Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
23.9 C
Marousi

Γιορτάζουν οι Άγιοι Ασώματοι-Ταξιάρχες Αμαρουσίου | 8 Νοεμβρίου

Γιορτάζουν οι Άγιοι Ασώματοι-Ταξιάρχες Αμαρουσίου, το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης μας, στην άνοδο της Λ. Κηφισίας από Αθήνα
Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.

Για το Μαρούσι μας γιορτάζουν οι Άγιοι Ασώματοι – Ταξιάρχες, το μικρό εκκλησάκι στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας (που συναντά κανείς ερχόμενος από τη Λεωφόρο Κηφισίας, από το ρεύμα της Αθήνας προς τα Β. Προάστεια).

 

Λίγα λόγια για το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών Αμαρουσίου.

Με την επικράτηση του Χριστιανισμού άρχισαν να χτίζονται στο Μαρούσι εκκλησίες, ιστορικά μνημεία μοναδικά στην Αττική, ένα από αυτά Οι Άγιοι Ασώματοι (Ταξιάρχες) που χτίστηκαν στη θέση αρχαίου Ιερού όπως όλα μαρτυρούν.

Το Μαρούσι έχει έτσι διάσπαρτα μικρά παρόμοια εκκλησάκια που εκπέμπουν δέος και συγκίνηση. Όλοι αυτοί οι μικροί ναοί έχουν μεγάλη ιστορία, αποτελούν ολοζώντανα βυζαντινά μνημεία καθώς έχουν χτιστεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, έχουν αντέξει στους χρόνους και αποτελούν μαρτυρία για εμάς τους μεταγενέστερους. Άλλωστε παρατηρώντας κάποιος το μικρό αυτό εκκλησάκι διακρίνει αμέσως τη χρήση των αρχαίων υλικών εξωτερικά του κτίσματος. Πάνω από την πόρτα υπάρχει σήμερα εικόνα που ήρθε όμως να αντικαταστήσει το μικρό παράθυρο που υπήρχε, όπως σε όλους αυτού του τύπου ναούς όπου και αποτελούσε χαρακτηριστικό στοιχείο αλλά και εσωτερικά υπάρχουν τοιχογραφίες που σώζονται εδώ και 4 αιώνες πριν. Μάλιστα ανάμεσα στις αγιογραφίες της εν λόγω εκκλησίας υπάρχει και μία που ξεχωρίζει, αυτή του Αγίου Φιλοσόφου Πλάτωνα.Σαφώς ο ναός έχει υποστεί εργασίες αναστήλωσης (στη δεκαετία του 1960) που ελαφρώς μπορεί να αλλοιώνουν το πρωτότυπο του ναού όμως είναι αξιοπρεπείς παρεμβάσεις που κατάφεραν να σώσουν το μνημείο και να το μεταφέρουν όσο πιο αυτούσιο γίνεται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

 

Δείτε επίσης

TOP5 Εβδομάδας

Μαρούσι:Εποχή Παπαθεοδώρου στον πάγκο!

Το Μαρούσι ανακοίνωσε την συμφωνία του με τον Ηλία...

Μαρούσι: Κυκλοφοριακό έμφραγμα διαρκείας στο «δαχτυλίδι»

Αφόρητο έχει γίνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή...

Μαρούσι: Απορρίφθηκε ακόμα μία προσφυγή κατά της μεταφοράς του καζίνο στο Μαρούσι

Ακόμα μία αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί κατά του...

Μαρούσι:23o ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ CAMP – Έναρξη ηλεκτρονικών εγγραφών

Το Αθλητικό & Πολιτιστικό Camp του Δήμου Αμαρουσίου ετοιμάζεται ...

To Μαρούσι παλιά

Δημοφιλής κατηγορίες

spot_img