Στην πρώτη του συνέντευξη με την έναρξη της νέας πενταετούς δημοτικής θητείας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου απαντά στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ για μια σειρά από μεγάλα θέματα που (θα) απασχολούν τον Δήμο.
Aφήνοντας πίσω πια τετραετία που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες δυσχέρειες και προκλήσεις, ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η διοίκησή του είδαν τους πολίτες να ανανεώνουν εμφατικά την εμπιστοσύνη τους από την 1η κιόλας Κυριακή των δημοτικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Με το 2024 να έχει μπει, ο μητροπολιτικός Δήμος των βορείων προαστίων εξακολουθεί να παραμένει μια πόλη μεγάλων προοπτικών, αλλά και πολλών ζητημάτων που εξακολουθούν να περιμένουν τη λύση τους.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος απαντά στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για τα σχέδιά του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρεται σε πολλά φλέγοντα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προς την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, αλλά και την πεποίθηση ότι οι λύσεις υπάρχουν.
Κύριε Αμπατζόγλου, οι πολίτες του Αμαρουσίου ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό σας και τη διοίκηση του Δήμου για άλλα πέντε χρόνια. Πώς θα αξιολογούσατε σε επίπεδο εμπειρίας την πρώτη τετραετία σας ως Δήμαρχος και πώς θα σας φανεί χρήσιμη στη νέα σελίδα που ανοίγετε ως δημοτική Αρχή;
Η πρώτη τετραετία στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου αποτέλεσε για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη για να γίνουμε ακόμη πιο έμπειροι και αποτελεσματικοί. Αποδείξαμε ότι είμαστε για τα δύσκολα. Η επιτυχία του οικονομικού νοικοκυρέματος, ήταν η αρχή όλων. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να παραχθεί ένα πολυδιάστατο έργο. Πιστεύω πως οι πολίτες μάς πιστώνουν θετικά ακόμη και τη διαχείρισή μας στις κρίσεις -πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική, κλιματική- προασπίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια και ευημερία των συμπολιτών μας. Ήταν μια δύσκολη τετραετία όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την οποία όχι μόνο σταθήκαμε όρθιοι και ανταπεξήλθαμε σε κάθε πρόκληση, αλλά υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας, με απτό έργο που οι πολίτες είδαν και βλέπουν καθημερινά. Πιστεύω ότι η νέα σελίδα που διανοίγεται στην αυγή του 2024, νομοτελειακά θα πάει το Μαρούσι ακόμη πιο ψηλά!
Η συνήθης ερώτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τι να περιμένουν οι Μαρουσιώτες στις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας σας. Σε ποιους τομείς θα στοχεύσετε άμεσα;
Ο σχεδιασμός μας για την επόμενη πενταετία αποτελεί συνέχεια, εξέλιξη και επέκταση των πεπραγμένων μας. Συνεπώς στο «πρόγραμμα 100 ημερών» απαντούμε με τα προγραμματισμένα ή και συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, όπως και πολλές δρομολογημένες παρεμβάσεις, με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και στις 17 Πολεοδομικές Ενότητες του Δήμου μας.
Επιγραμματικά αναφέρω την αποκατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, μέσα από τα έργα που θα δημοπρατηθούν τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και τις ασφαλτοστρώσεις, τη συνέχιση ενός διευρυμένου προγράμματος διανοίξεων, όπως και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεών μας αποτελούν και οι αναπλάσεις, έτσι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται μελέτες ή και έργα για την οδό Κυπρίων Αγωνιστών, τους Αγίους Αναργύρους – Εργατικές Κατοικίες, το Αλσύλλιο/ Γήπεδο Αρίωνος, τη νέα Παιδική Χαρά στο Αμαλιείο και άλλα.
Πέραν όμως των τεχνικών έργων που αποτυπώνονται λεπτομερώς στο ψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024, σημειώνω ότι συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας. Και στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και στις δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στην Παιδεία και φυσικά στην Κοινωνική Μέριμνα.
Οδεύετε σε μια νέα θητεία, με νέα δεδομένα στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο ο Ο.ΚΟΙ.ΠΑ.ΔΑ όσο και η ΚΕΔΑ περιέρχονται στον Δήμο βάσει του νέου νόμου, ενώ και οι Σχολικές Επιτροπές θα απορροφηθούν εντός εξαμήνου. Ποια η άποψή σας γι’ αυτόν τον νόμο; Υπάρχουν υπέρ και κατά;
Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος είναι περιοριστικός και θα μπορούσε να είχε δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής. Είναι αντιληπτό το πνεύμα του νόμου, ωστόσο ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα.
Ως γνωστόν, μέσα από την ΚΕΔΑ πραγματοποιείται κάθε χρόνο το εμβληματικό πλέον Φεστιβάλ Αμαρουσίου, το οποίο προσέλκυσε περισσότερους από 110.000 θεατές την 4ετία που πέρασε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απαραίτητη, καλή προετοιμασία από μέρους μας. Με τα νέα δεδομένα, αυτό που ήδη επιχειρούμε είναι να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες για την ομαλή εξέλιξη και του Φεστιβάλ μας, αλλά και όλων των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Αντίστοιχη είναι η στάση μας και για τον ΟΚΟΙΠΑΔΑ καθώς το κοινωνικό έργο του Δήμου είναι μεγάλο και αναγνωρισμένο και απαιτεί πολλές ευελιξίες καθώς η στήριξη στους ευάλωτους συμπολίτες μας πρέπει να είναι άμεση και καταλυτική.
Οι πολίτες, όπως είναι φυσικό, δεν ενδιαφέρονται τόσο για το τι προβλέπει ο νόμος, αλλά να ωφελούνται ή να απολαμβάνουν όλες αυτές τις δράσεις που περιγράψατε. Πώς εγγυάστε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα προς το χειρότερο;
Θέλω να είμαι σαφής και σας απαντώ ότι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και εμάς. Ελπίζουμε ότι θα δούμε άμεσα κάποιες διευκρινιστικές εγκυκλίους, αντιλαμβανόμενοι την καλή πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό αντιλαμβάνομαι και προκύπτει και από την προσωπική συνάντηση που είχα προ ημερών με τον αναπληρωτή υπουργό Θ. Λιβάνιο. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το συλλογικό μας όργανο της ΚΕΔΕ σε αυτά τα ζητήματα, στο οποίο συμμετέχουμε.
Ωστόσο, διαβεβαιώνουμε τη μαρουσιώτικη κοινωνία ότι τόσο οι κοινωνικές μας υπηρεσίες όσο και οι πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες είναι για εμάς απόλυτες προτεραιότητες που δεν αφήσουμε να ατονήσουν. Τουναντίον! Αποτελούν τη βασική μαγιά μιας πολιτισμένης, ανθρώπινης κοινωνίας, με συνοχή και αλληλεγγύη.
Και φυσικά, ένα μεγάλο ζητούμενο είναι ο τομέας της εκπαίδευσης. Τα σχολεία και η συντήρησή τους αποτελούν αρμοδιότητες των Δήμων, οι Σχολικές Επιτροπές καταργούνται και η γκρίνια για ελλιπή κρατική χρηματοδότηση είναι μόνιμη. Τα προβλήματα δεν λείπουν. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε υπό τα νέα δεδομένα;
Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας είναι καθημερινή και διαρκής. Δεν σταματώ να επαναλαμβάνω ότι για τα παιδιά μας θέλουμε μόνο το καλύτερο!
Η αλήθεια είναι ότι μέσω των Σχολικών Επιτροπών υπήρχε και εκεί η ευελιξία για την άμεση επίλυση προβλημάτων. Τώρα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, που μας οδηγούν να προβούμε σε συμβάσεις – πλαίσιο που θα προβλέπουν σειρά εκτεταμένων εργασιών, ώστε να μην υπάρξουν κενά στην όλη διαδικασία. Η διαδικασία είναι πολύ απαιτητική και θέλει προσεκτικούς χειρισμούς από την πλευρά μας. Αποτελεί μονόδρομο για εμάς, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αμαρουσίου να είναι σύγχρονες, ασφαλείς, λειτουργικές και ευπρεπισμένες.
Πρόσφατα εγκρίθηκαν τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα έργων για το 2024. Κάνατε λόγο για «ευθύνη» και «συνέπεια» στο έργο σας στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως η αντιπολίτευση έκανε λόγο για χαμηλά επίπεδα υλοποίησής τους. Τι απαντάτε σε αυτό; Εφόσον υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσχέρειες, πού οφείλονται;
Ξέρετε τη ρήση «τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα». Απ’ ό,τι φαίνεται, η αντιπολίτευση διαβάζει τα στοιχεία με τον δικό της παραμορφωτικό φακό. Η αλήθεια είναι μια. Ότι τα έργα στην πόλη μας προχωρούν και οι Μαρουσιώτες που μας έδωσαν πολύ πρόσφατα καθαρή, λαϊκή εντολή, μας επιβράβευσαν για τα πεπραγμένα μας! Ας μην παραβλέπει λοιπόν η αντιπολίτευση ότι κατά την τετραετία που μας πέρασε πετύχαμε χρηματοδοτήσεις 24,13 εκατομμύρια ευρώ, με τεκμηριωμένες μελέτες και προσήλωση στις πραγματικές ανάγκες του Αμαρουσίου για έργα πνοής, υποδομές και υπηρεσίες εξωστρέφειας.
Τρέξαμε τα πάντα με πολύ γοργούς ρυθμούς και όποιο εμπόδιο στέκεται μπροστά μας έχει να κάνει κυρίως με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Έχουμε τη βούληση να τις αντιμετωπίζουμε κάθε φορά και να τις ξεπερνούμε. Στο τέλος όμως, ως γνωστόν, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και οι πολίτες μάς ψήφισαν γι’ αυτόν τον λόγο. Υλοποιούμε συνεπώς το πρόγραμμά μας με αποφασιστικότητα, τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας απέναντι στη μαρουσιώτικη κοινωνία.
Στην ορκωμοσία σας σταθήκατε ιδιαίτερα στον μεγάλο αριθμό συναντήσεων και διαλόγου με τους πολίτες. Ωστόσο, ως προς τη διαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι δεν υιοθετήσατε καμία πρόταση ή παρατήρηση συλλόγου ή φορέα στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Είναι αυτός ο διάλογος τελικά ουσιαστικός ή προέχει η εφαρμογή του δικού σας σχεδιασμού για την πόλη;
Ξέρετε, από την πρώτη στιγμή, αυτή η διοίκηση και όσο καμία άλλη στο Μαρούσι, έκανε πράξη τον θεσμό της διαβούλευσης. Περισσότερες από 100 δράσεις διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν με όλες τις συλλογικότητες της πόλης την τετραετία που πέρασε. Και αυτό είναι δημοσιοποιημένο. Τα θέματα επίσης δημοσιοποιημένα. Τα αποτελέσματα του διαρκούς και ενδελεχούς διαλόγου με την τοπική κοινωνία έχουν αποτυπωθεί στον επίσης δημοσιοποιημένο απολογισμό μας και αυτή η στάση μας αλλά και ο προγραμματισμός μας με βάση τις διαβουλεύσεις, για την επόμενη πενταετή περίοδο είναι επίσης δημοσιοποιημένος. Όλο αυτό εγκρίθηκε θετικά στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, είναι εκτός πραγματικότητας.
Στην προεκλογική σας συνέντευξη στην εφημερίδα μας, είχατε δώσει έμφαση στα νοικοκυρεμένα οικονομικά του Δήμου και το πράξατε και στο ξεκίνημα της τωρινής. Εύλογα ο πολίτης θα σας ρωτούσε αν αυτή η θετική εικόνα που περιγράφετε θα έχει ευθεία απόληξη στη βελτίωση της καθημερινότητάς του τα επόμενα χρόνια και με ποιον τρόπο.
Το οικονομικό νοικοκύρεμα στον Δήμο Αμαρουσίου δεν αποτελεί απλά μια θετική εικόνα, αλλά το θεμελιώδες ζητούμενο που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούμε με εντεινόμενους ρυθμούς το σύνολο του προγράμματός μας.
Ο δημότης για εμάς ήταν, είναι και θα είναι ο πρωταγωνιστής των επιλογών μας. Ό,τι κατακτιέται στο οικονομικό πεδίο, πηγαίνει κατευθείαν ως μέρισμα στον κάτοικο της πόλης μας. Με έργα και υπηρεσίες. Και αυτό αποτυπώθηκε στον απολογισμό μας.
Το οικονομικό νοικοκύρεμα είναι ζήτημα υπαρξιακό για έναν Δήμο. Και συνεχίζεται. Και εμείς το αντιληφθήκαμε και το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή. Μιλήσαμε για αυτό με ειλικρίνεια στον κόσμο και τις ενέργειες που δρομολογήσαμε, όπως και τις επιτυχίες που καταφέραμε, διότι ήταν και παραμένει η μόνη και αναγκαία συνθήκη για να είμαστε βιώσιμοι και αποτελεσματικοί. Είναι ο μόνος δρόμος για να συνεχίσει να πηγαίνει το Μαρούσι που αγαπούμε ακόμη πιο ψηλά!
Πρόσφατα δηλώσατε ότι βλέπετε θετικά την επιβολή «τέλους απαλλοτρίωσης», με σκοπό να φτιάξετε ένα «ταμείο» που θα συμβάλει στην υλοποίηση της πολεοδομικής σας στόχευσης. Την ίδια στιγμή, όμως, αποφασίσατε να χαρακτηρίσετε την οδό Ερυθρού Σταυρού (μπροστά από τα μεγάλα νοσοκομεία) στην Αγία Φιλοθέη ως Πολεοδομικό Κέντρο, κάτι που ενδεχομένως να ανοίξει την όρεξη για μεγάλες κατασκευές κατά μήκος μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής. Πώς συμβαδίζει η πρόθεσή σας να αποκτήσετε ελεύθερους χώρους από τη μια, με τέτοιες σημειακές αλλαγές χρήσης γης από την άλλη;
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δική μας διοίκηση δεν έκρυψε ποτέ κανένα ζήτημα κάτω απ’ το χαλί. Εν αντιθέσει, επιλύουμε πολεοδομικές εκκρεμότητες δεκαετιών, απελευθερώνοντας ιδιοκτησίες, ιδιοκτήτες και κοινόχρηστους χώρους για τους δημότες μας. Η τάξη στον χώρο ισοδυναμεί με περισσότερες αστικές «ανάσες» στους δημότες μας.
Παράλληλα, σεβόμενοι το αστικό και φυσικό περιβάλλον της πόλης μας, ολοκληρώσαμε δύο κορυφαία μεταρρυθμιστικά εργαλεία, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στα αυτοκίνητα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Αφουγκραζόμενοι τις νέες απαιτήσεις, αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Διότι το να κλείνεις τα μάτια σ’ αυτήν, σε οδηγεί σε λάθος κινήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σχετικά με την ερώτησή σας για το Πολεοδομικό Κέντρο, σας τονίζω ότι προσπαθούμε να ρυθμίσουμε μια ειδική περιοχή με ειδικά χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους επενδυτές να μη μας λάβει καθόλου υπόψη. Εμείς εκ των προτέρων προνοούμε. Και μεριμνούμε να εξασφαλίζουμε κοινόχρηστους χώρους για όλους.
Πάμε και σε ένα άλλο τέλος, αυτό της ταφής απορριμμάτων. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσατε την ταύτισή σας με την αρνητική θέση της ΚΕΔΕ. Εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι όποιες ενέργειες για την ακύρωσή του, θεωρείτε μονόδρομο την αύξηση των δημοτικών τελών για να αντεπεξέλθετε ή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν κι άλλο την τσέπη των κατοίκων;
Ξεκάθαρα συντασσόμαστε με ό,τι λέει η ΚΕΔΕ και θα προβούμε σε νεότερες δηλώσεις, έχοντας τα νέα δεδομένα. Οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ είναι και δικές μας και κρατούμε στάση αναμονής.
Σε ένα άλλο «καυτό» θέμα, αυτό της Πολιτικής Προστασίας, πρόσφατα είχατε συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια ενόψει χειμώνα. Πόσο ικανοποιημένος είστε ως προς τη θωράκιση του Αμαρουσίου απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και πόσο εξαρτημένη είναι αυτή από τις διαθέσεις του κεντρικού κράτους; Και, τέλος, θα δούμε εξελίξεις ως προς τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς; Τι περιμένετε από τη νέα περιφερειακή Αρχή του Νίκου Χαρδαλιά ως προς αυτό το «στοιχειωμένο» θέμα;
Θεωρώ ότι η σημαντικότερη θετική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της θητείας μας στον τομέα της ασφάλειας, αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αμαρουσίου και ειδικότερα στη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.
Θυμίζω ότι λίγες ημέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση η έγκριση χρηματοδότησης της διευθέτησής του, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ και πλέον αναμένουμε τη δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Αττικής.
Θα τολμούσα να πω ότι επιτέλους το «στοιχειωμένο» θέμα ήταν και το πρώτο που εντάχθηκε στο ειδικό ταμείο που δημιούργησε η κυβέρνηση. Πλέον αναμένουμε από τον νέο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να δημοπρατηθεί το έργο.
Ταυτόχρονα, πέραν του εκτεταμένου προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων που ήδη υλοποιούμε σε διαφορετικά σημεία της πόλης, αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να καταστήσουμε την πόλη μας θωρακισμένη από πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα. Και την ίδια ώρα στέλνουμε το μήνυμα στην κεντρική κυβέρνηση ότι πρέπει να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις με τη μορφή του κατεπείγοντος. Αυτό διεμήνυσα και στη Βουλή, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, ως αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Στα θετικά πάντως καταγράφεται η διάθεση της κεντρικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα από κοινού με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.
Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε με μερικές μεγάλες προκλήσεις για την πόλη που «μεταφέρονται» ως απραγματοποίητες στη νέα πενταετία: Το γήπεδο ποδοσφαίρου, η ανακατασκευή του κλειστού «Σπύρος Λούης», η κατασκευή δημοτικού θεάτρου, ο «Οίκος Τυφλών» και το κτήριο της Κεραμικής. Συνοπτικά, πού βρισκόμαστε και τι να περιμένουμε;
Πολύ σημαντικά και τα 5 έργα που αναφέρετε. Επιγραμματικά για το καθένα ξεχωριστά: Αρχικά για το γήπεδο ποδοσφαίρου, υπάρχει αυτή τη στιγμή νομική εκκρεμότητα στα δικαστήρια με την Ελεήμονα Εταιρία. Αναφορικά με το κλειστό «Σπύρος Λούης» οι σχετικές μελέτες θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ για το Δημοτικό Θέατρο, ο χώρος έχει βρεθεί και σύντομα θα προχωρήσουμε σε επίσημες ανακοινώσεις για τη μελέτη, χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου.
Τόσο για τον «Οίκο Τυφλών», όσο και για το κτήριο του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφθηκα τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και ζήτησα το ελληνικό Δημόσιο να μας τα διαθέσει, το πρώτο για κοινωνικούς σκοπούς και το δεύτερο για την απρόσκοπτη συνέχιση της αρχέγονης μαρουσιώτικης παράδοσης της Κεραμικής Τέχνης.
Ο Κ. Χατζηδάκης άκουσε το αίτημά μας με προσοχή και προανήγγειλε ότι θα εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση, προκειμένου τα δύο ακίνητα να περιέλθουν στη διαχείριση του Δήμου και να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς