Ο Δήμος Αμαρουσίου σας προσκαλεί στη μουσική εκδήλωση “Μικρασία 100 χρόνια μουσικός πολιτισμός” την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Βασιλίσσης Σοφίας 85 (ισόγειο).
Λίγα λόγια για την Εκδήλωση:
Η ορχήστρα Παραδοσιακής μουσικής «Ηχοπαίγνια», ερμηνεύει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η μουσική αυτή διαμορφώθηκε σε μια περιοχή ιδιαιτέρως γόνιμη για τον ελληνισμό. Σήμερα, η σχέση μας με αυτόν τον πολιτισμό μοιάζει να ξεπερνάει τα όρια του χρόνου και του χώρου στον οποίο γεννήθηκε. Αν και μεταφέρει τα βιώματα και την έκφραση μιας άλλης εποχής, εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει τις νεότερες γενιές και έναν κόσμο που όσο πιο πολύ εξελίσσεται τόσο πιο έντονα αναζητά τις ρίζες του.
Το μουσικό πρόγραμμα του σχήματος έχει την πρόθεση να προκαλέσει τόσο την ακρόαση όσο και τη συμμετοχή του κοινού με τραγούδια αγαπημένα και γνωστούς σκοπούς αποδίδοντας τη μουσική τους ποιότητα, θέτοντας μια σύγχρονη ανάγνωση στη μεγάλη και σπουδαία παράδοσης τους.
Το σχήμα αποτελείται από πέντε μουσικούς με τα εξής όργανα: Ούτι, κιθάρα, νέυ, κρουστά και μπουζούκι.
Αλέξανδρος Σιγαλός (Νέυ και Τραγούδι)
Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα και Τραγούδι)
Γιάννης Παπαθανασίου (Ούτι και Κλασσική κιθάρα)
Γιώργος Τσιμπουξής (Μπουζούκι)
Παναγιώτης Γρηγοριάδης (Κρουστά)
Μια παράσταση όπου διασταυρώνονται το παρελθόν και το παρόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, μουσική και χορούς που συντρόφευσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες πάνω από μια εκατονταετία είτε αφηγούμενη με στίχο και σύνθεση, με απτάλικα καρσιλαμάδες χασάπικα την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού, των σχέσεων στη νέα πατρίδα και την Οδύσσεια της επιβίωσης.
Μία περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί υλικό από προγενέστερες φωτογραφίσεις προσφύγων, από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους αλλά και από το βιβλίο φωτογραφικό λεύκωμα της Πηνελόπης Μασούρη που κυκλοφόρησε το 2022 αναφορά στα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή με μικρασιατικά παραμύθια μυθοπλασίες του φιλολόγου και ιστορικού Δημητρίου Μασούρη και αποκλειστική εικονογράφηση του εικαστικού Βασίλη Πέρρου.