fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

#Ενωμένο_Μαρούσι: Εκδήλωση για ενεργειακές κοινότητες και η πρότασή για δημιουργία στο Μαρούσι

ενωμενο μαρουσι
Καινοτόμες  προτάσεις, εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση αποριών έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη #Ενωμένο_Μαρούσι με το πολύ επίκαιρο θέμα: «Ενεργειακές Κοινότητες: Ο ρόλος των Δήμων στην παραγωγή ενέργειας».
 
Ο Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, τόνισε ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι στον «πυρήνα» της ενεργειακής μετάβασης, του ενεργειακού μετασχηματισμού και της ενεργειακής δημοκρατίας. Στον «πυρήνα» της σκέψης όσων αντιλαμβάνονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και επιθυμούν την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και στοχεύουν στην βιωσιμότητα.

Ο κ. Φαραντούρης εξήγησε ότι η ανάπτυξη του τομέα ενέργειας γίνεται στην χώρα μας από τα «πάνω προς τα κάτω» με επενδύσεις κυρίως σε μεγάλης κλίμακας έργα, με έργα υποδομών κυρίως σε εισαγώμενα ορυκτά καύσιμα τα οποία κατά κανόνα μπορούν να υλοποιήσουν λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

«Εμείς πιστεύουμε σε μια εναλλακτική, βιώσιμη και εφαρμόσιμη διεθνώς πρόταση χωρίς να ανακαλύπτουμε τον τροχό, από τα «κάτω προς τα πάνω»», υπογράμμισε ο κ. Φαραντούρης. «Παραγωγή ενέργειας όσο πιο κοντά στον πολίτη, με διασπορά της παραγωγής, γιατί πιστεύουμε ότι όσοι περισσότεροι παράγουν ενέργεια, όσο δυνατόν περισσότερος πλουραλισμός τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και οι τιμές θα είναι χαμηλότερες».

Ο Χρήστος Βρεττός μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Electra Energy Cooperative εξήγησε πως ιδρύεται και λειτουργεί μια Ενεργειακή Κοινότητα ενώ επισήμανε ότι στην Γερμανία η παραγωγή ενέργειας γίνεται κατά 50% από Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο επικεφαλής της παράταξης μας Γιώργος Καραμέρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «υπονόμευσε» το νόμο του 2018 αποκόπτοντας τις ενεργειακές κοινότητες από κάθε χρηματοδότηση ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των φίλα προσκείμενων στην Νέα Δημοκρατία Περιφερειών και των Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμαρουσίου, αδιαφόρησαν για το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων με συνέπεια να υπάρχει στρέβλωση σε τοπικό επίπεδο σχετικά με την χρήση και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε μια εποχή, μάλιστα, που η παγκόσμια τάση είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας όπου το αποτύπωμα του καθενός θα είναι μηδενικό.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, σημαντική ήταν η πρόταση του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου Τύπου της παράταξης μας, Βασίλη Μπούρα, ο οποίος και στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος μας για τις εκλογές του 2019 – που περιελάμβανε την πρόβλεψη για την δημιουργία ενεργειακές κοινότητας από τον Δήμο σε μια περίοδο που το θέμα δεν ήταν επίκαιρο – επανέλαβε την πρόταση για συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές ώστε να δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα στο Μαρούσι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων του Δήμου μας.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

* Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής Κώστας Ζαχαριάδης.

* Ο Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Γιώργος Μπαλάφας.

* Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης.

* Ο Κώστας Βαρλαμίτης, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επικεφαλής της παράταξης Πεντέλη Πόλη Πρότυπο.

* Ο Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Σχολείου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Αυλώνας και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος.

* Ο Μιχάλης Ρενέσης, πρώην πρόεδρος της Λάρκο.

* Ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Βλάχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης μας Πέτρος Κούκουζας, Σπύρος Μπόγδανος, Βασίλης Μπούρας και ο Γιάννης Γιαννέλας από την Ένωση Γονέων Αμαρουσίου.

* Τα μέλη της παράταξης Χρύσα Κουτρούλη Κυριάκος Χάγερ, Δέσποινα Μαχαίρα, Ζέτα Πολίτη, Σπύρος Σαμιακός, Χρήστος Κουρλαμπάς, Γιώτα Ντάντα, Αφροδιτη Δρίβα, Κώστας Χροναίος, Μιχάλης Χατζηαρσενίου, Βάση Κουκουβίνου, Δημήτρης Παπαευθυμίου, Διονύσης Τσούτσης κ.α

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής.

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
Ιούν 24, 2022 - Παρ
Μαρούσι, Ελλάδα
28°C ελαφρές νεφώσεις
παρ06/24 σαβ06/25 κυρ06/26 δευ06/27 τρι06/28
αίθριος καιρός
30/24°C
αίθριος καιρός
30/22°C
αίθριος καιρός
32/23°C
αίθριος καιρός
30/20°C
αίθριος καιρός
30/22°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ασύλληπτο σκηνικό εκτυλίχθηκε σε εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων όταν 38χρονος ανέβηκε σε μπαλκόνι του 3ου ορόφου και βούτηξε στο κενό, βάζοντας τέλος στη ζωή...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Την Πέμπτη 09/06 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου στον χώρο του Οίκου Τυφλών (τ. Λασκαρίδειο Ίδρυμα). Με έκδηλη αγωνία...

ΓΕΝΙΚΑ

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύ​θυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων καταλαμβάνουν...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου προσκαλεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του και ιδιαίτερα αυτές που απασχολούν υπαλλήλους με ειδικότητες αντίστοιχες με αυτές των σχολών...