Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Marousi

Στα “χαρακώματα” για το δάσος Συγγρού Κόκκαλης – Διακολιού

Στις 15-7-2020 τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα πάνω από τη μάντρα στην ανατολική πύλη του δάσους Συγγρού επί της οδού Αναβρύτων.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του ΙΓΕ κ. Αλέκος Κόκκαλης ενημέρωσε ότι ήταν λάθος του εργολάβου και ότι τα κιγκλιδώματα θα τοποθετούνταν στη βόρεια είσοδο του δάσους, όπου τα συρματοπλέγματα έχουν καταστραφεί. Επίσης δεσμέυτηκε ότι η διόρθωση του λάθους του εργολάβου θα γινόταν άμεσα.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα έχει λυθεί, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού δίνει την δική της εκδοχή με μια μακροσκελή ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος του ΙΓΕ έλεγε ψέματα.

Η αντίδραση του Αλέκου Κόκκαλη δεν άργησε και ακολούθησε ο συγκεκριμένος διάλογος στο Facebook:

Όπως όλα δείχνουν η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια!

 

Η ανακοίνωση της Μαίρης Διακολιού:

Η διοίκηση του ΙΓΕ συνεχίζει να αυθαιρετεί… «από λάθος του εργολάβου»

Όσο θα αυθαιρετεί,
θα μας βρίσκει μπροστά της


Στις 15|07|20 το πρωί ακόμη μία αυθαίρετη και παράνομη πράξη με κατασκευή έγινε προσπάθεια να υλοποιηθεί εις βάρους του Δάσους Συγγρού και ενάντια στους πολίτες που το χρησιμοποιούν καθημερινά για τις ανάγκες τους. Το πρωί, ιδιωτικό συνεργείο ξεκίνησε να τοποθετεί βαρέος τύπου, βιομηχανικά κιγκλιδώματα πάνω από την πετρόχτιστη μάνδρα του Δάσους Συγγρού που βρίσκεται δεξιά της θύρας του επί της οδού Βορείου Ηπείρου. (βλέπε φωτογραφίες)

Κάτοικοι της περιοχής αμέσως ειδοποίησαν για να ενημερώσουν, το Ι.Γ.Ε., τον Δήμο Αμαρουσίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, αφού ζητούσαν να γίνει και έλεγχος αν αυτές οι εργασίες έχουν την απαιτούμενη άδεια. Κανένας εκπρόσωπος αυτών των αρμόδιων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών δεν προσήλθε για να ελέγξει ή να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες. Μόνο εκ μέρους του Ι.Γ.Ε – όπως δήλωσε – εμφανίστηκε υπάλληλος που ενημέρωσε ότι τα κάγκελα από λάθος του εργολάβου είχαν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, και ότι το σωστό σημείο ήταν 50 μέτρα πιο πάνω, επί της ίδιας οδού, όπου η μάνδρα είναι πιο κοντή. Στην συνέχεια όμως, η διοίκηση του Ι.Γ.Ε. άλλαξε δικαιολογία για να καλύψει την παρανομία στην οποία είχε προβεί.  Πολίτες, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αφαιρεθούν τα παράνομα κιγκλιδώματα.

Η νέα αυθαίρετη κατασκευαστική παρέμβαση, καθώς και οι αντιφάσεις και τα ψέματα, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται. Καθιστούν τον Πρόεδρο του Ι.Γ.Ε. κ. Θυμάκη και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου αναξιόπιστους ως προς το καθήκον τους να τηρούν τον νόμο. Δηλαδή την βασική προϋπόθεση για να μην παραβιάζονται οι όροι και να μην εκτρέπονται οι σκοποί του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού που διέπει το Δάσος Συγγρού. Όμοιες ευθύνες αφορούν και όσους/-ες συγκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες τους.

● Η παράταξή “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” και η επικεφαλής της, Μ. Διακολιού, καταγγέλλουν τις ενέργειες του Ι.Γ.Ε.
● Ζητούν από τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς να ξεκαθαρίσουν δημόσια αν στηρίζουν τις αυθαιρεσίες του Ι. Γ.Ε.
● Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο με παρεμβάσεις και παραστάσεις σε αρμόδιες αρχές, καθώς προβαίνουν σε ενέργειες για την ενημέρωση και εγρήγορση των πολιτών.



Λεπτομέρειες για το νέο
περιστατικό αυθαιρεσίας

Εκπρόσωποι της παράταξης μας “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έσπευσαν στο σημείο, συνομίλησαν με τον εκπρόσωπο υπάλληλο του Ι.Γ.Ε. και με τους κάτοικους της περιοχής. Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε διερεύνηση του θέματος, όπου επιβεβαιώσαμε ότι για να τοποθετηθεί η κατασκευή (στο σημείο αλλά και οπουδήποτε επάνω στην πετρόχτιστη μάνδρα που περικλείει την μεγαλύτερη έκταση του Δάσους) απαιτείται άδεια. Το ίδιο το ιδιωτικό συνεργείο που τοποθέτησε τα κιγκλιδώματα είχε δηλώσει ότι για την εργασία, είχε μόνο την εντολή από την διοίκηση του Ι.Γ.Ε. και ότι η διοίκηση του ΙΓΕ ξέρει αν υπάρχουν άδειες. Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο, όταν κάτοικοι, μπροστά τους, άρχισαν να τηλεφωνούν στην αστυνομία, μάζεψαν τα εργαλεία τους και έφυγαν εσπευσμένα από τα χαλικωτά μονοπάτια του Δάσους.

Την αναφορά και καταγγελία μας δημοσιεύσαμε το πρωί της 15|07|20 στον λογαριασμό facebook της επικεφαλής της παράταξης, Μ. Διακολιού. Στους διαλόγους κάτω από την ανάρτηση, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Γ.Ε. Αλ. Κόκκαλης έγραψε μία νέα εκδοχή: ότι η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο του (τύπου φυλακής) κιγκλιδώματος, οφείλεται σε λάθος του εργολάβου και ότι το σημείο που έπρεπε να τοποθετηθεί είναι στο έδαφος για να κλείσει την δίοδο σε τμήμα της πετρόχτιστης μάνδρας που έχει πέσει στην βόρεια πλευρά της μάνδρας, προς την Κηφισιά, στο σημείο που γίνεται η λαϊκή.

Βεβαίως, η εκδοχή του κ. Αλ. Κόκκαλη, η δεύτερη σε σειρά εκ μέρους του Ι.Γ.Ε. μέσα στην ίδια μέρα, δεν ήταν ούτε “αθώα”, ούτε ‘τυχαία”. Προφανώς, ενημερώθηκαν ότι οι κάτοικοι και η παράταξή μας διερευνούσαμε το ζήτημα της νομιμότητας των εργασιών και κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να προφασισθούν μόνο ότι τα κιγκλιδώματα ήταν για ένα άλλο σημείο επί της πετρόχτιστης μάνδρας, γιατί για όποιο σημείο και να ήταν, έπρεπε να υπήρχε άδεια εκτέλεσης εργασιών.

Αντίθετα, αν δήλωναν, όπως και το έκαναν αργότερα, ότι τα κιγκλιδώματα ήταν για να κλείσουν μία τρύπα πρόχειρα – στο όνομα της “ασφάλειας” και της αποφυγής κάποιου δήθεν κινδύνου – θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ότι παρενέβαιναν άμεσα και ότι θα επέστρεφαν με άδεια.

Όμως, όπως κάθε καλοπροαίρετος πολίτης καταλαβαίνει, ότι είναι άλλος ο τρόπος διαμόρφωσης μίας βαρέος τύπου σιδηροκατασκευής στην βάση της, όταν προορίζεται να τοποθετηθεί επάνω σε έναν μαντρότοιχο (χρειάζεται άλλη προεργασία και άλλη μέθοδο στερέωσης) και είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος κατασκευής και στερέωσης εάν πρόκειται να τοποθετηθεί στο έδαφος και μάλιστα, σε χώμα. Επίσης, τα μέτρα των κιγκλιδωμάτων ταίριαζαν επακριβώς στο σημείο που αυθαιρέτως τοποθετήθηκαν – από λάθος του εργολάβου βεβαίως, βεβαίως – όπως μας πληροφόρησε δύο φορές με διαφορετικό τρόπο η διοίκηση του Προέδρου του Ι.Γ.Ε., κ. Θυμάκη. Επιπλέον, για την πιο απλή εργασία σε ένα ιδιωτικό κοτέτσι ο νοικοκύρης του καλεί τον μάστορα, του δείχνει το σημείο της εργασίας, γίνεται διεξοδική συζήτηση και εκτελείται η εργασία.

● Πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι εργολαβική εταιρεία που έχει υποβάλλει προσφορές, έχει μηχανοκίνητο συνεργείο και προφανώς εμπειρία σε τεχνικά έργα, κατασκεύασε βιομηχανικού τύπου κιγκλιδώματα με λάθος μέτρα, πήρε όχημα για να τα ανεβάσει σε μάνδρα ύψους τριών μέτρων, τρύπησε με ειδικό τρυπάνι την πέτρα, έκανε δέσιμο των ειδικών στριφωνιών στερέωσης…και όλα αυτά τα έκανε λάθος;

● Πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε, ότι οι υπεύθυνοι του Ι.Γ.Ε. δεν υπέδειξαν το σωστό σημείο στον εργολάβο για την τοποθέτηση των “πρόχειρων” κιγκλιδωμάτων (βιομηχανικά, βαρέος τύπου) προκειμένου να κλείσουν άρον – άρον μία τρύπα της μάνδρας και το κυριότερο, ότι την ημέρα εκτέλεσης της εργασίας, τουλάχιστον κατά την έναρξη, δεν παρίσταντο στο σημείο τοποθέτησης, πόσο μάλλον, αφού δεν είχε εκδοθεί και άδεια;

Η αλήθεια

Γίνεται κατανοητό ότι η αλήθεια είναι άλλη: κανένα απολύτως λάθος δεν έγινε από τον εργολάβο.

Η διοίκηση του Ι.Γ.Ε. συνεχίζει τις αυθαιρεσίες, την τρίτη ενέργεια χωρίς καμία άδεια και νομιμότητα το τελευταίο διάστημα, στην κατεύθυνση της παρκοποίησης του Δάσους Συγγρού με ιδιωτικοποιημένο χαρακτήρα. Σκοπός της ήταν να αρχίσει να θωρακίζει τις εισόδους του Δάσους Συγγρού από την συντριπτική πλειοψηφία των απλών χρηστών, αυτών που δεν σκοπεύουν να πηδάνε μάντρες, όποτε η διοίκηση του Ι.Γ.Ε. θα αποφασίζει να τις κλείνει κατά το δοκούν.

Αυτή η αλήθεια και οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν οι εκπρόσωποι του Ι.Γ.Ε. μέσα σε λίγες ώρες εχθές (15/7) για να καλύψουν ενέργειες παρανομίας στις οποίες είχαν προχωρήσει, καταρρίπτει και γελοιοποιεί το φληνάφημα που διαρρέει η διοίκηση του Ι.Γ.Ε. για τρίτη φορά (όσες και οι παράνομες ενέργειες του τελευταίου διαστήματος), ότι δήθεν το έργο θωρακισμού πρέπει να γίνει δήθεν για λόγους “ασφάλειας” για να μην εισέρχονται στο Δάσος Συγγρού καμιά δεκαριά άνθρωποι, όταν επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές πολιτικής προστασίας απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. Η αυτονόητη απάντηση είναι ότι όσοι 10 είναι αποφασισμένοι να εισέλθουν παρανομώντας, θα πηδήξουν και το κιγκλίδωμα.

Από τέτοιου είδους αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις, εκείνοι και εκείνες που αποτρέπονται, αποκαρδιώνονται, απομακρύνονται, αποσυνδέονται αισθητικά και λειτουργικά, σχηματίζουν την ιδέα της ιδιωτικοποιημένης οντότητας του Δάσους Συγγρού πλέον, είναι οι πάμπολλοι, καθημερινοί και νομοταγείς πολίτες. Σε αυτών την αλλαγή άποψης και ψυχολογίας προσβλέπουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Ι.Γ.Ε. Θέλουν να εμπεδώσουν στην κοινωνία ότι το Δάσος Συγγρού είναι ένα κτήμα που διοικείται με ιδιωτικά κριτήρια. Αυτό αποτελεί αλλαγή καθεστώτος και είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να εισέλθουν ιδιωτικών συμφερόντων χρήσεις στο Δάσος Συγγρού που προϋποθέτουν – όποτε θα το έχουν ανάγκη – να καθορίζουν ποιος και πώς θα εισέρχεται και θα χρησιμοποιεί τους χώρους του.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει να κάνει όλα όσα χρειάζονται για να μην γίνουν οι λέξεις της διοίκησης του Ι.Γ.Ε. και όσων συγκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες της, πράξεις και οι αντίστοιχες ενέργειες της, τετελεσμένα. Θα συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους και όλες τους πολίτες γι’ αυτόν τον σκοπό, ανεξαρτήτως με το τι ψηφίζουν κάθε φορά στις δημοτικές εκλογές.



Υ.Γ.: Το πρωί της 15|07|20 υλοποιήθηκε παράνομη τοποθέτηση κιγκλιδώματος σε χώρο δημοσίου συμφέροντος. Η αστυνομία, παρά του ότι κλήθηκε από τους πολίτες, δεν εμφανίστηκε πουθενά.

Το βραδάκι της ίδιας ημέρας πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της αυθαίρετης τοποθέτησης του κιγκλιδώματος επί χώρου δημοσίου συμφέροντος και κάποιοι από αυτούς, έλυσαν με μηχανικό τρόπο τα κιγκλιδώματα και τα άφησαν δίπλα από το σημείο για να τα πάρουν εκείνοι που παρανόμως τα είχαν τοποθετήσει. Λίγη ώρα μετά, άνδρες της ομάδας “ΔΙΑΣ”, περιπολικά με σήματα αλλά και συμβατικά της ασφάλειας έφθασαν στο σημείο και αναζητούσαν μέσα και έξω από το Δάσος Συγγρού όσους/-ες εμπλέκονταν στην αφαίρεση της παράνομης κατασκευής από δημόσιου συμφέροντος χώρο.

Η παράταξή μας δεν έχει κανέναν λόγο να διερωτάται γιατί η Αστυνομία κατά τις βραδινές ώρες, αφότου κλήθηκε (από ποια/-ον άραγε), έστερξε με σημαντική δύναμη προσωπικού και οχημάτων στο σημείο για να διαπιστώσει τυχόν παράνομες πράξεις που αφορούσαν την αφαίρεση – από κατοίκους της περιοχής – της αυθαίρετης κατασκευής από χώρο δημοσίου συμφέροντος.

Εκείνο για το οποίο διερωτάται είναι, γιατί την ίδια ημέρα το πρωί, αφότου η Αστυνομία κλήθηκε επανειλημμένα από κατοίκους της περιοχής (με την άδεια τους, έχουμε στην διάθεσή μας τα στοιχεία κάποιων), δεν έστειλε ούτε ένα άτομο για να ελέγξει τυχόν εκτέλεση παράνομων κατασκευών με εντολή κρατικών λειτουργών, όπως είναι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ;
Η παράταξή μας εγγράφως, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας ενημερώσει για το θέμα.

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Κρητικό γλέντι της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς»

Η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» καλεί τα μέλη και...

Mαρούσι – Λαύριο 80-84: «Διπλό» και ήττα στον Άγιο Θωμά

Το Λαύριο «απέδρασε» από το Κλειστό του Άγιου Θωμά...

Εγκαίνια 62ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής στις 24 Νοεμβρίου 2024

Η 62η  Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εγκαινιάζεται στις 24 Νοεμβρίου...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img