Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Project Voria: Θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Project Voria - Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Project Voria κατά την συνεδρίασή του την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024.

Πρόκειται για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεωντης μεγάλης επένδυσης ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ της North Star Entertainment που αφορά στη δημιουργία του νέου προορισμού ψυχαγωγίας και φιλοξενίας στο Μαρούσι, του Project Voria.

Σύμφωνα με την εισήγηση που υπερψήφισε η Περιφέρεια, ο νέος προορισμός που δημιουργεί η North Star στο κτήμα Δηλαβέρη, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μην εξαντλούνται τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης που προβλέπονται για το εν λόγω έργο. Και αυτό γιατί η φιλοσοφία του έργου δεν είναι η κατασκευή ενός κτιρίου που θα επιβάλλεται με τον όγκο του, αλλά η δημιουργία ενός προορισμού, που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, θα δένει αρμονικά με τον χαρακτήρα της περιοχής. Όπως υπογραμμίζεται, το έργο δεν έρχεται να δημιουργήσει ακόμα έναν υπερτοπικό εμπορικό προορισμό τύπου mall καθώς από τις χρήσεις του έργου εξαιρούνται δραστηριότητες όπως κινηματογράφοι, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εκθεσιακά κέντρα και άλλες παρόμοιες χρήσεις με αυτές που συναντάμε σήμερα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Η εισήγηση σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής με σύγχρονες υποδομές, που θα συμβάλλει στην ευεξία και την ικανοποίηση των επισκεπτών και των εργαζομένων σε καθημερινή βάση. «Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος για την μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στον Δήμο Αμαρουσίου, αποτελεί μια προοπτική ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής του Δήμου, καθώς η εν λόγω επένδυση είναι συμβατή με το χαρακτήρα του υπερτοπικού πολεοδομικού κέντρου της περιοχής, χωρίς την κρίσιμη επιβάρυνση της κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής, άφιξης και αναχώρησης των εργαζομένων και του λιανικού εμπορίου, ενώ παράλληλα συνδυάζεται με χρήσεις τουρισμού που γενικά απουσιάζουν από αυτό», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Γενική διαπίστωση της εισήγησης είναι ότι το νέο κτίριο δεν αναμένεται να δημιουργήσει άξιες λόγου επιβαρύνσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της εισήγησης, ο βαθμός επιφόρτισης του τοπικού δικτύου εμπίπτει κυριολεκτικά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς η όποια επιβάρυνση προκύψει δε θα υπερβαίνει σε κανένα τμήμα του οδικού δικτύου το 1%! Όπως υπογραμμίζεται, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήσεις του συγκροτήματος οι οποίες είναι εκείνες που δημιουργούν την περισσότερη κίνηση, προσελκύουν το κοινό όταν ο κυκλοφοριακός φόρτος της πόλης είναι αισθητά μειωμένος και όχι σε ώρες αιχμής.

Καθοριστικό ρόλο όμως θα παίξουν και τα σημαντικά κυκλοφοριακά έργα που σχεδιάζει ο επενδυτής θέλοντας να δώσει ουσιαστική λύση στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Όπως αναφέρει η εισήγηση, οι ιδιαίτερα μελετημένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η North Star, προβλέπουν οδική πρόσβαση στο νέο κτίριο εντελώς ανεξάρτητη και απομονωμένη από το περιβάλλον δίκτυο, με ανισόπεδες συνδέσεις και νέες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να αποτραπεί η έστω και παραμικρή όχληση. Τα εν λόγω έργα θα βοηθήσουν σημαντικά στην αρμονική ένταξη του συγκροτήματος στο κυκλοφοριακό σύστημα της ευρύτερης περιοχής, θα αναβαθμίσουν την οδική ασφάλεια και το σύστημα κυκλοφορίας πεζών και ποδηλατών και παράλληλα, θα βελτιώσουν το επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητος 5 με τη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου.

Η εισήγηση τονίζει ότι ο σχεδιασμός του έργου έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός προορισμού ο οποίος θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και “πράσινες” λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως βιοκλιματικός σχεδιασμός και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Όπως αναφέρεται, για το κτίριο προβλέπονται “πράσινες” υποδομές που περιορίζουν την κατανάλωση πόρων και ενέργειας και μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου 17.232,06 τετραγωνικών μέτρων, με 7.000 τετραγωνικά μέτρα φυτεύσεις παραπάνω από τις απαιτούμενες και υπερκάλυψη των απαιτήσεων σε σχέση με τον αριθμό των δέντρων που πρέπει να φυτευτούν. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται το πράσινο της περιοχής, ενώ λόγω του ότι 25 στρέμματα από τα συνολικά 55 του έργου θα παραχωρηθούν στον Δήμο Αμαρουσίου για κοινωφελείς χρήσεις, βελτιώνεται αισθητά το αστικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης, σύμφωνα με την εισήγηση, με την υλοποίηση του έργου ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή που έως σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Παράλληλα, το έργο θα αποτελεί το στοιχείο ενοποίησης των χρήσεων αθλητισμού – αναψυχής – τουρισμού του ΟΑΚΑ με τις τριτογενείς δραστηριότητες του άξονα της Κηφισίας.

Τέλος, στόχος του έργου είναι μεταξύ άλλων να συμβάλλει με θετικό τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως σημειώνει η Περιφέρεια, κατά την πλήρη λειτουργία του έργου θα αυξηθούν τόσο οι άμεσες θέσεις εργασίας κατά 300 σε σχέση με τις 1.000 υφιστάμενες όσο και οι έμμεσες κατά 1.735 θέσεις.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση της πόλης καθαρής και λειτουργικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, εκτός...

ΓΕΝΙΚΑ

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε το περασμένο Σάββατο 13 Ιουλίου ο γνωστός επιχειρηματίας  Μπάμπης Βωβός που με τις κατασκευές του άλλαξε το Μαρούσι σε...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ο Αλέξης Ιατρίδης μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με την νεοσύστατη AI Music. Πρόκειται για ένα φρέσκο τραγούδι, με ανεβαστική μελωδία που μιλάει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη βραδιά με υπέροχες μελωδίες έζησαν οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Αίθριο Θέατρο, με το μοναδικό συνθέτη, πιανίστα και ερμηνευτή Στέφανο Κορκολή...