Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Πρωτοπόρο πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας από πυρκαγιές στο Άλσος Συγγρού

Ένα καινοτόμο, πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης που θα συμβάλλει στην μάχη κατά των πυρκαγιών υλοποίησαν και παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι εταιρείες Nova-Wind, Huawei και η νεοφυής εταιρεία PROBOTEK.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα ένα τέτοιο εγχείρημα, με το ίδιο το πρόγραμμα να αποτελεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην τεχνολογία 5G καθώς και στη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών drones. Το πρόγραμμα πυρανίχνευσης, είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, με χρήση αισθητήρων και drone ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Η λύση βασίστηκε στην πλατφόρμα PROBOTEK, που αναπτύχθηκε με τη χρηματοδότηση της Huawei. Η Wind προσφέρει το δίκτυο και πλέον στο Άλσος Συγγρού έχει απλωθεί ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ» έγκαιρης προειδοποίησης για φωτιά. Αξιοποιώντας αισθητήρες, drones και την ταχύτατη τεχνολογία 5G, το πρόγραμμα επιδιώκει να μειώσει τον χρόνο ανίχνευσης, ειδοποίησης των υπεύθυνων αρχών και επέμβασης.

Το καταπράσινο Άλσος Συγγρού, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, είναι ο τόπος που επιλέχθηκε για την υλοποίηση του πιλοτικού έργου καθώς καλύπτει έκταση 950 στρεμμάτων κι αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κι έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σε στρατηγικά σημεία του πάρκου έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που διασυνδέονται με την πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων και το drone. Το drone, πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης αλλά και έκτακτες πτήσεις στην περίπτωση ενδείξεων από τους αισθητήρες.

Για τον εντοπισμό καπνού ή φωτιάς γίνεται χρήση ειδικών αλγόριθμων, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο αναλύουν την εικόνα και στέλνουν δεδομένασ το Κέντρο Ελέγχου, επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας, το drone εντοπίσει καπνό ή πυρκαγιά, στέλνει ειδοποίηση στο Κέντρο Ελέγχου και σπεύδει στο σημείο όπου εντοπίστηκε ο καπνός, για να επιβεβαιώσει το συμβάν. Στη συνέχεια, το drone είτε επιστρέφει στη βάση του είτε καταγράφει την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο προσδιορισμό του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, την παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο, την έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού και πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς.

Η Huawei στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Elevate Greece, δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, συνεργάστηκε με την και ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος.

Η Nova – Wind συμμετέχει ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος κάλυψης συνδεσιμότητας και η νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK προσφέρει τη λύση του συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης.

Άλσος Συγγρού

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος Μάριος Καραγιάννης.

Επίσης, η Vice President Huawei CEE & Nordic Region, Huawei Technologies, Kedzia Radoslaw, ο διευθύνων σύμβουλος Huawei Ελλάδος, ο CEO/CIO, PROBOTEK Νικόλαος Λάζαρης, και ο πρόεδρος, Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών Γεώργιος Δελαπόρτας.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Γεωργαντάς, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για τη χώρα μας που σε πιλοτικό επίπεδο, γίνεται για πρώτη φορά, εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς.

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Από την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και για συνολική διάρκεια τριών μηνών θα πραγματοποιηθεί ολική κατάληψη τμήματος της οδού Μεσογείων μεταξύ των οδών Κυπρίων Αγωνιστών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το αφιέρωμα στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024....

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Θύμα διάρρηξης έπεσε μία 80χρονη στο Μαρούσι το βράδυ του Σαββάτου 6 Απριλίου με το περιστατικό να παίρνει ιδιαίτερη διάσταση λόγω των προσωπικών αντικειμένων...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Τα Pet City μαζί με την οργάνωση Dogs’ Voice, διοργάνωσαν την 16η ημέρα υιοθεσίας, και συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της καμπάνιας Act Pawsi+ive με...