Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Παρέμβαση κατοίκων Αγίου Νικολάου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Οίκο Τυφλών

oikos tiflon marousi
smart

Μετά και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στο χώρο του εγκαταλελειμμένου Οίκου Τυφλών με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου και δημοτικούς συμβούλους της πόλης από ένα ευρύ φάσμα των παράταξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η πραγματική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης είναι πλέον γνωστή.

Ο Οίκος Τυφλών αποτελεί κυριολεκτικά μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή μας, απειλώντας άμεσα την υγεία των κατοίκων. Τούτο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο κλιμακίου του τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου 559713 στις 16 Ιουνίου 2022 με θέμα «Αποτέλεσμα αυτοψίας», έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Οίκο Τυφλών και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου, στο οποίο αναφέρεται ρητά η «[…] δημιουργία οχληρών και ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος των περιοίκων και πιθανών εστιών ανάπτυξης εντόμων υγειονομικής σημασίας και τρωκτικών».

Και πως άλλωστε να μην είναι έτσι. Στο εσωτερικό του κτηρίου λεηλατημένος και κατεστραμμένος είναι στο σύνολό του ο εξοπλισμός και οι υποδομές του κτηρίου. Ακαθαρσίες παντού και μια πνιγηρή οσμή από νεκρά ζώα. Το τελευταίο σχετίζεται οπωσδήποτε με τις υποψίες που έχουμε οι κάτοικοι τις περιοχής μας πως κάποια από τα άτομα που παραβιάζουν συστηματικά το χώρο του πρώην ιδρύματος, εκτός από τις κλοπές και τις καταστροφές που πραγματοποιούν, είναι και οι υπαίτιοι για την εξαφάνιση των γατών πέριξ του χώρου που οι κάτοικοι της γειτονιάς φροντίζαμε και ταΐζαμε συστηματικά. Η κατάσταση λοιπόν είναι εξαιρετικά σοβαρή και μαζί με την θλίψη και την απογοήτευσή μας για την τραγική εικόνα του Οίκου Τυφλών, το φόβο στοχοποίησης και των δικών μας οικιών εν μέσω διακοπών, προστίθεται και η αγωνία μας για νέες μη αναστρέψιμες παραβατικές έως εγκληματικές συμπεριφορές εντός του χώρου, την ίδια στιγμή που παράλληλα με περιθωριακά στοιχεία που εισέρχονται εντός, η έμφυτη περιέργεια της ηλικίας ωθεί όλο και περισσότερα νέα παιδιά και παρέες εφήβων να μπαίνουν κι αυτά μέσα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι κατεβαίνουμε και αποτρέπουμε τα παιδιά αυτά, αναλογιζόμενοι τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα συναπάντημα με περιθωριακά στοιχεία ή και τους τραυματισμούς που μπορεί να έχουν από το εσωτερικό-παγίδα του οικήματος και τους μολυσματικούς παράγοντες που έπειτα τα παιδιά αυτά μεταφέρουν και στα σπίτια τους.

Γνωρίζετε καλά το ζήτημα καθώς πολλές είναι καταγγελίες των κατοίκων για την κατάσταση, η αστυνομία έχει επέμβει πολλές φορές και έχουν υπάρξει και προσαγωγές ατόμων. Βασική μας επιδίωξη σήμερα να υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για λύση του προβλήματος και της νοσηρής και επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει σε πρώτη φάση και μακροπρόθεσμα στην αξιοποίηση του χώρου για το καλό της περιοχής που έχει συμπαρασυρθεί σε μια καθοδική πορεία υποβάθμισης λόγω της ανυποληψίας και της εγκατάλειψης του Οίκου Τυφλών και της τραγικής εικόνας του.

Άμεσα πρέπει να γίνει αποκομιδή όλων των ξερών που μετά την κοπή τους έχουν απλώς αφεθεί στους εξωτερικούς χώρους του πρώην ιδρύματος. Είδαμε σήμερα συνεργεία του δήμου έτοιμα να αποκαταστήσουν την περίφραξη του χώρου, κάτι που είναι θετικό και επιθυμούμε. Όμως σε ποια ευρύτερη φάση υλοποίησης βρίσκεται τη στιγμή αυτή η απόφαση που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο από τον Νοέμβριο του 2020 σχετικά με τον Οίκο Τυφλών; Θα θέλαμε να ακούσουμε και ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε συνεννόησή με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες (για παράδειγμα το Κτηματολόγιο, το Υγειονομικό, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών), ώστε να γίνει σωστός καθαρισμός, να απομακρυνθούν όλα τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υλικά, να γίνει απολύμανση και σφράγιση του χώρου. Είναι ζήτημα υγείας και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής που κάθε μέρα αγωνιούν αναλογιζόμενοι πως μόνο από τύχη δεν έχει γίνει κάτι σοβαρότερο. 

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και σας ζητάμε να είστε σε εγρήγορση και με αυξημένα αντανακλαστικά σε οποιαδήποτε καλή συγκυρία παρουσιαστεί για την αξιοποίηση του πρώην ιδρύματος, όπως για παράδειγμα το σχέδιο νόμου που θα τεθεί εντός του καλοκαιριού σε δημόσια διαβούλευση για παραχώρηση στους δήμους για 50 έτη των εγκαταλελειμμένων ακινήτων που γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου (π.χ. εφημερίδα Καθημερινή, Παρασκευή 1.7.22).

Είμαστε στη διάθεσή σας και επιθυμούμε να έχουμε ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή της πόλης και αναμένουμε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που πραγματικά ταλαιπωρεί του κατοίκους της περιοχής μας και αποτελεί μια ανοικτή πληγή για όλη την πόλη του Αμαρουσίου.

Σας ευχαριστώ

Εκ μέρους του Συντονιστικού Κατοίκων του Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου για τον Οίκο Τυφλών

Βασίλειος Μπακάλης 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Ειδικότερα, λόγω εκτέλεσης...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Με επιτυχία διεξήχθη η Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου για 3η συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στην πλατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ανοίγει η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Αμαρουσίου, με την πόλη στολισμένη στα χρώματα και στο...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Πλήθος κόσμου παρευρέθη στον πρώτο εορτασμό για την αγιοκατάταξη του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτη, στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιον Παναγίας Νερατζιωτίσσης Αμαρουσίου την Κυριακή 26 Νοεμβρίου...