Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
21.1 C
Marousi

Μαρούσι: Κυκλοφοριακό έμφραγμα διαρκείας στο «δαχτυλίδι»

Αφόρητο έχει γίνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του «δαχτυλιδιού» στο Μαρούσι. Η υπερσυγκέντρωση κτιρίων γραφείων, εμπορικών κέντρων, νοσοκομείων και μεγάλων καταστημάτων, η αύξηση του πληθυσμού αλλά και των «ελκυστικών» χρήσεων στους δήμους που η λεωφόρος Κηφισίας εξυπηρετεί, σε συνδυασμό με την άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό ως οδική «διέξοδο» για όλη την Αττική, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που γίνεται οριακή για πολλές ώρες της ημέρας. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κατάσταση αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να επιδεινωθεί σοβαρά, καθώς βρίσκονται υπό κατασκευήν στην περιοχή πολλά μεγάλα κτίρια γραφείων.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι… παραδεισένια σε σχέση με αυτήν που θα επέλθει με την ολοκλήρωση των κτιριακών αναπτύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», λέει ο Κωνσταντίνος Ζέκκος, συγκοινωνιολόγος.

Το «δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των έργων της Αττικής Οδού. Μελετήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τα γραφεία «Οδομηχανική» και «Δρόμος», τα οποία ανέλαβαν να καθορίσουν τις κατευθύνσεις και τον βασικό σχεδιασμό για τη δημοπράτηση του έργου. Στη συνέχεια η εταιρεία «Δρόμος» ανέλαβε την εξειδίκευση των κατασκευαστικών μελετών για το κεντρικό τμήμα της Αττικής Οδού και για τον κόμβο «δαχτυλίδι». Ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας «Δρόμος» –και ένας από τους πιο έμπειρους συγκοινωνιολόγους στην Ελλάδα– είναι ο Κωνσταντίνος Ζέκκος. «Η διάνοιξη ενός νέου άξονα όπως η Αττική Οδός δημιούργησε επαναστατικές αλλαγές, οδήγησε σε μια αναδιάταξη των μετακινήσεων στην Αττική. Η Κηφισίας ήταν έως τότε ο ακτινικός άξονας που εξυπηρετούσε τα βόρεια προάστια. Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από τη λειτουργία της Αττικής Οδού, η περιοχή προσείλκυσε χρήσεις και δραστηριότητες που μεταμόρφωσαν τον τρόπο λειτουργίας της. Η σημερινή κίνηση δεν έχει πια καμία σχέση με την εποχή που μελετήθηκε. Προφανώς η υπερσυγκέντρωση του τριτογενούς τομέα με λειτουργίες γραφείων δημιουργεί μεγάλες κυκλοφοριακές αιχμές, που είναι εξαιρετικά προβληματική κάποιες ώρες της ημέρας».

Ο κ. Ζέκκος εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στα επόμενα χρόνια. «Οπου και να κοιτάξεις, βλέπεις γερανούς. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση σήμερα είναι… παραδεισένια σε σχέση με αυτήν που θα επέλθει με την ολοκλήρωση όλων αυτών των κτιριακών αναπτύξεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη».

Ο Θοδωρής Μαυρογεώργης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας ΜΣΜ Consulting, η οποία εκπόνησε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αμαρουσίου το 2020. Και συμμετέχει στην ομάδα που εκπονεί το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου. «Θεσμικά, η εν λόγω περιοχή έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται ήδη από τη δεκαετία του 1990, με τα πρώτα εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων, και σήμερα συγκεντρώνει ένα μωσαϊκό χρήσεων, που περιλαμβάνει ιδιωτικά νοσοκομεία, μεγάλα εμπορικά κέντρα, ολοένα και περισσότερα κτίρια γραφείων, υπουργεία, γραφεία πολύ μεγάλων εταιρειών και βέβαια το ΟΑΚΑ. Ως αποτέλεσμα, η λεωφόρος Κηφισίας λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια σε επίπεδα κορεσμού και όχι μόνο τις ώρες αιχμής, αλλά συνεχώς από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. – τα Σαββατοκύριακα και αργότερα», αναφέρει. «Επιπλέον, οι δήμοι βορειότερα του Αμαρουσίου έχουν μεγαλώσει πληθυσμιακά. Η Κηφισίας εξυπηρετεί ένα μεγάλο κομμάτι κυκλοφοριακού φόρτου που δεν έχει σχέση με το Μαρούσι, αλλά επιβαρύνει το κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης».

Το ΣΒΑΚ του Αμαρουσίου τονίζει την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην κατασκευή του κλάδου του μετρό (γραμμή 4) που έχει σχεδιασθεί να διέρχεται από τη λεωφόρο Κηφισίας. «Ολα τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το ΣΒΑΚ είναι διαχειριστικά και μπορούν να ανακουφίσουν, αλλά όχι να δώσουν λύση. Για παράδειγμα προτείνεται να δημιουργηθούν δύο μεγάλες ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης στο παραδοσιακό κέντρο του Αμαρουσίου και στον υπερτοπικό πόλο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης που ξεπερνάει το 50%».

«Λύση το μετρό»

«Με το υπό εκπόνηση τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, η ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο “δαχτυλίδι” και τη λεωφόρο Αμαρουσίου – Χαλανδρίου θα πρέπει να θεωρηθεί πολεοδομικά κορεσμένη, διότι χτίζονται συνεχώς νέα κτίρια των 10.000-15.000 τ.μ. ή και μεγαλύτερα», εκτιμά ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου. «Υπολογίζεται ότι καθημερινά έρχονται 35.000 εργαζόμενοι στα κτίρια γραφείων οι οποίοι δεν κατοικούν στο Μαρούσι. Κατά τη γνώμη μου το κυκλοφοριακό θα χειροτερεύσει. Η μόνη λύση είναι να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η κατασκευή της γραμμής 4 κατά μήκος της Κηφισίας, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική».

«Και στη λεωφόρο Κηφισίας, όπως και σε όλη την Αττική, δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών, δηλαδή τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Αυτό είναι λυπηρό», λέει ο κ. Ζέκκος. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να ληφθούν κάποια τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του “δαχτυλιδιού”, δομικά και διαχειριστικά. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν βελτιωτικά μέτρα για την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή – για παράδειγμα πρέπει να σταματήσει η παράνομη στάθμευση στην οδό Χειμάρρας. Λύση μόνο οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να δώσουν. Το μετρό είναι απαραίτητο, αλλά μέχρι τότε θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, π.χ., τις δυνατότητες που προβλέφθηκαν στην Αττική Οδό για για ανταπόκριση μεταξύ σταθμών του προαστιακού και λεωφορειακών γραμμών».

πηγή:kathimerini.gr

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Μαρούσι:Εποχή Παπαθεοδώρου στον πάγκο!

Το Μαρούσι ανακοίνωσε την συμφωνία του με τον Ηλία...

Μαρούσι: Απορρίφθηκε ακόμα μία προσφυγή κατά της μεταφοράς του καζίνο στο Μαρούσι

Ακόμα μία αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί κατά του...

Μαρούσι:23o ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ CAMP – Έναρξη ηλεκτρονικών εγγραφών

Το Αθλητικό & Πολιτιστικό Camp του Δήμου Αμαρουσίου ετοιμάζεται ...

Μαρούσι: Αύξηση 6,5% στις τιμές πώλησης ακινήτων – Ο «χάρτης» αξιών βάσει ηλικίας

Mε ρυθμό ανόδου 6,5% «έτρεξαν», κατά μέσο όρο, οι...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img