Μήνυμα Προέδρου Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μ. Πατούλη Σταυράκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού:
Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, γνωστή ως Ημέρα Πολιτισμού. Με αφορμή τη φετινή επέτειο η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Το αποτύπωμα μιας κοινωνίας ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων, η ταυτότητά της, η παρακαταθήκη της στις επόμενες γενιές, η υποχρέωσή της να διαφυλάξει τη γλώσσα της, τις παραδόσεις της, τα επιτεύγματά της στις τέχνες, στις επιστήμες, στα γράμματα, χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από άλλες κοινωνίες ανθρώπων, όλα αυτά εμπεριέχονται στη λέξη «πολιτισμός». Και η Παγκόσμια Ημέρα για τον Πολιτισμό που θέσπισε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ως αποστολή να διευρύνει τη γνώση των λαών γύρω από τον πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνει τη γνώση της αξίας της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Είναι γεγονός ότι ο πολιτισμός δεν παραμένει ένα ασύνδετο από την κοινωνία προϊόν αλλά μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει η διεθνής δικτύωση, η τεχνολογία, ο εκσυγχρονισμός του πολιτιστικού προϊόντος καταγράφεται μία δημιουργική προσέγγιση και αλληλεπίδραση. Η εμπειρία του πολιτισμού αναβαθμίζεται. Η διαδικτυακή πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά και μουσειακούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της γης μέσα από ψηφιακές περιηγήσεις, αρχεία, συλλογές και εφαρμογές ανοίγει ένα παράθυρο σε κάθε πολίτη σε πολιτισμούς ξένους, μακρινούς δημιουργώντας μία εξοικείωση και μία εγγύτητα παρά τη φυσική απόσταση και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για άγνωστους διαφορετικούς πολιτισμούς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καλλιεργείται ο σεβασμός προς τον άλλον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και όλα αυτά που αντιπροσωπεύει μέσα από τον πολιτισμό του. Οι πολιτιστικοί θησαυροί της UNESCO, η προστασία μνημείων ως πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά βασίζεται ακριβώς σε αυτή την αρχή του σεβασμού των πολιτισμών λαών, κοινωνιών διαφορετικών μέσα στον χρόνο χωρίς να αλλοιώνεται η ιστορική τους υπόσταση και ταυτότητα. Μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας προοδεύουν οι κοινωνίες και ο πολιτισμός ως φορέας υψηλών ιδανικών και νοημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα ενεργοποίησης».