Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Έντονες αντιδράσεις γονέων για τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Αμαρουσίου σε Πειραματικά από το Υπουργείο Παιδείας

1ο Γυμνασιο Λυκειο Αμαρουσιου
Τεράστια αναστάτωση στο Μαρούσι, έχει προκαλέσει η απόφαση, να μετατραπούν, το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, σε Πειραματικά. Μαθητές τριών δημοτικών θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν σε άλλο Γυμνάσιο του Δήμου ή ακόμα και σε όμορους Δήμους.

Η επιστολή του Δημάρχου Αμαρουσίου, Θ. Αμπατζόγλου προς την Υπουργό Παιδείας: 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, με αφορμή την απόφαση (ΦΕΚ, 1048 Β’/2022) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον χαρακτηρισμό δημόσιων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ως Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων για το έτος 2022-2023 που επηρεάζει το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, καθώς χαρακτηρίζονται ως «Πειραματικά απέστειλε προς την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως και Υφυπουργό κα Ζέττα Μακρή, την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Με αφορμή την απόφαση (ΦΕΚ, 1048 Β’/2022) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον χαρακτηρισμό δημόσιων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ως Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων για το έτος 2022-2023 που επηρεάζει το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου, καθώς χαρακτηρίζονται ως «Πειραματικά» σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1.     Η μετατροπή ενός σχολείου σε Πειραματικό είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης, αλλά επί της αρχής θεωρούμε πως οποιαδήποτε τέτοια απόφαση που επηρεάζει την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνέχεια διαλόγου και να συνυπολογίζονται οι απόψεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να επίσης να συνεκτιμά την πανδημική κρίση, της οποίας τις συνέπειες υφιστάμεθα ακόμη και η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τη μαθητική κοινότητα και τις οικογένειές τους.

2.     Συγκεκριμένα όσο αφορά το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το χαρακτηρισμό του σε «Πειραματικό» θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η γειτνίασή του με το 1ο Δημοτικό Αμαρουσίου και τα όμορα 8ο Δημοτικό Αμαρουσίου και 16ο Δημοτικό Αμαρουσίου από τα οποία απορροφούνται οι μαθητές της έκτης τάξης στην 1η Γυμνασίου κάθε χρόνο. Υπάρχει ανησυχία σε γονείς των μαθητών διότι αλλάζει σε σημαντικό βαθμό ο προγραμματισμός της φοίτησης των παιδιών στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Συνεπώς προτείνουμε όπως οι μαθητές της έκτης τάξης των ανωτέρω Δημοτικών Σχολείων, εισάγονται στην 1η Γυμνασίου του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αμαρουσίου απρόσκοπτα και δίχως κλήρωση.

Είμαστε σίγουροι πως θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, θα προβείτε στον απαραίτητο διάλογο και θα διορθώσετε για το συμφέρον μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών την απόφασή σας, η οποία ταυτόχρονα εκτιμούμε πως θα τύχει και της θετικής αποδοχής της κοινωνίας μας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αμαρουσίου:

….. και εγένετο Πειραματικό

Εν μία νυκτί, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φορείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Αμαρουσίου (Εκπαιδευτικούς, Μαθητές, Γονείς), με μια Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ 1048 Β’/2022, τα δύο σχολεία από το Σχολικό Έτος 2022-2023 χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά. Συνδέονται δε, βάσει της ίδιας Υπουργικής Απόφασης με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας δήλωσαν άγνοια για την παραπάνω Υπουργική Απόφαση.

Όπως προβλέπει η υπάρχουσα νομοθεσία, η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου, την ερχόμενη σχολική χρονιά, δεν θα γίνει βάσει των γεωγραφικών ορίων που ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά με ηλεκτρονική κλήρωση. Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχει οποιοσδήποτε μαθητής κάτοικος της ευρύτερης περιοχής ακόμα εκτός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου. Η νομοθεσία επίσης προβλέπει ότι οι μαθητές από Πειραματικά σχολεία συνδεδεμένα μεταξύ τους έχουν δικαίωμα εγγραφής στην επόμενη βαθμίδα χωρίς κλήρωση.

Αυτό αυτόματα συνεπάγεται πως σε κάθε νέα σχολική χρονιά, αρκετοί από τους μαθητές που φοιτούν στην τελευταία τάξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο 1ο Δημοτικό, 8ο Δημοτικό και 16ο Δημοτικό, τα οποία “τροφοδοτούν” κάθε χρόνο το 1ο Γυμνάσιο, θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν σε άλλο Γυμνάσιο του Δήμου ή ακόμα και σε όμορους Δήμους δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις οικογένειες τους.

Επί της ουσίας καταργούν το μοναδικό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εξυπηρετεί τους μαθητές του κέντρου του Αμαρουσίου, και ακυρώνουν το παραδοσιακό σχολείο της γειτονιάς, που έχει σημείο αναφοράς του τη συγκεκριμένη τοπική κοινωνία.

Η φιλοσοφία τους για το Δημόσιο Σχολείο και την Πειραματική Εκπαίδευση απέχει πολύ απ’ αυτήν που ως γονείς οραματιζόμαστε.

Για εμάς η Πειραματική Εκπαίδευση

• Οφείλει να απευθύνεται σε ένα τυχαίο δείγμα μαθητικού δυναμικού όπως επίσης και σε τυχαίο δείγμα εκπαιδευτικού προσωπικού.

• Οφείλει να συνδέεται άμεσα με Δημόσια Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων.

• Δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε σχολεία αποκομμένα από τον κοινωνικό ιστό της πόλης που ανήκουν.

• Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την «αριστεία».

Για όλα τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:

• Έστω και καθυστερημένα, να σεβαστεί τις ανάγκες των μαθητών και τις τοπικής κοινωνίας και να εξαιρέσει τους μαθητές που χωροταξικά ανήκουν στο 1ο Γυμνάσιο, αλλά και σε κάθε άλλο σχολείο που δύναται να χαρακτηριστεί στο μέλλον ως Πειραματικό, από την ηλεκτρονική κλήρωση. Τι ποιο τυχαίο δείγμα μαθητών, από τα παιδιά μιας γειτονιάς με όλες τις πτυχές της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

• Να ακυρώσει την διασύνδεση του 1ου Δημοτικού Χαλανδρίου με το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου.

Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε
 ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο που να προσφέρει ίσα δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τους, αλλά και σε κάθε άλλο Σύλλογο Γονέων που διεκδικεί το αυτονόητο. Ένα σχολείο, κοιτίδα γνώσεων και πολιτισμού, πόλο έλξης της γειτονιάς και των κατοίκων της.

Ο διάλογος δεν είναι ποτέ το δυνατό σημείο σας κα Κεραμέως, ούτε πολύ περισσότερο χαρακτηρίζει την κουλτούρα σας, όμως έστω και τώρα μπείτε στον κόπο να αφουγκραστείτε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών διοργανώνει η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και της...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μεγάλος αριθμός ατόμων φορώντας μαύρα ρούχα και κουκούλες συγκρούστηκε χθες Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:40 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου με ομάδα ανηλίκων για άγνωστο λόγο....

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τον χαρακτηρισμό σε πολιτιστικό χώρο πολλαπλών λειτουργιών ολόκληρου του χώρου της Κεραμικής εντός του Ο.Τ. 93-94 του Δήμου Αμαρουσίου, με την άμεση τροποποίηση του...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στο Μαρούσι από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε 41χρονος άνδρας για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν...