Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
22.5 C
Marousi

Το βάψιμο των αυγών: Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα

Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Τα τελευταία χρόνια τα αυγά βάφονται σε διάφορα χρώματα, αλλά η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Οι εξηγήσεις για την επιλογή του κόκκινου χρώματος ποικίλλουν.

Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!

 

Πηγή: lifeis.gr

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Μαρούσι:Διακοπή ρεύματος-Ξαφνικό μπλακ άουτ στην περιοχή του ΟΑΚΑ

Ξαφνικό μπλακ άουτ το πρωί της Δευτέρας στο Μαρούσι...

Μαρούσι:12 και 13 Σεπτέμβρη 2025 το Φεστιβάλ ARTΕΜΕΙΣ-Πλατεία Ηρώων

Παρασκευή 12 Σεπτ 2025• Ώρα 20:00 ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ Εντυπωσιακή Επίδειξη Αθλητικού Τραμπολίνο...

Μαρούσι: Γυναίκα απείλησε να πέσει από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου στο...

Η δύση του Θεόδωρου Αμπατζόγλου

Έχουμε φτάσει 10 Σεπτεμβρίου, όσοι έφυγαν για διακοπές επέστρεψαν,...

Μαρούσι:Με πλήθος πιστών ο εορτασμός της Παναγίας της Νερατζιώτισσας

Με βαθιά θρησκευτική κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών,...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img