fbpx
Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Μια πολυτελής κατοικία με πισίνα στο Μαρούσι

Σε μια περιοχή του δήμου Αμαρουσίου εκτός του πυκνού αστικού ιστού, σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 426.00 μ², σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε συγκρότημα δύο κατοικιών. Ζητήθηκαν δύο ανεξάρτητες κατοικίες, η μία περιορισμένου εμβαδού και η δεύτερη να εξαντλεί το συντελεστή δόμησης και να διαθέτει πισίνα.

Η αλληλοτομία δύο στερεών, αποτέλεσε την αρχή σχεδιασμού του συμπλέγματος των δύο κατοικιών, μίας ισόγειας 85μ² με δώμα και μίας διώροφης επί pilotis, εμβαδού 184μ². Χώροι στάθμευσης, μηχανολογικοί και βοηθητικοί χώροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο υπόγειο του κτιρίου.

Εκτός της αρχιτεκτονικής μελέτης εκπονήθηκε και μελέτη εφαρμογής του έργου, η οποία σε ότι αφορά στο κέλυφος του κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο, έγινε ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του τρισδιάστατου μοντέλου. Εσωτερικό και εξωτερικό απέκτησαν την ίδια σημασία κατά τον σχεδιασμό ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να λειτουργούν μαζί.

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Η μεγαλύτερη κατοικία αναπτύσσεται σε δύο κύρια επίπεδα επί pilotis: στο πρώτο υπάρχει καθιστικό, κουζίνα και δύο υπνοδωμάτια και στο δεύτερο, το γραφείο και το κύριο υπνοδωμάτιο. Ο χώρος του καθιστικού της μεγάλης κατοικίας καταλαμβάνει την ΝΑ γωνία του στερεού, έχει διπλό ύψος και συμπληρώνεται στις δύο άλλες πλευρές του με τις λοιπές λειτουργίες του σπιτιού. Το γραφείο του δευτέρου ορόφου βλέπει στο καθιστικό. Την διάταξη υποστηρίξαμε μορφολογικά διατηρώντας την ΝΑ γωνία του κτιρίου ελεύθερη από πλήρη στοιχεία και μεγιστοποιώντας έτσι τη διαφάνεια της. Η μεταλλική κατασκευή η οποία φέρει τις μεγάλες τζαμαρίες προσέδωσε στον κτιριακό όγκο αφενός την επιδιωκόμενη, για το συγκεκριμένο σημείο, ελαφρότητα, αφετέρου ξεχωριστό ενδιαφέρον στις δύο βασικές όψεις της κατοικίας. Στο δώμα τέλος έχει προβλεφθεί η δημιουργία κήπου και υπαίθριου καθιστικού κάτω από την κτιστή πέργκολα.

Ο  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. πυλωτή, πισίνα, εξώστες και δώματα αξιοποιούν τις ποιότητες που μπορεί να προσφέρει ο περιβάλλοντας τις δύο κατοικίες χώρος. Πισίνα και pilotis  αποτελούν ένα σύνολο, το οποίο παρέχει δροσιά και ίσκιο κατά τους θερμούς μήνες. Στη νότια όψη ο μεγάλος εξώστης του πρώτου ορόφου, επεκτείνει το καθιστικό προς τα έξω σχεδόν πάνω από την πισίνα σαν βατήρας. Το δώμα της μικρής κατοικίας στην βόρεια πλευρά αποτελεί μία άνετη και ήσυχη βεράντα για παιχνίδι ή ξεκούραση ενώ, από το roof garden όπου οδηγεί η εσωτερική σκάλα της μεγάλης κατοικίας έχει κανείς ενδιαφέρουσα θέα της πόλης.
Μία τέτοια διαχείριση του εξωτερικού χώρου προσφέρει στους χρήστες διαφορετικές επιλογές και ενθαρρύνει την κυκλοφορία σε όλο το κτίριο, το οποίο λειτουργεί πλέον συνολικά, δίχως τμήματα τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.  Το συγκρότημα στο Μαρούσι είναι μία οικοδομή συμβατικής κατασκευής, με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οπτοπλινθοδομές. Όμως, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα μεταλλικά στοιχεία των όψεων.  Τα δύο τρίτα της νότιας και τμήμα της ανατολικής όψης καταλαμβάνει μεταλλική κατασκευή. Πρόκειται για μία αρθρωτή αλουμινοκατασκευή, ενισχυμένη με σίδηρο όπου χρειάζεται, που στηρίζεται στα φέροντα στοιχεία του κτιρίου. Περιλαμβάνει υαλοστάσια και φέρει στοιχεία ηλιοπροστασίας, περσίδες σκιασμού και στέγαστρο αλουμινίου, το οποίο τρυπάει η ανοξείδωτη καμινάδα του τζακιού. Ολοκληρώνεται στην ανατολική πλευρά, σε ένα τμήμα επενδυμένο με φύλλα αλουμινίου, τα οποία έχουν κοπεί σε λωρίδες μικρού πλάτους με αρμό μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη για το κτίριο κλίμακα.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: GAarde, Eυθύμης Γρίβας – Βαρβάρα Αλεβίζου
Στατική μελέτη: Ευάγγελος Καλακόνας
H/M μελέτη: Βασίλης Χριστόπουλος
Eπίβλεψη: Eυθύμης Γρίβας, Βαρβάρα Αλεβίζου
Συνεργάτες:3D modeling: Ιωσήφ Ψιστάκης
Χρονολογία μελέτης:2005
Xρονολογία κατασκευής:2005-7
Φωτογράφος: Κώστας Κοντός

Πηγή: ktirio.gr

 

προγραμμα προβολων μιμης φωτοπουλος
ΚΔΑΠ
Ιούλ 27, 2022 - Τετ
Μαρούσι, Ελλάδα
26°C αίθριος καιρός
τετ07/27 πέμ07/28 παρ07/29 σαβ07/30 κυρ07/31
αίθριος καιρός
34/26°C
αίθριος καιρός
33/24°C
αίθριος καιρός
32/22°C
αίθριος καιρός
34/23°C
αίθριος καιρός
35/26°C

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, για 3η συνεχή χρονιά, το Αrtemis Fight Night ΙΙΙ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αίθριου Θεάτρου στο Μαρούσι....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Προσφάτως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε το 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι αριθμοί που αφορούν το Δήμο Αμαρουσίου ακολούθησαν δυστυχώς...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τρεις τραυματίες σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο γύρω στις...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, μέσω του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α, υλοποιεί πρόγραμμα θαλάσσιων μπάνιων για τους χαμηλοσυνταξιούχους – μέλη του ΚΑΠΗ...