Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΑΔΑΕ για το απόρρητο των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και σπουδαστών

Εκατοντάδες μαθητές Λυκείου και σπουδαστές, καθώς και πολίτες κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στο φιλόξενο χώρο του Δημαρχείου Αμαρουσίου, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, με θέμα: «Απόρρητο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών & Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». 

Η εκδήλωση με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας να απολαμβάνουμε την επικοινωνία με τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, χωρίς υποκλοπές και άλλες παράνομές ενέργειες, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Ο έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι εξίσου σημαντικός, όσο και η ενημέρωση του κοινού, στο δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών και των τρόπων που χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας μας, ώστε μόνος του να μπορεί να προστατεύει το απόρρητο της επικοινωνίας .

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο μεγάλη  αν αναλογιστούμε την επανάσταση που συντελείται τα τελευταία χρόνια τόσο στην ηλεκτρονική επικοινωνία, όσο και με τις τηλεδιασκέψεις, αλλά και με τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο πολίτης οφείλει να γνωρίζει την πορεία των  δεδομένων της επικοινωνίας του, τις κωδικοποιήσεις που ακολουθούνται κατά την μεταφορά τους και την επικινδυνότητα που υπάρχει .

Δυστυχώς, η είσοδος στην ζωή μας τόσο  του κινητού τηλεφώνου αρχικά αλλά πολύ περισσότερο  του διαδικτύου στον τρόπο επικοινωνίας μας, δημιούργησε πολίτες ψηφιακά αδέξιους. Αυτό θα πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος μας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Αρχής για ενημέρωση του κοινού για θέματα προστασίας απορρήτου της επικοινωνίας .Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στο δικαίωμα τους στην προστασία των δεδομένων της επικοινωνίας τους. Θα πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί τις εταιρείες να δώσουν την πρέπουσα σημασία σε αυτό το μεγάλο  θέμα. Επίσης, Θα ήταν σοβαρή παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν και στον φορέα που συνεργάστηκε μαζί σας για την διεξαγωγή της ημερίδας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το έργο και την προσφορά του άλλωστε την γνωρίζω, μιας και συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια μέσα από τους φορείς που έχω την ευθύνη.

Η συνεργασία σας γνωρίζοντας την δυναμική του Κέντρου, θεωρώ ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση του κοινού και ιδίως των παιδιών στα θέματα απορρήτων των επικοινωνών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνετε, γιατί πιστεύω στο ρόλο και το έργο της Αρχής για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στην επικοινωνία.» 

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης απευθυνόμενος στους νέους και στις νέες σημείωσε:

«Η δική σας παρουσία δίνει ακριβώς την ελπίδα γι το αύριο και οφείλουμε πολλά σε εσάς. Είμαι σίγουρος ότι εσείς είσαστε η καλύτερη βάση του αύριο για τη χώρα μας, την πατρίδα μας.»

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Μιχάλης Σακκάς στο χαιρετισμό του τόνισε ότι αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εξειδικεύοντας, τη σημαίνει ασφάλεια στο διαδίκτυο για τον πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημοσθένης Οικονόμου, Επικεφαλής Μονάδας Ασφαλών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, μίλησε για την Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cyber Security Team) και τη διάκρισή της μεταξύ των πρώτων θέσεων στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης με σημαντικές ομιλίες, ο κ. Παναγιώτης Ριζομυλιώτης, Τακτικό Μέλος της Ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των  Επικοινωνιών, με θέμα: «Απόρρητο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ο ρόλος της ΑΔΑΕ».

Ο κ. Γιώργος Κορμάς από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet), με θέμα: «Συνήθειες επικοινωνίας των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο». 

Η κα Στέλλα Τσιτσούλα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας  Κυβερνοασφάλειας Hellenic Cyber Security Team και ο κ. Κωνσταντίνος Βαβούσης από την Ελληνική Εθνική Ομάδα  του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cyber Security Team, European Cybersecurity Challenge – ESCS 2018), με θέμα:

«H Εθνική Ελλάδος Hacking στον δρόμο για την κορυφή»,

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στο πλαίσιο της διαδραστικής επικοινωνίας, οι συμμετέχοντες επιστήμονες απάντησαν στις ερωτήσεις των νέων, σχετικά με το απόρρητο των επικοινωνιών και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ολοκληρώνοντας την ημερίδα.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη βραδιά με υπέροχες μελωδίες έζησαν οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Αίθριο Θέατρο, με το μοναδικό συνθέτη, πιανίστα και ερμηνευτή Στέφανο Κορκολή...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ανατροπή στην υπόθεση του φονικού καβγά που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου έξω από γνωστό club στο Μαρούσι με απολογισμό έναν 23χρονο νεκρό...