Connect with us

Αναζήτηση

Μαρούσι24Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου: Ζητά την εφαρμογή δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Την εφαρμογή δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα από το σχολικό έτος 2019 – 2020 ζητά με γραπτή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αμαρουσίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ψήφιση του νόμου 4521/2018 (τον Φεβρουάριο του 2018) αποτελεί κατάκτηση για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της Π. Ε. και την ελληνική κοινωνία, αφού ικανοποιείται ένα πάγιο, επί εξήντα χρόνια υποβαλλόμενο, αίτημα των εκπαιδευτικών της Π. Ε. Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο αποτελεί νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος, και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την ΚΕΔΕ (και τον Πρόεδρό της Δήμαρχο Αμαρουσίου κο Γ. Πατούλη) και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση της διάταξης! Αυτή η πολιτική απόφαση – της στήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων – είναι σημαντική, γιατί κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που εξέθρεψε «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ».

Για να γίνει καθολική η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης όμως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία υλοποίησής της (ίδρυση νηπιαγωγείων, υλικοτεχνικές υποδομές, μόνιμοι διορισμοί κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό, τι αφορά τους Δήμους ο νόμος 4521/2018 προβλέπει τη διαδικασία συγκρότησης τριμερών επιτροπών ανά Δήμο (με τη συμμετοχή του Δ/ντή Π. Ε. κάθε περιοχής, του Δημάρχου κάθε Δήμου και του Προέδρου του Σ. Ε. Π. Ε. της κάθε περιοχής) προκειμένου να γνωμοδοτήσουν αν υπάρχουν οι κτηριακές και μόνο προϋποθέσεις για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε κάθε Δήμο, διαδικασία που τελεσφόρησε θετικά για 184 Δήμους (επί συνόλου 325) για το σχολικό έτος 2018 – 2019 και θα συνεχιστεί για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας τα επόμενα δύο σχολικά έτη μέχρι το 2021 οπότε με βάση το νόμο 4521/2018 η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπ/ση θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άφησε το περιθώριο στους Δήμους να καθορίσουν, με τις αρμοδιότητες που έχουν επί του κτιριακού των Δημόσιων Σχολείων και Νηπιαγωγείων, το αποτέλεσμα της μη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & εκπ/σης σε μια σειρά από μεγάλους Δήμους των αστικών κέντρων της χώρας ακόμα κι αν υπήρχαν ουσιαστικά οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των Δήμων ευθύνης του Σ. Ε. Π. Ε. Αμαρουσίου (Δήμοι: Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Πεντέλης – Μελισσίων).

Με την εξαίρεση του Δήμου Κηφισιάς που στάθηκε θετικά στην εφαρμογή του νόμου 4521/2018 και ήδη έχει εξασφαλίσει τις τέσσερις (4) επιπλέον αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2019 – 2020 στο Δήμο Κηφισιάς (εξέλιξη που θεωρούμε ιδιαίτερα θετική), στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας η κατάσταση έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Στην τριμερή επιτροπή του Δήμου Αμαρουσίου που συνεδρίασε στις 3 – 4 – 2018 εισηγήθηκαν την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου ο Δ/ντής Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ζητώντας από το Δήμαρχο Αμαρουσίου να εξασφαλίσει τις έξι (6) αίθουσες που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2018 – 2019 στο Δήμο Αμαρουσίου, δυστυχώς όμως ο Δήμαρχος Αμαρουσίου όχι μόνο αρνήθηκε να προσπαθήσει να βρει τις αίθουσες αυτές αλλά προέβη και σε δηλώσεις σχετικά με την «άκαιρη» και λανθασμένη νομοθετική επιλογή της κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο και τις θέσεις της ΚΕΔΕ (στην οποία Προεδρεύει) αναγκάζει τους γονείς να υποκύψουν σε ένα μέτρο «αντιεπιστημονικό», διότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιο Σύλλογο Βρεφονηπιαγωγών) πουθενά στην Ευρώπη δεν πηγαίνουν τα παιδιά από τεσσάρων ετών στο Νηπιαγωγείο κ.λπ. Τελικά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είπε όχι στην εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Αμαρουσίου καταδικάζοντας δεκάδες οικογένειες προνηπίων του Δήμου Αμαρουσίου να στερηθούν το προνόμιο της παροχής Δωρεάν Δημόσιας Εκπ/σης, αφού στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου όχι μόνο πληρώνει vοucher το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες αλλά και τροφεία (μηνιαία) οι γονείς για τα παιδιά τους.

Βέβαια τα έργα και οι ημέρες της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου δε σταμάτησαν εδώ, αφού φρόντισε να μειώσει όσο μπορούσε, (με την ανοχή του ΥΠΠΕΘ, της Περιφερειακής Δ/νσης Π. & Δ. Εκπ/σης Αττικής και της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας), τις υπάρχουσες αίθουσες Δημόσιων Νηπιαγωγείων στο Δήμο Αμαρουσίου αρνούμενη ουσιαστικά να βρει χώρο για τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου και επιλέγοντας να μεταστεγάσει το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο στο χώρο του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου οδηγώντας (με τις ευλογίες της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας) επτά (7) προνήπια που είχαν ήδη εγγραφεί στο 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου να στραφούν σε ιδιωτικούς νηπιακούς σταθμούς εφόσον δε χωρούσαν στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία (8ο & 18ο Νηπ. Αμαρουσίου) κι όλα αυτά ενώ με δεδομένο ότι κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018 εγγράφηκαν  και φοίτησαν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Αμαρουσίου 687 νήπια και προνήπια έναντι 652 νηπίων και προνηπίων που εγγράφηκαν για να φοιτήσουν το σχολικό έτος 2018 – 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας, και με ακόμα πιο περίεργο να φιλοξενούνται για να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο του Αμαρουσίου (1ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου) νήπια από το Δήμο Χαλανδρίου (με απόφαση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας).

Συμπέρασμα στο Δήμο Αμαρουσίου μπορούσε κι από φέτος (2018 – 2019) να θεσμοθετηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, όπως καταθέσαμε σε παράσταση – ενημέρωση προς το Δημ. Συμβούλιο Αμαρουσίου τον Ιούνιο του 2018 (από τον Πρόεδρο του σωματείου μας Δ. Πολυχρονιάδη), αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή οι ασκούμενες πολιτικές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Δήμο Αμαρουσίου δεν το επέτρεψαν (σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη θα εξαντληθεί το όριο της τριετίας 2018 – 2021 για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Αμαρουσίου).

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου να προχωρήσουν με αποφάσεις τους στην άμεση εξασφάλιση των έξι (6) αιθουσών διδασκαλίας που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Αμαρουσίου από το σχολικό έτος 2019 – 2020 είτε νοικιάζοντας τις αίθουσες αυτές είτε προχωρώντας σε ανέγερσή τους με βάση τις αρμοδιότητες του νόμου τις οποίες έχουν οι Ο. Τ. Α. για τα σχολικά κτήρια (υπάρχει σχετικό πρόγραμμα της ΚΤΥΠ Α.Ε. για την ανέγερση νηπιαγωγείων βαρέως τύπου σε ελεύθερα οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν την υποχρέωση να βρουν οι Δήμοι ή το ΥΠΠΕΘ), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επί Δημαρχίας Γ. Πατούλη (2007 – 2018)  δεν έχει ανεγερθεί στο Δήμο Αμαρουσίου ούτε μια αίθουσα διδασκαλίας προοριζόμενη για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα προτείνουμε σε κυβέρνηση και Δήμο Αμαρουσίου την άμεση ανέγερση του κτιρίου του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου εντός του οικοπέδου του 18ου Δημοτικού Σχολείου, ώστε η γειτονιά της περιοχής αυτής να αποκτήσει και πάλι το Νηπιαγωγείο της, καθώς και την άμεση ανέγερση του κτηρίου του 10ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου στο ελεύθερο οικόπεδο επί της οδού Ιερού Λόχου 3 – 5 (εργατικές πολυκατοικίες Αμαρουσίου) – πρώην σχολικό χώρο, με στόχο την αποσυμφόρηση και του 16ου Δημ. Σχολείου Αμαρουσίου.

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ (δημοτικό διαμέρισμα Πεύκης)

Την  Τετάρτη 4 – 4 – 2018 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της τριμερούς (γνωμοδοτικής) επιτροπής του νόμου 4521/2018 αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης (στο Δημαρχείο του Δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης) με τη συμμετοχή του Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Αθ. Ανδρώνη), του Δημάρχου Πεύκης – Λυκόβρυσης (Α. Μαυρίδη) και του Προέδρου του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου (Δ. Πολυχρονιάδη) και της Γραμματέως του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. «Γ. Σεφέρης» Ντ. Λιάκου (η οποία μη έχοντας δικαίωμα ψήφου κατέθεσε εγγράφως τις θέσεις του συλλόγου εκπ/κών Π. Ε. «Γ. Σεφέρης» για το θέμα).

Στην τριμερή επιτροπή του Δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης εισηγήθηκαν την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης ο Δ/ντής Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου ζητώντας από το Δήμαρχο Πεύκης – Λυκόβρυσης να εξασφαλίσει τις πέντε (5) αίθουσες που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2018 – 2019, όμως ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης διαμαρτυρόμενος έντονα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Δήμους και υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου και πόρων για να βρει τις πέντε (5) αίθουσες που χρειάζονται ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπ/ση στο Δήμο Πεύκης – Λυκόβρυσης από το σχολικό έτος 2018 – 2019, αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό της συνεδρίασης της επιτροπής αποπέμποντας τα μέλη της και δηλώνοντας στον Δ/ντή Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας (και Πρόεδρο της Επιτροπής) ότι θα του απαντήσει εγγράφως για τη στάση του επί του θέματος, δηλώνοντας ότι δεν κατανοεί τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που έχουμε, όταν αναγκάζεται κάποιος να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένου θέματος χωρίς να του δίνεται ο απαραίτητος χρόνος. ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΑΜΕ ως απαράδεκτη και βαθιά αντιδημοκρατική την παραπάνω στάση του Δημάρχου Πεύκης – Λυκόβρυσης και τον διαβεβαιώσαμε και αυτόν και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ότι ο νόμος 4521/2018 θα εφαρμοστεί, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα αγκαλιάσει όλα τα νήπια και προνήπια της χώρας όσα προσκόμματα κι αν φέρουν για την εφαρμογή της οι Δήμαρχοι και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και γι’ αυτό θα δώσουμε όλο μας τον εαυτό με βάση τις θέσεις του κλάδου μας και τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο.

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ και το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης να προχωρήσουν με αποφάσεις τους στην άμεση εξασφάλιση των πέντε (5) αιθουσών διδασκαλίας που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης από το σχολικό έτος 2019 – 2020 είτε νοικιάζοντας τις αίθουσες αυτές είτε προχωρώντας σε ανέγερσή τους με βάση τις αρμοδιότητες του νόμου τις οποίες έχουν οι Ο. Τ. Α. για τα σχολικά κτήρια (υπάρχει σχετικό πρόγραμμα της ΚΤΥΠ Α.Ε. για την ανέγερση νηπιαγωγείων βαρέως τύπου σε ελεύθερα οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν την υποχρέωση να βρουν οι Δήμοι ή το ΥΠΠΕΘ). Για το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημ. Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης στο άμεσο μέλλον.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ (δημοτικό διαμέρισμα Μελισσίων)

Την Τετάρτη 4 – 4 – 2018 επιχειρήθηκε να συγκληθεί σε συνεδρίαση η τριμερής (γνωμοδοτική) επιτροπή του νόμου 4521/2018 αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Πεντέλης – Μελισσίων με τη συμμετοχή του Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Αθ. Ανδρώνη), του Δημάρχου Πεντέλης – Μελισσίων(Δ. Στεργίου – Καψάλη) και του Προέδρου του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. «ο Περικλής» (Ν. Τσιρίγου), ο οποίος συνοδευόταν και από τον Πρόεδρο του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου (Δ. Πολυχρονιάδη) ο οποίος δεν είχε δικαίωμα ψήφου στη συγκεκριμένη επιτροπή. Ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων παρά το γεγονός ότι είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στη Δ/νση Π. Ε. Β Αθήνας διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο σύστασης της επιτροπής και το γεγονός ότι Πρόεδρος της οριζόταν ο Δ/ντής Εκπ/σης (ένας απλός Δημόσιος Λειτουργός κατά τα λεγόμενα του κου Δημάρχου) και όχι ο Δήμαρχος κάθε Δήμου, δέχτηκε να υπάρξει ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας και ώρας για τη συνεδρίαση της επιτροπής στο Δημαρχείο Πεντέλης – Μελισσίων και ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προσήλθαν στο Δημαρχείο για τη συνεδρίαση της επιτροπής (όταν φτάσαμε εκεί) μας ανακοινώθηκε από τη γραμματέα του ότι δε θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση λόγω έκτακτης υποχρέωσής του και αφού δεν έχει ορίσει νόμιμο εκπρόσωπό του ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει η επιτροπή έπρεπε να γίνει νέα συνεννόηση για τη συνεδρίαση της επιτροπής άλλη ημέρα. Τα μέλη της επιτροπής αποχωρήσαμε αλλά η συνεννόηση για τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν έγινε ποτέ αφού όπως πληροφορηθήκαμε ο Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων αρνείται να προσέλθει στην τριμερή επιτροπή μη εφαρμόζοντας το νόμο. Κατά την άποψή μας (αν και το σωματείο μας δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη συγκεκριμένη επιτροπή) ο κος Δ/ντής Εκπ/σης Π. Ε. Β΄Αθήνας οφείλει να συγκαλέσει σε συνεδρίαση τη συγκεκριμένη επιτροπή και να καταγράψει τις απόψεις όσων προσέλθουν σε αυτή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, όπως πληροφορηθήκαμε από τον όμορο σύλλογο εκπ/κών Π. Ε. «ο Περικλής», οι τέσσερις (4) αίθουσες που χρειάζονται για να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή – εκπ/ση στο Δήμο Πεντέλης – Μελισσίων μάλλον υπάρχουν σε Δημοτικά Σχολεία της Νέας και Παλιάς Πεντέλης και γι’ αυτό το  λόγο ο κος Δήμαρχος Πεντέλης – Μελισσίων αρνείται να προσέλθει στη συνεδρίαση της επιτροπής εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και όχι το νόμο σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των νηπίων και προνηπίων του Δήμου Πεντέλης – Μελισσίων. ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΑΜΕ τη στάση αυτή του Δημάρχου Πεντέλης – Μελισσιών ως απαξιωτική για τους Λειτουργούς της Δημόσιας Εκπ/σης και τις διεκδικήσεις τους και τον διαβεβαιώσαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοστεί η Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση σε ολόκληρη την επικράτεια με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι ορέξεις πολλών Δημάρχων και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να πάρουν στην αρμοδιότητα τους τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Καλούμε το ΥΠΠΕΘ και το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης – Μελισσίων να προχωρήσουν με αποφάσεις τους στην άμεση εξασφάλιση των τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στο Δήμο Πεντέλης – Μελισσίων από το σχολικό έτος 2019 – 2020 είτε νοικιάζοντας τις αίθουσες αυτές είτε προχωρώντας σε ανέγερσή τους με βάση τις αρμοδιότητες του νόμου τις οποίες έχουν οι Ο. Τ. Α. για τα σχολικά κτήρια (υπάρχει σχετικό πρόγραμμα της ΚΤΥΠ Α.Ε. για την ανέγερση νηπιαγωγείων βαρέως τύπου σε ελεύθερα οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν την υποχρέωση να βρουν οι Δήμοι ή το ΥΠΠΕΘ). Για το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημ. Συμβούλιο Πεντέλης – Μελισσίων στο άμεσο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και ζητά άμεσα παρέμβασή της θεωρώντας ότι η Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική Αγωγή και Εκπ/ση μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί στους Δήμους Αμαρουσίου, Πεντέλης – Μελισσίων και Πεύκης – Λυκόβρυσης, βάζοντας στην άκρη τις όποιες αντιρρήσεις και κωλυσιεργίες της πλειοψηφίας των Δημάρχων της περιοχής (οι οποίες θα εκδηλώνονται μόνιμα και φέτος και του χρόνου) και με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών μας (νηπίων και προνηπίων) και των οικογενειών τους να εξευρεθούν άμεσα οι αίθουσες που χρειάζονται (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους της περιοχής και με την οικονομική κάλυψη της πολιτείας) ώστε όλα τα νήπια και προνήπια να φοιτήσουν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2019 – 2020 σε ολόκληρη την επικράτεια. Επίσης δηλώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Ο. Τ. Α. οι οποίες αφορούν τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπ/σης είτε έχουν να κάνουν με τα κτίρια ή τη συντήρησή τους ή τη χρηματοδότηση (μέσω των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων) των σχολικών μονάδων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:   

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

H θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4 έως 6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αποτελεί κομβικής σημασίας αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος. Το 2006, με τη μεγάλη απεργία των έξι εβδομάδων, κατακτήσαμε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Θεωρούμε πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του  νόμου 4521/2018, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας. Η εφαρμογή της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της λιτότητας.

Απαιτεί άμεσα:

•             ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

•             Από το 2006, όταν με τον Ν. 3518 θεσμοθετήθηκε το ένα έτος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό, σημειώθηκε ένα κύμα μαζικής ίδρυσης νηπιαγωγείων. Ως το 2010 κτίστηκαν 392 νέα νηπιαγωγεία.

•             Στην κατεύθυνση της άμεσης θεσμοθέτησης για όλη την επικράτεια, όλες οι  λεπτομέρειες υλοποίησης της ρύθμισης θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον νόμο και να μην αναβάλλονται μέχρι τον χρόνο έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια της ενιαίας υποχρεωτικής δεκατετράχρονης εκπαίδευσης (δίχρονη και δωδεκάχρονο σχολείο).

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΕΘ την ίδρυση νηπιαγωγείων, την επίλυση του κτιριακού και της υλικοτεχνικής υποδομής, μαζικούς διορισμούς, τμήματα ένταξης  σε κάθε Νηπιαγωγείο  και υποδοχής όπου χρειάζονται.

Οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε:

•             με την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και τις μνημονιακές πολιτικές περικοπών στην εκπαίδευση,

•             με την ΚΕΔΕ, η οποία ζητά να αναλάβει  η τοπική αυτοδιοίκηση την πλήρη ευθύνη λειτουργίας των νηπιαγωγείων (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου),  με προφανείς σκοπιμότητες (η ΚΕΔΕ ζητά με απλά λόγια την αποκοπή από την, συνταγματικά κατοχυρωμένη, δημόσια εκπαίδευση των νηπιαγωγείων και τη σύνδεσή της με την πολιτική του ρουσφετιού, των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων – τροφείων και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας),

•             με τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους

•             και όλους όσους (κυβέρνηση – Δήμους) υλοποιούν κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για αποκέντρωση δομών της βασικής εκπ/σης και απόδοσης στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτονομία των σχολικών μονάδων στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους στόχους.

Στην κατεύθυνση αυτή η θέση μας ήταν και είναι:

•             Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στο πλαίσιο αυτό και στους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεντέλης – Μελισσίων και Πεύκης – Λυκόβρυσης.

•             Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και κυβέρνησης –  ΥΠΠΕΘ για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.

•             Να ιδρυθούν άμεσα νέα νηπιαγωγεία και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κ.λπ.)

•             Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

Για όλα τα παραπάνω δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινητοποιήσεις (συντονισμό συλλόγων Π. Ε. της Αττικής, κινητοποιήσεις – παραστάσεις διαμαρτυρίας κατά τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας, κοινές κινητοποιήσεις – δράσεις  με τις Ενώσεις Γονέων των Δήμων της περιοχής μας, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε: Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας, Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Αττικής, ΥΠΠΕΘ, σύσκεψη αρμόδιων φορέων της περιοχής μας – Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, ΚΤΥΠ – για την επίλυση χρόνιων κτιριακών προβλημάτων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας κ.ά.) με στόχο την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης για όλα τα παιδιά από το σχολικό έτος 2019 – 2020. 

Δείτε επίσης στο Μαρούσι24

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η 56χρονη Κατερίνα Μπάτσου, τα ίχνη της οποίας αγνοούνταν από χθες, εντοπίστηκε, σύμφωνα με αναφορές. Η 56χρονη έφυγε το πρωί της Παρασκευής από το σπίτι...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Ανήσυχοι οι συγγενείς μιας 56χρονης γυναίκας, η οποία αγνοείται από το πρωινό της Παρασκευής 19 Μαΐου από το Μαρούσι όπου έμενε, την αναζητούν μέσω της εκπομπής...

ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΑ

Η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 40,79% (2.403.026 ψήφοι) σε ενσωμάτωση 99,59% (21.617 / 21.707 ΕΤ) στις χθεσινές εκλογές, έβαψε κυριολεκτικά τον χάρτη μπλε καθώς αυτή τη φορά,...

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο εκλογικός θρίαμβος του Γιώργου Καραμέρου στην χαοτική εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής αποτελεί αναμφισβήτητα έναν τεράστιο εκλογικό άθλο. Με το 96,77% των τμημάτων...