……υπάρχουν δομικά εμπόδια, τόσο σε ζητήματα υποδομών και καθημερινότητας, όσο και σε ζητήματα αντιλήψεων , τα οποία πρέπει με συνέπεια, γενναιότητα και επιμονή να ξεπεραστούν.

Ολυμπία Καλλιτέρη
Επιχειρηματίας
Υπ. Δημ. Συμβ. Γιάννης Νικολαράκος: «Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι»

 

Ιαν 27, 2022 - Πεμ
Μαρούσι, Ελλάδα
3°C σποραδικές νεφώσεις
πέμ01/27 παρ01/28 σαβ01/29 κυρ01/30 δευ01/31
σποραδικές νεφώσεις
5/2°C
αίθριος καιρός
9/2°C
αυξημένες νεφώσεις
8/4°C
αυξημένες νεφώσεις
7/5°C
αίθριος καιρός
11/5°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η πτώση της θερμοκρασία αναμένεται να είναι ισχυρή τις επόμενες μέρες στα Βόρεια Προάστια. Την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 0 βαθμούς...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Μαρούσι αποχαιρετά τον Ιερέα Γεώργιο Γεμελιάρη. Ο Πατήρ Γεώργιος Γεμελιάρης υπηρέτησε την ενορία των Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου για περισσότερο από δύο δεκαετίες με ευλαβικότητα. Συλλυπητήριο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Διακοπές του ρεύματος σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές της Αττικής εδώ και κάποιες ώρες και οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά σε εστιατόριο στο Μαρούσι επί της οδού Κυπρίων Αγωνιστών. Στο σημείο επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με...